Действия при химическо замърсяване


Категория на документа: Други


Мерки и план за действие при въздействие с химически отровни вещества
Изготвили:
Румен Кънев - спец. Туризъм 2 курс
Марио Русев - спец. Туризъм 2 курс

Въведение
Мениджърите, работниците и всички
останали трябва да знаят за рисковете на
работното място и как да се справят с тях.
Важно е да се отбележи, че опасността от химически субстанции зависи от условията според които се използват и съхраняват. За пример може да се даде паспала/брашнена прах/, които обикновено се счита за безвредна, но при дадени условия може да се счита и за опасност за живота - може да експлодира.
Това важи и за дистилираната вода, която може да реагира бурно в някои лаборатории, при взаймодействие с някои пероскиди.
Именно заради подобни случаи, работодателите трябва да са добре запознати със законодателството, да знаят как да ползват и съхраняват опасните химически вещества; трябва да знаят как да реагират и при възникнал с тях проблем.
- Служители - знаете ли:
Kакви рисковете свързани с вашето работно място?
- На какви опасности от химични вещества сте изложени?
- Как биха ви повлияли?
- Какво да направите, за да протича вашият и работният процес на другите при работа с химически опасни вещества?
- Как да разберете за проблем свързан с тези опасни вещества и на кой да докладвате?
- Какви са мерките за предпазване и контрол?
- Как да окажете първа помощ?
Какво да правим при въздействие с химически отровни вещества и натравяне?
Натравянето може да е животозастрашаващо. Ако някой е погълнал или вдишал опасни вещества не се опитвайте да го свестите или лекувате сами! Веднага позвънете на 112 като съобщите за проблема. Хубаво е да уточните, че става на въпрос за натравяне, а ако знаете с какво е натровен пострадалия - непременно го споменете!

Симптоми свързани с натравянето:
• Общо неразположение;
• Замаяност;
• Сърцебиене;
• Затруднено дишане;
• Неконтролируемо безпокойство или възбуда
• Припадъци;
• Сънливост или загуба на съзнание;
Оказване на помощ на натровен, но в съзнание.
Ако мислите, че някой е натровен и той е все още в съзнание, помолете го да седне, да се успокои и да изчака с вас пристигането на медицински екип. Ако се е натровил поглъщайки нещо се опитайте да го накарате да го изплюе или повърне. Ако вредната субстанция е върху кожата или дрехите на пострадалия се постарайте да отстраните веднага тези зловредни външни фактори. Измийте засегнатата област с вода. При работа с киселини имайте впредвид ползата от водата! Тя не може да неутрализира киселинита, но може да я разреди значително като така намали вредното влияние на киселината!
Оказване на помощ на някой в безсъзнание
• Опитайте да събудите пострадалия, за да може да изплюе отровата. Не бъркайте с ръка в устата му и не се опитвайте да го накарате да повърне. Противопоказно е при хора изпаднали в безсъзнание. Докато чакате помощ поставете пострадалия да лежи на една страна, поставете възглавници зад гърба им и придърпайте горния крак напред, за да не паднат по лице. Основната идея на това начинание е да се предотврати задавяне на отровения, ако започне да повръща докато е в безсъзнание. Избършете повръщаното от устата му и дръжте главата му в такава позиция, че ако повръща да не се задави или глътне част от повръщаното! Не давайте на пострадалия нищо за ядене или пиене. Ако се налага /при липса на дихателна сърдечна дейност/ окажете първа помощ!
Отровни газове и изпарения
Ако мислите че някой е вдишал отровни изпарения, то първо се справете със ситуацията като предпазите и себе си от натравяне, а след това окажете първа помощ! Ако пострадалият е в съзнание, окуражете го да стане и с ваша помощ го изведете извън обгазения район, по възможност някъде на открито, на чист въздух. След като сте навън звъннете за помощ на 112. Ако пострадалият е в безсъзнание, то тогава първо се обадете за помощ!
Как да помогнете на медицинския персонал?
Медицинският екип ще се нуждае от детайли - изтичане за какъв газ става на въпрос, кога се е случило, колко дълго пострадалият е вдишвал от газовете, дали е погълнал или вдишал отровата. Ще се нуждаят и от информация за пострадалия -алергии,текущи или минали болести и т.н. Всяко едно нещо, което знаете, би могло да е от помощ!
Приемане в болница
Тежките случаи на натравяне обикновено биват настанявани в болница за допълнителен преглед и лечение. Възможни начини за лечение са:
1) Активен въглен - свързва се с отровата и предотвратява понататъшното и навлизане в кръвния поток;
2) Антидоти - субстанции, които или обезвреждат отровата или се свързват с нея и я карат да "работи" по различен(безвреден) начин;

3) Седативи- дават се, ако пострадалият е превъзбуден;
4) Дихателен апарат - ако отравянето е причинило спиране на дихателната дейност;
5) Антиепилептични лекарства - ако пострадалият получава гърч.
Установяване на натравянето
То се прави чрез електрокардиограма или кръвни тестове.
Кръвните тестове се ползват, за да се проверят нивата на химикали и глюкоза. Данните се използват за съставяне на "токсикологичен анализ" за установяване на точното количество и продължителност на приетата отрова.
Изследване на чернодробната функция също показва нивото на натравяне.Сподели линка с приятел:

Яндекс.Метрика
Действия при химическо замърсяване 9 out of 10 based on 2 ratings. 2 user reviews.