България Еър


Категория на документа: ДругиПоскъпяване на самолетното гориво

В последните години се наблюдава тенденция на постоянно увеличаване стойността на самолетното гориво. За да посрещнат тези разходи авиокомпаниите, включително и "Bulgaria air" въвеждат такса, наречена Fuel Surcharge, която се добавя към стойността на услугата за извършване на превози.
Увеличаване броя на нискотарифните превозвачи с полети до и от България

От няколко години до България започнаха да изпълняват полети нискотарифните авиокомпании Wizz Air, Sky Europe, EasyFly, което ще доведе до още по-голямо намаляване на част от цените, предлагани от националния превозвач. Наличието на нискотарифни компании, които летят от и до България налага създаването на определени цени, които да са конкурентноспособни на цените на услугите на тези авиокомпании. Това е тендения не само за "Bulgaria air ", но и за големите западни комании, например "Lufthansa", "British Airways" и т.н. Поради това независимо, че броят на пътниците, превозени по линиите на "Bulgaria air" постоянно се увеличава, сумата на приходите и средната ставка на пътник следват тенденция на намаляване.
Социални фактори

Клиентите на авиокомпания "Bulgaria air" са хора от всички възрастови групи, без значение от културната им и социална принадлежност. Клиенти на фирмата са граждани, както на Република България, така и чуждестранни. Поради този факт предлаганите услуги трябва да бъдат на достъпен и разбираем език, както и обслужването да бъде на език, говорим или разбираем от българските и чуждестранните граждани. Клиентите на авиокомпанията са от всички социални и културни кръгове, което довежда до нуждата да се прилага индивидуален подход при тяхното обслужване.
Политически фактори
Притежава авиационен сертификат за безопасност от IATA

В резултат на извършената проверка от представители на Международната Организация по Въздушен Транспорт през 2006та г. и установените добри резултати от цялостната дейност в началото на тази година на авиокомпанията е даден авиационен сертификат за безопасност.
Наличието на проблеми, свързани със сливането на "Bulgaria air " с "Хемус Ер"

След закупуването на "Bulgaria air " от "Балкан Хемус Груп" започна процес на сливане на двете авиокомпании, което включва единна търговска и техническа политика. Това предполага зареждане на тарифите и цените на двете авиокомпании в резервационните системи, които се използват от офисите и агентите. Сливането предполага и преструктуриране на двете авиокомпании, което е дълъг и сложен процес, което за момента го превръща в слаба.
Разширяване на членуващите авиокомпании в IATA

Сътрудничеството между авиокомпаниите се осъществява посредством членството им в Международната Организация по Въздушния Транспорт (IATA). Тя има много структури, например Bank Settlement Plan, IDEC и др., които улесняват взаимодействието между агенциите за продажба на билети и авиокомпаниите, а също и интерлайн дейността между превозвачите. Като малка авиокомпания "Bulgaria air " не може да остане настрани от участието в структурите на IATA и поради това тя е потенциален член на организацията.

Разширяване на някои от междунардните алианси на авиокомпаниите

В последните 10 години тенденцията е към обединяване на авиокомпаниите в т. нар. алианси, като трите най-големи са Sky Team, Star Alliance и One World. Целта на тези групи е чрез уеднаквяване на търговската политика на партньорите да се създадат възможности за по-широк пазар на всяка една от членките. Поради това в алиансите членуват авиокомпании от всички континенти, например в Star Alliance има 16 авиокомпании от Америка, Европа, Африка и Азия. В организациите членуват авиокомпании от различни размери. За членство в тези алианси е необходимо да се покрият определени критерии, което обуславя възможност от бъдещо участие и на "Bulgaria air ".
Защита на личните данни

"Bulgaria air" не е в състояние да гарантира, че е невъзможно да настъпи събитие на неоторизиран достъп, но в качеството си на администратори на програмата за редовни пътници (frequent flyers) FLY MORE Ви уверява, че авиокомпанията полага големи грижи за защитата на личните данни и предотвратяването на неоторизиран достъп до тях чрез използването на подходяща технология и вътрешни процедури. Работи се усилено и постоянно, за да се гарантира, че личните данни са максимално защитени чрез прилагането на най-добрите възможни технически, оперативни и организационни мерки.
Международни събития

Икономическата криза през последните години повлиява и на авиокомпания "Bulgaria air", като влиянието е негативно, както и в други сфери на икономиката. Поради намаляване приходите на населението закупуването на билети намалява, което довежда до по-ниски приходи за авиокомпанията. Друго последствие от кризата е, че "Bulgaria air" поради намаленото закупуване на билети се принуждава да намали цените на своите услуги, което отново довежда до ниски приходи. Друг съществен проблем, произтичащ от икономическата криза, е увеличаването на цената на горивата, което се отразява пряко върху доходите на горепосочената компания.
SWOT - анализ

Обща стратегия

Стратегията, прилагана от "България Ер" е в пространството между двете крайни стратегии, т.е. компромис между разходи и качество - "повишаване качеството на продукта при определени разходи", "намаляване на разходите при запазване на определено качество на продукта. Целта на стратегията на националния провозвач е постигане на висока затовареност на седалките (висок load factor) на конкурентни цени.

SWOT Анализ

SWOT анализът има за цел да позиционира фирмата на пазара, представяйки я в две направления - във вътрешната (силни и слаби страни) и във външната (възможноти и заплахи) среди.

Силни страни
Слаби страни
♦ няма конкуренция в България
♦ издава електронни билети
♦ има договори с авиокомпании от целия свят за code share flights
♦ има специлани прорейтни договори с много интерлайн партньори, което разширява мрежата на продажбите
♦ притежава модерна и перфектно работеща система за обработка на електронните билети и за обработка на приходите
♦ добро обслужване на борда

◊ остаряваща самолетна база
◊ всички самолети са на краткосрочен опреативен лизингСподели линка с приятел:

Яндекс.Метрика
България Еър 9 out of 10 based on 2 ratings. 2 user reviews.