Цените на лекарствата


Категория на документа: Други


До септември е срокът, в който чрез законови промени да се създаде реално приложима Национална здравна карта, която да гарантира основните права на пациентите по отношение на достъпност и качество на медицинските услуги.6

Заключение
Провежданата държавна политика за контрол върху цените на лекарствата с цел по-ефективно разходване на публичните средства, предназначени за тях, трябва да бъде съчетана с повишаване на публичния ангажимент при заплащането на лекарства и съответно намаляване на личните разходи на българските пациенти, за да се постигнат реални резултати в подобряването на достъпа им до съвременна лекарствена терапия.
Българските пациенти често не получават адекватна лекарствена терапия, защото им се налага да плащат от джоба си относително много за медикаменти. Основната причина е ниския ангажимент при заплащането на лекарства с публични средства у нас. Затова българските пациенти по-често попадат в болница, където лечението струва по-скъпо, отколкото вкъщи. В условията на финансова криза на пациентите у нас ще им е все по-трудно да плащат сами за лекарства. Затова сега повече от всякога е нужно държавата да увеличи ангажимента си при заплащането им.

1

 Доц. Генка Петрова, ЦЕНООБРАЗУВАНЕ ПРИ ЛЕКАРСТВАТА - ТЕОРЕТИЧНИ ОСНОВИ И ПРАКТИКА

2

 Статия от интернет сайт: http://www.arpharm.org/

3

 Статия от интернет сайт: http://www.zdrave.net/

4

 Статия от интернет сайт: http://bulgarski.pogled.info

5

 Статия от интернет саит: http://www.24chasa.bg/

6

 Статия от интернет сайт: http://www.dnevnik.bg/

??

??

??

??

Сподели линка с приятел:

Яндекс.Метрика
Цените на лекарствата 9 out of 10 based on 2 ratings. 2 user reviews.