Деловото облекло между модата и дрескода


Категория на документа: Други


Варненски свободен университет
"Черноризец Храбър"

По
Политика и естетика

На тема: Деловото облекло между модата и дрескода

Изготвил:

Проверил:
Модата, макар и не винаги носеща името "мода" е феномен, познат на човечеството още от дълбока древност. В своята същност тя представлява номер от утвърдени тенденции и визии, периодично въртящи се във времето и търпящи леки трансформации. Разбира се не говорим само за дрехи, модата компилира както самото облекло, така и цялостната визия, дори елементи от невербалното общуване, като жестове, мимики и т.н. Външният вид винаги е оказвал влияние върху човешките отношения, а стремежа на отделния индивид да изпъкне сред останалите, да бъде забелязван и красив не е никому чужд.
Модата като социално явление е тясно свързана с нашето ежадневие, защото в 21-ви век повече от всякога й се обръща внимание, хората харчат купища пари, подлагат се на екстремни процедури и загърбват същноста си, за да се впишат по-добре в картината или просто за да се харесат на някого. Но това са само негативите, както всяка тема и тази си има две страни, модата, може също да бъде инструмен за себеизразяване, извор на вдъхновение или просто повод да се почувстваме красиви.

Когато говорим за делово облекло обаче, трябва да внимаваме до колко се поддаваме на модните тенденции. В никакъв случай не можем да си позволим да отидем в офиса с тоалет, директно свален от някой подиум. На работното си място трябва да намерим тънката граница между това да сме в крак с новостите, да се чувстваме удобно и красиви и същевременно да сме с достатъчно умерена визия, за да не предизвикваме излишно внимание. Много модни къщи разбират това и пускат линии специално за тази цел, всъщност деловото облекло дори започва да минава за "шик" и много жени например, макар и нямащи нищо общо с работата зад бюро, умишлено се стремят към тази визия. Разбира се златна среда има, стига да сме наясно с конкретните изисквания на нашето работно място, със сигурност бихме могли да адаптираме голяма част от тоалетите си към тях и това да не ни кара да се чувстваме ощетени от към колорит.

Кодът на облеклото е част от кооперативния имидж и това започва да се осъзнава от все повече компании. Външният вид и поведението на служителите говори за това как се прави бизнес във фирмата, като тези елементи са особено важни за хората, които имат пряк контакт с клиентите и гостите. В много компании изискванията към облеклото са част от корпоративната култура - дрескодът съществува от дълго време, записан е във вътрешния правилник и служителите го възприемат като даденост. Новопостъпилите получават ясни инструкции още в началото и това е част от въвеждащата програма. Така постъпват в по-големите фирми и компания в България. Всеки служител трябва да съобразява начина си на обличане с установените във фирмата норми, с позициите си, с клиентите, като това става дори в дните, допускащи по-свободен режим. Въвеждането на код на облеклото не е самоцел. Трябва изискванията да са съобразени с образа на фирмата, който искате да изградите, както и с изискванията на съответния сектор. Заради спецификата на работата в много компании служители носят не просто формално облекло, а униформа. Това важи например за продавач-консултантите в големите вериги магазини, ресторантите или за банковите служители, които пряко контактуват с клиенти. Външният вид и кодът на облеклото в една фирма показва дисциплинираността и ролята на съответния служител в нея.

Преди да избере дреха, умната жена се оглежда внимателно в огледалото и анализира своята фигура. Идеални хора няма, затова честно, без самозалъгване, избройте недостатъците на фигурата си , а също и положителните неща, за да може с облеклото да се прикрие лошото и се подчертае хубавото. Можем да се огледаме около нас и почерпим идеи от жени с вкус и облекло, които ни харесват. Трябва да носим това, което ни стои добре и в което се чустваме добре.
Деловите жени е прието да носят сако с пола или панталон, рокли. Полата не трябва да е прекалено къса, а да стига до коляното. Под сакото може да носи поло или класическа бяла блузка с дълъг ръкав. Елегантната бяла блуза винаги изглежда професионално и отива почти на всичко. Крещящи цветове като оранжево, жълто, циклама не са препоръчителни в деловия костюм. Костюмът е задължителна част в гардероба на съвременната жена. Той е практичен и подходящ за целия ден и за всички сезони. Ако е от подходящ плат и с ефектни допълнения идеално подхожда и за празник. Когато е в класически стил може да служи вярно в продулжение на години. Независимо от модата, костюмите с по-дълги жакети са подходящи за по-пълни жени, а по-късите и вталени - за по-слаби фигури. Деловото облекло за дамите не трябва да е скучно и еднотипно. Модата подсказва как да се отхвърлят стереотипите, а дизайнерите предлагат нови и интересни идеи за създаване образа на стилната, успешна, женствена бизнес дама. Все по-често в Dress-кода за офиса и работното място се появяват нотки на свобода и шик, а модните тенденции не закъсняват да се наложат и в деловото облекло. Обувките трябва да бъдат или напълно затворени, или отворени само отпред или отзад (петата), да не приличат на чехли или чепици пит "поп-фолк". Цвета да бъде основен, неутрален и добре да се съчетава с основната цветова гама в тоалета.

Облеклото на модерния мениджър наистина е повече семпло и строго, отколкото крещящо и повече умерено, отколкото авангардно. Строгост в тоалета на деловия мъж е характеристика, която едва ли би следвало да се абсолютизира. Строго облекло не означава демодирано, банално, отблъскващо. Задължително е облеклото на съвременния делови мъж е стилния, добре ушит и стоящ костюм. Подходящи цветове за него са тъмносин, черен, кафяв, тъмносив. При избора на риза, ако имате кръгло лице изберете яка с по-заострени краища. Ако лицето ви е дълго, то визуално ще го "скъсите" като си сложите по-закръглена яка. Към точна мярка на яката прибавете 1-1,5 см., за да има малко хлабина между врата и яката. Ако сте избрали добре целия костюм, то яката на ризата Ви ще показва над яката на сакото с 1,5-2 см.

"По дрехите посрещат, по ума изпращат!"
Дрехите, които носим, трябва да са елегантни и удобни, красиви и поддържани, което допринася за равновесието и самочуствието ни.

"Дрехата стои хубаво, когато я облече човек подходящ за нея!"
Модата трябва да се следва избирателно и критично, като се приспособява към нас. Поддържането на добър външен вид не трябва да бъде за да удивим, съблазним или очароваме, а от уважение към себе си и този с който общуваме.

И накрая, каквото и да носим, усмивката, доброжелателността, грацията, обаянието са елементите, които подобрят впечатлението което оставяме, и ще направят по-приятни и успешни контактите ни.

??

??

??

??

2

Сподели линка с приятел:

Яндекс.Метрика
Деловото облекло между модата и дрескода 9 out of 10 based on 2 ratings. 2 user reviews.