Черните кукери


Категория на документа: ДругиКУРСОВА РАБОТА

ПО

ЕТНОЛОГИЯ

Изготвил: Милена Великова Лазарова
факултетен номер: 121422311015
специалност "Икономика на туризма"
ІІ курс

гр. Русе

ИДЕНТИФИКАЦИЯ.

а/ Населено място

с. Варненци, общ. Тутракан, обл. Силистра

б/ Име и координати на груповият носител на традиционна дейност

Ансамбъл за изворен фолклор"ДЕНИЗЛЕРЦИ" при НЧ "Светлина-1904г."

с. Варненци, общ. Тутракан, обл. Силистра.

в /Периодичност на традиционната дейност .

Провежда се веднъж в годината в понеделника- преди " Сирни заговезни" /датата се променя според църковния календар.-през 2014-08.02./

г/ Име на читалището.

Народно читалище "Светлина-1904г." с. Варненци, общ. Тутракан, обл. Силистра

Милена Великова Лазарова- НЧ "Светлина-1904г." с. Варненци, общ. Тутракан, обл. Силистра

ОПИСАНИЕ Обичай "Кукерство" в с.Варненци

Обичаите на селото са свързани със стари митични вярвания и представи на хората за природата и човека. Имат за цел да умилостивят природните сили и да осигурят здраве за хората.
В с.Варненци "Куков ден" се празнува в понеделника - преди "Сирни заговезни". Това е стар обичай и преобладаващото възрастно население не може да определи от кога датира провеждането му. "Кукерството" като празник в селото се предава от много поколения назад. По предания то идва със символа за "най-тържественото посрещане на пролетта, а заедно с нея и първите стъпки върху плодородната земя за голямо изобилие".

Една от съществуващите идеи на "Кукерството" се свързва и със здравето на хората, провежда се ритуала "Бачо Куке, удари ме за треска" за прогонването на "треска-болест". Младите търсят и откриват израза на любовните чувства като "задирят Кук-младеж" в ритуала с неговата изгора"- най често срещаните изрази са като: "Ой бачо Куке имам дупе за бой, но няма кой", а малките деца да бягат зад тях и да викат "Бате Куке дай ни круши". Обикновено образа на кукерите се приема в селото от младежи, неженени и от "Тек" години /едно-три-пет и т.н./

В понеделника, седмицата преди "Сирни заговезни", от рано сутринта всеки по отделно приготвя маска "Гугла", украсена и нагиздена, и тръгва самостоятелно или с близък приятел, като не трябва да се разпознае от коя къща е излязъл.

По пътя среща хора и ги удря символично със сабята, която носи в едната си ръка, а в другата "клюнк"-гега с което при удряне на даденото лице се счита ,че този човек през цялата година няма да се разболее.

Влиза в къщи, на по заможни поисква сушени плодове и дребни пари-стотинки, които раздава на деца и възрастни при тяхната среща. Крайната цел е къщата на неговата любима, или къщата на приятелките на своята изгора, но се има предвид, че е дала сигнал на своя любим къде се намира.

Задиряйки с думи "Имам дупе за бой, ама няма кой", след обедните часове всички кукери се събират на центъра на селото, изиграват своя кукерски танц и тръгват на обиколка из селото със "сабя и клюнка" с провикване "Йо", Йоо..!
Сподели линка с приятел:

Яндекс.Метрика
Черните кукери 9 out of 10 based on 2 ratings. 2 user reviews.