Царствени сестри


Категория на документа: Други


Тракийски Университет
Медицински факултет

Реферат на тема :
"Царствени медицински сестри"

Царица Елеонора -"Коронованият ангел на България"

Елеонора Каролина Гаспарина Луиза, принцеса фон Ройс цу Шлайц-Кьостриц е принцеса по-късно и българска царица, втората съпруга на цар Фердинант I. След смъртта на първия си съпруг [ принц Кьостриц ] Елеонора участва в редица кампании на руската армия като милосърдна сестра от Червения кръст, за което получава награда. Състрадателна и грижовна, Елеонора бързо печели любовта на заварените деца на Фердинанд и на целия български народ. Основната дейност на царица Елеонора като съпруга на държавния глава е благотворителността. По нейна инициатива през 1910 г. със заповед на Министерството на просвещението е създаден фонд "Царица Елеонора", чието предназначение е събиране на средства за построяване на отделни сгради на институтите за глухи и за слепи деца. Царица Елеонора създава Детския санаториум за лечение на костна туберкулоза край Варна. По време на войните царица Елеонора организира курсове за милосърдни сестри и самата тя е на фронта като милосърдна сестра.Заедно със сестра си,Елеонора завършва курс за медицински сестри към Германския Червен Кръст в Любек.Малко след избухването на войната между Руската импения и Япония,Царица Елеонора заедно със сестра си и още знатни дами заминават в Манджурия като милосърдни сестри - доброволки.На фронта Елеонора една година управлява като старша сестра санитарен отряд от милосърдни сестри в Далечния изток.Тя също придружава и един от двата санитарни влака на княгиня Мария Павловна,грижейки се за над 2000 болни и ранени войници и офицери.За сестринската си всеотдайност по време на войната тя получава лично от Руския император Николай II ордена "Св.Анна" за граждански заслуги и първия си кръст за храброст.Завръщайки се у дома,царица Елеонора бързо спечелва обичта и почитта на хората там.Тя посвещавала цялото си време в грижи за болни,нуждаещи се от помощ хора,независимо от техния произход и ранг.Всяка година тя поемала тежко болни деца за долекуване от храма "Св.Анна" във Виена,които били настанявани с собствения им замък под нейните грижи и опека.За тази й дейност,лично с подкрепата на императрица Мария Терезия тя е приета за член и на Австро-унгарския Червен Кръст.Благодарение на Царица Елеонора по време на Балканските войни,Червения кръст в Женева изпраща санитарни мисии за фронта и тила.Връх в дейността на царица Елеонора в полза на нейното второ отечество,е нейното пряко участие в редовете на фронтовата армия през 1912г. При Лозенград,Свиленград и Булаир,а пред 1913г. В Югозападните райони на България.В драматичните дни на отстъплението по Кресненското дефиле,тя, " майката на героите" , под дъжд от куршуми и преки попадения на артилерията,смело охранява,пази и не изоставя не само своите подчинени-персонала на организираната и лично издържана от нея военно-полева болница,но и постъпилите там ранени или умиращи от холера и тиф български бойци-герои.

Княгиня Мария-Луиза

Княгиня Мария-Луиза е родена на 13 януари 1933г. в град София.
Първородна дъщеря е на Цар Борис III и Царица Йоанна.

Спазвайки милосърдната традиция на семейството,на около 20 годишна възраст,тя постъпва в Училището за медицински сестри при Испанския Червен Кръст,завършвайки го с отличие.Работи за различни благотворителни инициативи и учреждения.
Княгиня Мария-Луиза се завръща в Отечеството на 3 май 1991г.
Посрещната е грандиозно от развълнуваното многохилядно общество,изразяващо обичта на българите към Царското семейство.Възтановявайки връзките си с родината,Княгинята подновява и традицията на благотворителността и милосърдието.

Ежегодно подпомага дома за сираци "Княгиня Мария - Луиза" в град Казанлък,болницата за белодробни заболявания "Цар Фердинанд" в град Искрец,Софийско и много други.

Елизавета Фьодоровна

Родена на 1 ноемвреи 1864г.в град Дармщат,великото херцогство Хесен-Дармщат.През 1909г. Елизавета Фьодоровна продава огромната си колекция от скъпоценности и се замонашва.Със събраните средства от бижутата си,тя основава манастира Св.Марта и Мария,на който става игуменка.С останалите послушнички от манастира Елизавета се грижи за болни и бедни хора в Москва.Тя отваря болница,параклис,аптека и приют на своя издръжка.По време на Първата Световна Война сестра Елизавета се грижи за ранени руски войници и германски военнопленници,с които са претъпкани руските болници.Заради грижите си за ранени военнопленници великата княгиня е обвинявана,че подкрепя германците.
Елизавета Фьодоровна отказва да напусне Русия след избухването на Революцията от 1917г. През 1918г. тя е арестувана от ЧК по заповед на Ленин.На 18 юли 1918г. великата княгиня Фьодоровна както и други затворници са хвърлени в двадесет метрова стара минна шахта на 18км. От Алапаевск.Според сведения от участници в престъплението не всички затворници умират от падането в шахтата,поради което екзекуторите хвърлят вътре граната.След експлозията от дъното на шахтата те чуват гласа на Елизавета Фьодоровна,която пее руския химн и молитви.Пеенето на Елизавета продължило и след втори неуспешен опит оцелелите да бъдат убити с граната.След това те просто били оставени да умрат от студ и глад.
През януари 1921г. Елизавета Фьодоровна е погребана в манастира Св.Мария-Магдалена в Гетсиманската градина в Йерусалим.

Юлия Вревская

Юлия Петровна Вревская е родена на 6 февруари 1838г. в град Лубни,Украйна.Тя е руска баронеса,медицинска сестра - доброволка в Действащата армия на Русия по време на Руско - турската война от 1877г. - 1878г.Започва участието си от 19 юни 1877г. като медицинска сестра в 45-та военно-полева болница в град Яш.Румъния.
Прехвърлена е във военните лазарети,обслужващи частите на Западния отряд при втората и третата атака на плевен.През октомври 1877г. идва в град Бяла,България.Там служи в 48 военновременна болница,където 5 сестри се грижат за 400 ранени войници.Вревская присъства при тежки операции,превързва и храни ранени войници,пере замърсените им дрехи ... Наричали са я "Ангелът на милсърдието."
Там тя се заразява от тиг и след двуседмично страдание умира на 5 февруари 1878г.Погребана е в стария черковен двор,но през 1907г. костите й са преместени в двора на музей "Освободителна война",къдетосе намират и до днес.
В чест на 100-годишнината от Освобождението на България е заснет игрален филм "Юлия Вревская"
(СССР-България,1977г) .
Болницата в град Бяла е наименувана "Юлия Вревская".

Източници на информация

Княгиня Елеонора
http://www.kingsimeon.bg/archive/viewcategory/id/163
http://bg.wikipedia.org/wiki/Елеонора_фон_Ройс-Кьостриц

Княгиня Мария - Луиза
http://www.kingsimeon.bg/pages/show/id/28

Елизавета Фьодоровна
http://bg.wikipedia.org/wiki/Елизавета_Фьодоровна

Юлия Вревская
http://bg.wikipedia.org/wiki/Юлия_Вревска
Сподели линка с приятел:

Яндекс.Метрика
Царствени сестри 9 out of 10 based on 2 ratings. 2 user reviews.