Цялостна характеристика на правителството на Бойко Борисов


Категория на документа: ДругиФакултет "Международна икономика и политика"
Специалност "Политология"
Дисциплина "Българско правителство и администрация"
Курсова работа
на тема
Цялостна характеристика на правителството на Бойко Борисов

Изготвили: Мила Цв. Вълкова , Фак. №: 296303

Стилиян Кръстев, Фак. №: 296360

Цвета Бойчева, Фак. №: 296305

Цветелина Любенова, Фак. №: 296314

Цветан Минков, Фак. №: 296318

Христина Илиева, Фак. №: 296313

Проверил: доц. Хр. Дончева
София, 2012г.
Съдържание:

I. Изложение:

1. Процесът на формиране на правителството
2. Тип правителство
3. Политически кабинет на правителството, на министър-председателя: структура, членове
4. Управление на правителството
5. Силни и слаби страни на правителството

II. Използвана литература

Изложение:

Процесът на формиране на правителството

Изготвил: Стилиян Кръстев; фак.ном: 296360, група 3015

1.Предистория

В края на март 2006 г. в Софийския градски съд е регистрирано гражданско обединение под името "Граждани за европейско развитие на България" с председателка Душана Здравкова, а зам. председатели са Цветан Цветанов и Красимир Велчев. Цветан Цветанов e близък до Борисов още от МВР. Той е и заместник - кмет на Борисов, когато Борисов е кмет на София, но по - късно подава оставка, за да стане председател на партия ГЕРБ. Самият Бойко Борисов не е в ръководството на организацията, но е считан за неформален лидер и ГЕРБ, която е възприемана като негова организация.

Официално целта на сдружението е "развиване на гражданското общество във връзка с европейското развитие и благоденствие на България", а предметът на дейност е "създаването на информационен фонд в помощ на гражданите и членовете на сдружението". Въпреки това Бойко Борисов многократно изказва намерения организацията да участва в избори или като се трансформира в партия или чрез друга партия или партии. Според Борисов политическата ориентация на сдружението е дясна и затова естествен партньор той вижда в СДС. На 3 декември 2006 г. гражданската организация ГЕРБ прераства в партия ГЕРБ.

Още от създаването на гражданската организация ГЕРБ, социологическите проучвания сочат една евентуална партия на Бойко Борисов като втора политическа сила след БСП. Според проучване от декември 2006 г. партия ГЕРБ е втора политическа сила (с 13-15%) по симпатии сред населението след БСП (24-26%) и преди ДПС и "Атака" (и двете с по 7-9%) и СДС (5%).

2.Мнения и настроения в страната по време на учредяването на партията и на правителството

Хората, които учредяват ГЕРБ, проявяват политическа смелост, поради факта, че през последните години партиите са се изхабили като форма за реализиране на интересите на хората - не заради самите партии, а заради политиката, която се е водила.Сподели линка с приятел:

Яндекс.Метрика
Цялостна характеристика на правителството на Бойко Борисов 9 out of 10 based on 2 ratings. 2 user reviews.