Човекът и природата – тела и вещества, движение и енергия


Категория на документа: ДругиЧовекът и природата - Тела и вещества, Движение и енергия
Преговор
1. Водата разтваря някои вещества, други - не разтваря. Разтваря - спирт, оцет, сол, захар, сода.НЕ разтваря - тебешир, олио, дърво, пясък.
2. Превръщането на водата в па̀ра се нарича изпарение. Водата ври при 100 о С. Когато водата ври парата оказва натиск върху стените на захлупен съд. Това намира приложение за задвижване на различни машини, влакове, параходи.
3. При охлаждане водните па̀ри се втечняват-преминават във вода в течно състояние-това се вижда най-добре в банята.Водните па̀ри, допирайки се студено тяло се втечняват-замъгляване на очилата, когато влезеш на топло, кутия от фризера-изпотява се.Водата замръзва ПОД 0 о С - превръща се в ЛЕД. Ледът е твърд, прозрачен, безцветен, има определен обем и запазва формата си, КРЕХЪК е и се ЧУПИ при удар.Ледът се топи при 0 о С. Водата при замръзване се разширява.
4. Чистият въздух е ГАЗ без цвят, мирис и вкус. В природата въздухът е смес от газообразни вещества-смес е от ГАЗОВЕТЕ-кислород,азот и въглероден диоксид, има и водни па̀ри във въздуха. Кислородът е ГАЗ, който поддържа горенето, необходим е при дишането на хора, животни, растения.Въздухът има маса,лесно променя обема си,може да се свива-пример-надут балон.Въздухът при загряване се разширява, а при охлаждане се свива.Загретият въздух е по-лек от студения и се издига по-нагоре.Въздухът е по-лек от водата-пример-шишето не потъва, плава на повърхността, лош проводник е, ДОБЪР ИЗОЛАТОР-двойни стъкла на прозорците.
5. За опазване водата в природата-ограждане и охраняване на питейната вода,строене на пречиствателни станции за пречистване на замърсената вода от бита и промишлеността,контролиране употребата на торове и препарати в селското стопанство.
6. За опазване на въздуха се изграждат-пречиствателни съоръжения на фабрики и заводи, поставят се филтри на автомобилите, зелени площи около жилищата.
7. През лятото железопътните линии се нагряват и разширяват, затова се оставя разстояние между отделните релси.

8. При дъжд, когато пътят е мокър, триенето на гумите на автомобила и асфалта намалява, увеличава се пътят за спиране(спирачният път се удължава).
9. Силата може предизвика промени като-тялото да премине от покой в движение, движение в покой,променя посоката на движението, изменя формата.
10. Движението е промяна на положението на едно тяло спрямо друго тяло. Видовете движения-праволинейно, криволинейно,кръгово.
11. Силата променя посоката на движение,под действие на силата тялото променя формата си-топката.
12. Триенето забавя движението-при заледен път-триенето е по-слабо-за увеличаване на триенето се посипва пясък.
13. Трептят-струни на китара,гъдулка,мандолина,контрабас,виола.

14. Източници на енергия, които не замърсяват-вода, вятър, Слънце.

??

??

??

??

1

Сподели линка с приятел:

Яндекс.Метрика
Човекът и природата – тела и вещества, движение и енергия 9 out of 10 based on 2 ratings. 2 user reviews.