България Еър


Категория на документа: Други


◊ наличието на проблеми, свързани със сливането на "България Ер" с "Хемус Ер"
◊ спад на продажбите
◊ няма полети по дълги отсечки
◊ няма собствени сгради за head office и предствителствата в Българиа и чужбина

Възможности
Заплахи
■ разширяване на някои от междунардните алианси на авиокомпаниите
■ разширяване на международните комитети по управление на авиационния бизнес
■ подобряване стандарта на живот
□ навлизането на потенциални конкуренти на пазара
□ поскъпяване на самолетното гориво
□ увеличаване броя на нискотарифните превозвачи с полети до и от България


Силни страни

♦ Няма конкуренция в България

До октомври 2006 г. в България имаше три авионкомпании - "България Ер", "Хемус Ер" и "Виаджо Ер", които извършваха превози на пътници и товари по редовни международни линии, които бяха конкуренти. След края на 2006 г. когато "България Ер" бе закупена от холдинга "Балкан Хемус груп", в която преди това влязоха и "Виаджо Ер" и поради това трите авиокомпании в момента работят в сътрудничество и реално влизат в рамките на една фирма, поради което практически вече не са конкуренти.

♦ Издава електронни билети

До края на 2007 г.е необходимо постепенни да намлява издаването на хартиени билети за превоз на пътници, което касае както собствените полети, така и тези на интерлайн партньорите. От януари 2008 г. всички авионкомпании трябва да издават само електронни билети. В "България Ер" първите електронни билети бяха издадени през декември 2004 г. в бюрата в България. През 2005 г. постепенно продажбата на електронни билети беше въведена в офисите на авионкомпанията в чужбина, а от май 2006 г. такива се издават и от всичко агенти в България и в чужбина. През декември 2006 г. беше подписан и първият интерлайн договор за продажба на електонни билети с най-големия интерлайн партньор - KLM. В момента в "България Ер" 71% от билетите са елктронни и авиокомпанията е най-напред от всички авиокомпании на Балканския полуостров.

♦ Има договори с авиокомпании от целия свят за code share flights

Важен момент в сътрудничеството между авиокомпаниите са съвместните полети (Code share flights). Тези полети представляват популярна форма на сътрудничество между авиокомпании, при която една авиокомпания изпълнява полета със свой самолет, но този полет се побликува в разписанията и се продава самостоятелно както от опрериращата авиокомпания, така и от партниращата. Code share партньори на "България Ер" са "KLM", "Air France", "SM Brussels Airlines", "CSA", "LOT', "Malev", "Virgin Atlantic", "Austrian Airlines", "Alitalia", "Air One", Аэрофлот"

♦ Има специлани прорейтни договори с много интерлайн партньори, което разширява мрежата на продажбите

Поради голямата си бързина въздушния транспорт е приоритет за превоз на дълги разстояния. Никоя авиокомпания обаче не може да достигне до всички точки на света и затова се договаря с други партньори за използване на определена тарифа за международен превоз. Авиокомпания "България Ер" има специални прорейтни договори с основните авиокомпании в Европа като Австрийските авиолинии "Austrian Airlines", Италианските "Alitalia" и "Air One", унгарската "Malev", чешката "CSA", английските "British Airways" и "Virgin Atlantic", немската "Lufthansa", руските "Аэрофлот" и "Тулково", белгийската "Sabena" и швецарската "Swiss International", френската "Air France", холандската "KLM" и полската "LOT". Освен тях "България Ер" е интерлайн партньор с американските авиокомпании "United Airlines", "North West" и "Delta Airlines", а също и с авиокомпаниите от далечния изток "Eva Airlines" и "Japan Airways", както и с израелската "El Al". Разновидност на интерлайн договорите са специалните прорейтни договори (SPA), в които се договарят фискирани стойности между издателя на билета и превозвача. "България Ер" има сключени над трийсет такива договори.

♦ Притежава модерна и перфектно работеща система за обработка на електронните билети и за обработка на приходите

Поради спецификата на дейността по обработка на пролетяни купони и проверка на издадените билети е необходимо авиокомпанията да закупи лиценз за ползване на система за контрол на прихода. След обстойно проучване на пазара за програмни прокукти през октомви 2004 г. в "България Ер" беше внедрена система "Mona Lisa", която е създадена и развита от немската фирма "SofTech GMB". Системата работи успешно в 31 авиокомпании от целия свят и включва автоматизирана проверка на приложените тарифи, разпределение на приходите по сектори, включотелно и автоматичен прорейт, също и изготвяне на редебитни фактури към интерлайн партньорите. Издадените и пролетяни електронни билети от предствителствата и агентите в България и чужбина се включват във файл, който се създава от check-in системите и се въвежда автоматично ежедневно в системата.

♦ Добро обслужване на борда

Лицето на представяне на продукта не са само бюрата по продажба, но и обслужването на борда. "България Ер" се грижи за комфорта на своите пътници като им предоставя кетъринг, както и възможност за закупуване от бордния каталог на продукти на всетовноизвестни марки като Hugo Boss, Carolina Herrera, Bulgari, Escada, L'Oreal, Chanel, Dior и други. От тази година традиция в авиокомпанията е да се предоставя на всеки пътник приятно четиво - бордното списание на "България Ер".

Слаби страни

◊ Всички самолети са на краткосрочен оперативен лизинг

От създаването си през декември 2002 г. "България Ер" използва самолети, взети от различни фирми на т. нар. опреративен лизинг. Това означава, че авиокомпанията полочава самолета за ползване за срок примерно от две години като заплаща ежемесечна вноска, сългасно сключените договори и след изтичане на срока самолетът се връща на фирмата-собственик. Недостатъка на този вид наем на самолет е, че превозното средство се ползва за определен период, който за "България Ер" е доста кратък и след изтичането му се налага да се търсят други фирми за сключване на нов договор. По-добър вариант е т.нар. финансов лизинг, при който самолетът се наема за дълъг период от време, примерно 10 години, и след изтичане на срока превозното средство става собственост на авиокомпанията.

◊ Остаряваща самолетна база

Освен ползването на самолети на опреративен лизинг недостатък е, че самите превозни средства са морално а и често физически остаряли. Причината е в ограничения брой самолети, които са налични в пазара за момента. Може да се каже, че през 2002 г. когато беше създадена "България Ер" поради събитията в САЩ имаше отлив от авиацията и поради това можеше ставнително лесно да се намерят самолети в добро техническо състояние. Но постепенно пътниците отново се ориентираха към въздушния транпорт, индустрията постепенно се възстанови и дори е в подем и поради това търсенсето на самолети за момента изпреварва предлагането.
Сподели линка с приятел:

Яндекс.Метрика
България Еър 9 out of 10 based on 2 ratings. 2 user reviews.