Демокрацията и моя живот


Категория на документа: Други


 Демокрацията и моя живот

Началото на демокрацията се свързва с възникването на гръцкия полис и най-вече в Античността, под полис трябва да се разбира общото, а под политика уреждането на обществените работи. Полисът се образува от първостепенни общности, мъж - жена, господар - роб. Множество семейства образуват родов съюз, всички семейства образуват полиса. В тези възникнали през девети век пр. Хр. общества се развива гражданство (Демос), което обхваща всички свободни и политически равноправни граждани.
Атинската демокрация, развита през 6-ти век пр.н.е., от това което наричали изономия (равенство пред закона и политиката) и хвърлянето на жребий е бил основния начин за постигане на тази справедливост. Използвало се е за избор на повечето длъжностни лица и за съдии. Аристотел свързва равенството и демокрацията:

Демокрацията произтича от идеята, че тези които са равни във всяко едно отношение са абсолютно равни. Всички са еднакво свободни, за това те твърдят, че всички са абсолютно свободни... Следващото е когато демократите, на основание, че всички те са равни, претендират за равно участие във всичко.


Счита се за демократично, когато публичните длъжности се разпределят чрез жребий; и за олигархично, когато се запълват с избори.


Управлението, което е различно в отделните полиси, произтича от Народното събрание. В периода на разцвет на гръцката демокрация, пети и четвърти век пр.Хр., Народното събрание определя законите, външната, вътрешна, финансова и военна политика. Античната демокрация се основава на равнопоставеността на всички граждани пред закона, свободата на словото и свободния достъп до обществените служби. Народното събрание избира от своя състав заседатели, които в своята цялост образуват съда. Обществените служби са възложени само за определено време, служителите са задължени да правят публичен отчет.
При по-критично вглеждане не могат да не се забележат недостатъците на тази форма на управление. Първоначално правата и задълженията са в сила само за пълноправните граждани, малцинство от жителите. Жени, чужденци, роби и граждани, които не са били пълноправни граждани (метеки) не са имали права, или те са били ограничени. Те нямали граждански права, като например правото да наследяват недвижимо имущество, както и политически и избирателни права. В действителност в полиса господството е било в ръцете на едно малцинство. Тъй като Народното събрание управлява директно, е съществувала опасността, моментните гласувания и демагогията да доведат до погрешни решения.
Въпреки, че тази критика е уместна, античният полис запазва своята заслуга за поставянето на основите на демокрацията, защото тук за първи път се откроява значението на човека като отделно същество, практикува се самоуправлението и свободата от тиранията и в същото време това се обосновава философски течения.
Но стига с тези демагогии за демокрацията в античността. Искам да се прехвърлим в днешно време и да наблегна моят живот в тази демокрация.
Разговоряла съм многократно с моите родители,с роднини, бабите ми, дядовците ми и други възрастни хора ,които някои от тях си спомнят с истинско умиление за изминалия 45 годишен период на комунизъм или социализъм. С мотото "от всекиго според възможностите, на всекиго според потребностите". Добре звучи за утопия.Всичко било наред с една заплата ,как са стигали за всичко.
Но според мен демокрация в България и не е изключение и за останалата част от света е измислена от античността до наши дни да заблудят народа,че участват във властта и че той самия си решава съдбата със своите избраници. Напротив тук в нашата действителност минахме от комунизъм/диктатура/ през капитализъм, олигархия и в момента сме клептокрация. През този така наречен преход една шепа хора забогатя. Живота се обезцени,морала и нравствеността вече не са категории за българското общество, за което да се бори или говори дори. Политиците с нищо не доказаха ,че заслужават да са такива.Народа е обезверен,не е зададена правилната посока за развитие от тези ,които се очакваше. Меркантилността,арогатността и още много други категории мога да изредя ,които са присъщи на успелите хора. Обикновеният български гражданин е оставен на прага на оцеляването/защо ли/ да не мисли за революция за смяна на властта ,за смяна на политическата система.Да измете политическата вихрушка. Ние младите не сме обременени от тежкото наследство на комунизма и затова трябва да се борим.Именно на нашите плещи се пада това бреме или чест да се борим.В най-новото време в историческата епоха от 20-21 век именно студентите са започвали борбата,революцията за по-добър живот.Преходът в Европа и САЩ е бил по-голям период от време ,но са стигнали до заключението ,че народа трябва да благоденства -да е нахранен и да има пари за култура и забавление.Нима в Европа и САЩ и други страни по-света има пълна демокрация и за това техните поданици са добре. Не там царува илюзиорна демокрация с привкус на олигархия+капитализъм. Да не измислен по-добър модел за управление в една държава от демокрацията.Но факта ,че България е винаги на първите места по негативна класация е факт: На първо място по -корупция в Европа,най-бедната и други.Последно време и неграмотността се засилва и затъпява нацията. Всичко това ме навежда на мисълта ,че сме клептокрация ,както вече казах. Имаме проблеми с корупцията не ги решаваме,има проблеми с раждаемостта не ги решаваме /няма детски градини,малки семейни надбавки,малко майчинство,инвитро скъпо/,имаме проблеми с младежката безработица неги решаваме ,имаме проблеми с лекарите и мед.сестри не ги решаваме. Имаме проблеми с некачественото образование /средно и висше/ не ги решаваме.Бълваме специалисти ,които не ни трябват.Добрите кадри изтичат навън и там сме подценени. Дори преди и след освобождението на България от турско робство е имало повече филантропи отколкото сега.Които са дарявали парите си и цялото си имуществено състояние за писменост, книжнина,култура и за образование на бедни младежи и девойки ,които искат да се образоват.

А днешно време ,ако нямаш пари и власт си никой. Дори и талантите отстъпват пред арогатните. Има една максима "По-умния отстъпва",докога глупостта ще управлява човечеството .Тук в България важи със страшна сила.

За това така наречения "демократично"/с купени гласове и фалшиви бюлетини/ избран политически елит да се впрегне на работа за отечество и след това цялата нация да ги последва за решаване на проблемите и да постигнем една независима икономическа България с голям БВП.

Когато това се постигне или стане цел №1 за всички и ние мислим и работим като един цял организъм за тази кауза ,тогава вече ще повярвам,че сме постигнали демокрацията.

Сподели линка с приятел:

Яндекс.Метрика
Демокрацията и моя живот 9 out of 10 based on 2 ratings. 2 user reviews.