България Еър


Категория на документа: Други


Сключвани договори за съвместна дейност:
* (Code share agreement) с "Чешки авиолинии",
* "Аерофлот",
* "Ер Франс",
* "Алиталия",
* "Иберия",
* "ЛОТ",
* "КЛМ Холандски кралски авиолинии"
* "Аеросвит"
* Създаване на сайта Web Check-in, където пътниците могат да се регистрират за полет през сайта на компанията - и да изберат своето място на борда.
* Предоставяне на богат избор от типове самолети с капацитет от 26 до 180 места с цел постигане на оптимално съотношение цена.

Персонал: Една от основните цели на компанията е да се отличава с надежност в обслужването, щедрост и с искрена загриженост за комфорта на пътниците. "България Ер" осъзнава лидерската си позиция в българската икономика преди всичко като отговорност. Вярва, че може ефективно да спомогне за намаляване на младежката безработица и за задържане на младите и образовани хора за професионална реализация в България.

Финанси: Авиокомпанията отчита устойчива тенденция за повишаване на ефективността на дейноста при осигуряване на авиационните си услуги. Предприятието е набелязало набор от мерки, които могат да доведат до идентифициране на допълнителни възможности за оптимизиране на постоянните разходи и за повишаване на ефективността на дейността в краткосрочен и дългосроче план.

НИРД: Намаляване на разхода на гориво и увеличаване на разходите на материалите, както разработване и въвеждане на нови висококачествени технологии. Влагане на определена сума за повишаване на квалификацията на работниците за по-висока производителност.

Маркетинг: Стремежа към предлагане на още по-качествени услуги, предоставяни чрез нови, сигурни и комфортни самолети. Основен акцент също така са инвестициите, които авиокомпанията иска да направи, за да подобри качеството на предлагания продукт. Друга цел е да се създаде кобрандирана кредитна карта на "България Ер" и ЦКБ, която да предлага допълнителни привилегии и отстъпки за лоялните клиенти на двете дружества. Целта на превозвача е да постигне това с помощта на търговски споразумения с други авиокомпании. Очаква се да излезне,"Bulgaria On Air" бордно списание на националния авиопревозвач - издание за бизнес, анализи, пътувания и лайфстайл.

Анализ на външната среда

Среда на пряко въздействие

Доставчици - За 2011 година доставчици и други кредитори на България Ер са: Лукойл Авиейшън България ЕООД , свързани с доставката на авиационно гориво за самолетите; ГД-ГВА; Летище София; Евроконтрол; ЛКС ООД; Амадеус Груп СА; Алфа Ерпорт Сървисис; Авиейшън Партнерс Боинг; ДП РВД; Панджи 2000 ООД; Ал Италия; CIT Aerospace International, Ирландия;ADP Aeroports de PARIS - FR; GE Commercial Aviat.Services. Ирланди; Pratt&Whitney; Galaxy Aviation и други.

Закони и решения на държавни органи

Потребители - България Ер осигурява на своите клиенти сигурен и безопасен полет до различни дестинации. "България Ер" предлага на своите бизнес клиенти уникалната възможност да поръчат полет, съобразен изцяло с тяхната бизнес-програма и да пътуват в непозната досега атмосфера на лукс, сигурност и комфорт. Компанията предлага бизнес-полети: полети по предварителна заявка, в атмосфера на релаксация, лукс и комфорт, изпълнявани по разписание, съобразено с нуждите на клиента, без ограниченията на редовните самолетни превози. Освен удобство и спестяване на ценно време, този тип полети предлагат и престижа, особено необходим при пътувания за преговори с големи корпоративни клиенти.

Частни полети: възможностите, които предлага бизнес-самолетът са наистина много и до голяма степен зависят от въображението на клиента. Освен луксозен превоз от една до друга дестинация, самолетът може да бъде използван за впечатляващи и незабравими делови обеди, вечери, преговори или бизнес-презентации във въздуха; едночасов или двучасов полет може да бъде предложен като подарък на приятели или като мотивиращо възнаграждение за служители; при определени условия е възможно изпълнението на обзорни полети на територията на страната.

Всеки клиент може да заяви бизнес полет online, като попълни заявка с първоначална информация или като се свърже с екипа на "България Ер.

Конкуренти - В настоящия момент на българския пазар оперират 15 нискотарифни превозвача. Това са Wizz Air, ЕasyJet, Ryanair, Air Lingus, Air Berlin, Cimber Air, Condor, German Wings, Thomsonfly, Transaviaq Norwegain Air Shuttle, Smart Wings, Thomas Cook Airlines и Pegasus Airlines. Част от тях са чартърни превозвачи и полетите им са сезонни. Те представляват конкуренция за България Ер.

Среда на косвено въздействие
Технологии

През последното десетилетие развитието на въздушния транспорт и авиационната техника до голяма степен е насочено към усъвършенстване на вътрешното техническо обзавеждане на самолетите. То се извършва в следните насоки: осигуряване на по-голяма безопасност на полета чрез повишаване на надеждността на техниката, облекчаване труда на летателния екипаж чрез избягване на неговото претоварване по време на най-отговорните етапи от полета, подобряване на условията за пътуване и др.
Издава електронни билети

Необходимо е постепенно да намалява издаването на хартиени билети за превоз на пътници, което касае както собствените полети, така и тези на интерлайн партньорите. В "Bulgaria air" първите електронни билети почват да се издават 2004 г. в бюрата в България. В момента в "Bulgaria air" 71% от билетите са електронни и авиокомпанията е най-напред от всички авиокомпании на Балканския полуостров. Oт 2011 г. пътниците могат да се регистрират за полет и през сайта на компанията - Web Check-in и да изберат своето място на борда.

Притежава модерна и перфектно работеща система за обработка на електронните билети и за обработка на приходите

Поради спецификата на дейността по обработка на пролетяни купони и проверка на издадените билети е необходимо авиокомпанията да закупи лиценз за ползване на система за контрол на прихода. След обстойно проучване на пазара за програмни продукти е внедрена система "Mona Lisa", която е създадена и развита от немската фирма "SofTech GMB". Системата и включва автоматизирана проверка на приложените тарифи, разпределение на приходите по сектори, включително и автоматичен прорейт, също и изготвяне на редебитни фактури към интерлайн партньорите. Издадените и пролетяни електронни билети от представителствата и агентите в България и чужбина се включват във файл, който се създава от check-in системите и се въвежда автоматично ежедневно в системата.
Остаряваща самолетна база

Освен ползването на самолети на оперативен лизинг недостатък е, че самите превозни средства са морално а и често физически остарели. Причината е в ограничения брой самолети, които са налични в пазара за момента. През 2002 г. когато е била създадена "Bulgaria air" поради събитията в САЩ е имало отлив от авиацията и поради това е било възможно сравнително лесно да се намерят самолети в добро техническо състояние. Но постепенно пътниците отново се ориентират към въздушния транспорт, индустрията постепенно се възстановява и дори е в подем и поради това търсенето на самолети за момента изпреварва предлагането. Техническото състояние на самолетите на авиокомпанията е незадоволително.
Национална икономикаСподели линка с приятел:

Яндекс.Метрика
България Еър 9 out of 10 based on 2 ratings. 2 user reviews.