Детско-юношеско книгоиздаване


Категория на документа: Други
"Bloomsbury Publishing" е независима световноизвестна издателска къща за художествена и нехудожествена литература със седалище в Лондон, като разполага със свои офиси в Ню Йорк, Сидни и Ню Делхи. Разрастването на компанията през последното десетилетие се дължи главно на успеха на поредицата за "Хари Потър" на английската писателка Дж. К. Роулинг. През 1991 и 2000 година "Bloomsbury Publishing" е обявено за издателство на годината от Британската книжна индустрия. Издава "Въпросът на Финклер" от Хауърд Джейкъбсън, който през 2010 година е удостоен с награда "Букър".

Компанията е основана през 1986 година от Найджъл Нютън, който преди това работи за други издателски компании. Името е посветено на Кръгът Блумсбъри (на английски Bloomsbury Group). Това е общност на британски интелектуалци и литератори, активна от октомври 1905 година до началото на Втората световна война. Тяхното име пък идва от Блумсбъри, който е един от централните райони на Лондон, където се събират в къщата на семейство Стивън. Към кръга Блумсбъри спадат сестрите Вирджиния Улф (писателка) и Ванеса Бел (художничка), техните братя Тоби Стивън и Ейдриън Стивън, писателите Ленард Сидни Улф (съпруг на Вирджиния), Катрин Мансфийлд и Джералд Бренън, изкуствоведите Роджър Фрай и Клайв Бел (съпруг на Ванеса), синологът Артър Уейли, биографът Литън Стрейчи, художниците Дора Карингтън и Дънкан Грант, литературният критик Дезмънд Макарти, философите Бертран Ръсел и Лудвиг Витгенщайн, икономистът Джон Мейнард Кейнс, романистът и есеист Едуард Моргън Форстър. Възгледите на членовете му се противопоставят на викторианското лицемерие и отстояват принципите на свободата на художественото търсене и независимост в живота и изкуството. Приятелството, общуването и изкуството са основните им идеали. Групата има влияние в периода от 1910 до 1930, като през 1960-те отново се наблюдава разцвет.

"Bloomsbury Publishing" е регистрирано като публично дружество през 1995 година. Така печели 5,5 милиона британски лири, които да инвестира в меки корици и книги за деца. Правата за споделяне на акции от 1996 година допълнително вдигат приходите на 6,1 милиона лири, използвани за разширяване на компанията и по-специално за създаване на клон в Съединените американски щати. "Bloomsbury USA" е създадена през 1998 година, "Bloomsbury USA - Книги за млади читатели" през 2002 година, а през 2005 година придобива "Walker & Co" - малка компания посветена на издаването на нехудожествена литература. През 2000 година "Bloomsbury Publishing" придобива "A&C Black Plc", а през 2002 година - "Whitaker's Almanack". През август 2001 година стартира "Bloomsbury Children's USA", а през октомври същата година съставят списък от аудиокниги за деца и възрастни. През 2007 година "Bloomsbury Publishing", за да отпразнува своята 21-ва годишнина, публикува "Bloomsbury 21". Това е препечатна серия включваща 21 от най-популярните им книги. През 2008 г. "Bloomsbury Publishing", в съвместно партньорство с Фондация Катар, открива клон в Доха, Катар. Новата издателска къща, наречена "Bloomsbury Qatar Foundation Publishing", работи предимно с английска и арабска литература и преводи от английски на арабски език и обратното. От септември 2008 година Bloomsbury започват да си сътрудничат с "Waterstones" за разпространение на електронни книги.

Печатните и електронните книги трябва да се продават заедно, смята Евън Шнитман, директор на отдел "Продажби и маркетинг" на издателството "Bloomsbury". Неговото предложение е физическите книги да се продават с електронно копие към тях, като цената да е с 25% по-висока от тази на самото печатно издание. По този начин ще бъдат удовлетворени клиентите, които четат в дигитален формат, но искат да имат и книгата на своя рафт. Това изказване Шнитман прави на конференция на британските издатели, провела се в Лондон. В същото време Доминик Рака от "Сорсбукс" и Стивън Пейдж от "Фабер" се обединяват зад тезата, че в последно време издателския бизнес много се е променил. Пейдж твърди, че вече гледа на своята компания не като на издателство, а като "работеща в бизнеса с четене и писане". "В момента времената са процъфтяващи за нашата индустрия. Ако си в тази сфера и не се наслаждаваш на момента, по-добре се захвани с нещо друго", допълни той. Пейдж твърди, че издателствата трябва да обучават своя екип, за да е по-подготвен за бъдещото развитие на бизнеса, а също така трябва и авторите да бъдат замесени в делата на издателите.

През лятото на 2011 година известното английско издателство "Bloomsbury Publishing" придобива компанията "Кънтинюъм", която е специлизирана в издаването на академични и професионални книги. Цената на сделката е 20, 1 милиона паунда. "Кънтинюъм" е базирано в Ню Йорк и в Лондон и е известно с академичните си издания в областите хуманитаристика и социални науки. В списъка му от автори са включени известни имена, някои от които живели преди повече от 170 години. Компанията е издавала трудовете на Мартин Хайдегер, папа Бенедикт ХVІ, архиепископа на Кентърбъри Роуан Уилямс, главният равин Джонатан Сакс. "Кънтинюъм" е пазарен лидер във Великобритания по публикуване на философски книги, изследвания за образованието, теологията и библейски студии. Издателството печата и произведения на тема история, литературна наука, лингвистика, политология. От "Bloomsbury Publishing" заявяват, че разчитат на неговото разработено място на ключовия американски пазар. По-рано тази година академичното издателство беше наградено като най-независимо и професионално във Великобритания. С придобиването "Bloomsbury Publishing", който е лидер в издаването на художествена литература, прави заявка за повече приходи от нехудожествени и академични произведения.

В началото на 2012 година се появява новината, че британското издателство "Bloomsbury Publishing" ще развива бизнеса си и в Индия. Компанията има за цел да реализира програми свързани с авторство и издателство. До този момент издателската къща работи в Индия чрез партньорството си с "Пенгуин", но вече възнамерява да започне самостоятелен бизнес в страната. Централата е базирана в Ню Делхи. Изпълнителният директор Ричард Чаркин заявява, че дейността в Индия ще бъде "фокусирана върху растежа", а екипът в Ню Делхи ще работи за по-добри продажби, публичност и маркетинг. Целта е издателската къща да има собствена идентичност в страната. Чаркин добавя, че компанията бавно, но сигурно "завзема територии". За пример той дава бизнеса на издателството в Австралия, където оперира успешно от януари 2011 година.

Издателство "Bloomsbury Publishing" има четири международни издателски направления, които събрани заедно сформират цялостния му облик - книги за възрастни, детски и образователни, академични и професионални, информационни. Bloomsbury разполага с дъщерни фирми, използващи издателски и търговски екипи в четирите страни - Великобритания, Америка, Австралия и Индия, за да обслужва нуждите на местните потребители и автори. Екипите са напълно интегрирани в четирите издателски направления.

Ема Хопкин е изпълнителен директор на отдела за детска и образователна литература. Преди това е била изпълнителен директор на Macmillan Children's Books, където тя ръководи придобиването на издателството за нехудожествена детска литература "Kingfishe". Преди да се издигне до изпълнителен директор е била директор на отдел "Продажби и Маркетинг". В началото на своята кариера работи в областта на маркетинга в "Houghton Mifflin" и "Routledge", от където всъщност започва кариерата й в книгоиздателския бизнес.

В сайта на издателството се казва, че техните детски книги са обичани както от самите деца, така и от техните родители. От книжките с илюстрации на Debi Gliori и симпатичните герои от "The Wombles and Florentine & Pig" до сензационната "H.I.V.E." поредица и неизчерпаемата магия на "Хари Потър", те предлагат по нещо за всяка възраст и желание. В списъка на издавани от тях автори на бестселъри влизат личности като J. K. Rowling, Neil Gaiman, Debi Gliori, Mark Walden, Angie Sage, Louis Sachar и Benjamin Zephaniah. Книгите, които предлагат, са разделени в осем категории: "Книги за деца от 0 до 5 годишни", "Книги за деца от 5 до 7 годишни", "Книги за деца от 7 до 9 годишни", "Книги за деца от 9 до 11 годишни", "Книги за тийнейджъри 11+", "Книги за Хари Потър", "Поезия", "Учители, библиотекари, родители и болногледачи".

В категорията "Книги за деца от 0 до 5 годишни" се казва, че любовта на детето към четенето започва тук. В нея са включени седем подкатегории: "Занимателни книжки със стикери", "Приложения за деца", "Бебе", "Подаръци", "Романи", "Книжки с илюстрации", "Книжки с меки корици". В "Занимателни книжки със стикери" разполагат с богат набор от забавни книжки, за оцветяване, игри, пъзели и с истории за всички възрасти и поводи. Всяка една от тях изпъква с брилянтни илюстрации и стикери. "Приложения за деца" предлагат широк спектър от приложения от детските книги на "Bloomsbury" в IOS (Apple) и Android (Google) формат, достъпен за смартфони и таблети. "Бебе" представя книгите "Когато светът чакаше твоята бебешка книжка", "Малката лодка на малкото мече", "Приспивната песен на татко", "Каква е тази форма", "Какъв е този цвят".

Една от издадените от "Bloomsbury Publishing" детски книги в подкатегорията "Книжки с илюстрации" е "Писмото на Херман" на Том Пърсивал. Анотацията, намираща се в сайта на издателството, гласи следното: "Какво правиш, когато най-добрият ти приятел в целия свят трябва да се премести много далеч? Обещавате, че ще си пишете през цялото време и ще останете най-добри приятели завинаги, ето какво. Но е по-лесно да се каже, отколкото да се направи - особено когато най-добрият ти приятел си прекарва много по-забавно от теб... Присъединете се към Мечето Херман, когато то се впуска в едно епично приключение, за да достави много специално писмо и да се увери, че приятелството му с миещия се мечок Хенри наистина е завинаги.". Книгата е издадена на 26 септември 2013 година. Има я с твърди и меки корици, а също така и в електронен вариант (ePUB). Форматът и е 245 x 274 mm. В сайта на издателство "Bloomsbury Publishing", в страницата посветена на книгата, има интересни видео материали "Том Пърсивал илюстрира Херман и Хенри от "Писмото на Херман" и "Как да нарисуваме Мечето Херман с Том Пърсивал".

Категорията "Книги за деца от 5 до 7 годишни" е разделена на други осем подкатегории, които са назовани "Приключенски", "За животни", "Аудио", "Фентъзи", "Художествени", "Истории с духове", "Комедии" и "Нехудожествени". В "Приключенски" място намира поредицата "Star Fighters" на Макс Чейси, а "За животните" е посветена на всичко, което децата трябва да знаят за животните и обграждащата ни природа. "Аудио" разполага с богата гама от произведения, сред които са поредиците "Марвин Редпост" на Луис Сахар и "Понита принцеси" на Клоуи Райдър.

В подкатегорията "Нехудожествени" издателство "Bloomsbury Publishing" предлага много и различни енциклопедии, справочници и помагала за малките деца. Едно от тях е "Първа енциклопедия за животните" на авторката Анита Джанери. Всяко дете обича животните и в нея може да научи повече за тях. От гигантските жирафи до малките тигърчета, може да разбере всичко за някои от най-удивителните животни на света с този първи информационен справочник. Пълен с брилянтни фотографии, забавни факти и най-добрите съвети за животните, децата ще учат, изследват и ще бъдат очаровани от малките и големи животни. Изданието е ново, очаква се да се появи на книжния пазар на 7 ноември 2013 година. Разпространява се с твърди корици и в електронен вариант (ePUB) с размери 275 x 215 mm.

Категориите "Книги за деца от 7 до 9 годишни" и "Книги за деца от 9 до 11 годишни" са разделени на приблизително същите подкатегории. И при двете присъстват "Приключенски", "За животни", "Аудио", "Фентъзи", "Художествени", "Истории с духове" и "Комедии", но в "Книги за деца от 9 до 11 годишни" липсва "Нехудожествени". Новото и в двете категории са "Историческите романи", като историите в тях са съобразени с възрастта на читателите, а една от тях е поредицата от книги на Майкъл Форд за "Спартан".

Категорията "Книги за тийнейджъри 11+" е разделена на цели единадесет отделни подкатегории. Като цяло са същите както по-горе - "Приключенски", "За животни", "Аудио", "Фентъзи", "Художествени", "Истории с духове", "Исторически романи", "Комедии" и "Нехудожествени", но тук вече се появява и нещо ново, подкатегория наречена "Млади възрастни". В нея са събрани произведения насочени за малко по-зрели читатели от досегашните малчугани, а именно за тийнейджърите. Романите предлагани тук засягат теми, които вълнуват именно тях. Сред произведенията подбрани в "Млади възрасти" са романите "Клюкарката", "Танцът на сенките", "Спусък" и още много други.

По романите "Клюкарката" на Сесили фон Зигезар е базиран и едноименният американски тийн сериал станал популярен по цял свят. В тях се разказва за живота на тийнейджъри, живеещи в елитната част на Манхатън - Ъпър Ийст Сайд. Основните персонажи са Сирина ван дер Удсън, Блеър Уолдорф, Дан Хъмфри, Натаниъл Арчибалд, Чък Бас и Джени Хъмфри, ученици в елитните частни училища "Констанс Билард" (девическото училище) и "Сейнт Джуд" (момчешкото училище), където социалният статус е от първостепенно значение и запазването и изграждането му пораждат редица интриги. The Gossip Girl Blog е името на блог, където Клюкарката пуска клюки, свързани с Ъпър Ийст Сайд, директно от живеещите там. Тя контролира живота им, тя поставя правилата, пуска първа новините и плете интригите. Всеки иска да знае коя е тя, но никой не може да разгадае самоличноста ѝ. Романите за "Клюкарката" могат да бъдат открити с меки корици и в електронен вариант (ePUB).

"Танцът на сенките" на Йелена Блек разказва за това, че да танцуваш с някого е акт на доверие. Ебегантен и интимен, вие сте достатъчно близо, за да се целунете, достатъчно близо, за да почувствате как бие сърцето на партньора ви. Но за Ванеса, танцът е смъртоносен и тя трябва да бъде много внимателна на кого ще се довери... "Танцът на сенките" е издаден на 12 февруари 2013 година с меки корици във формат 198 x 129 mm и електронен вариант (ePUB).

На първи поглед изглежда, че Джефри Хач има всичко - спортист е, популярен е, има чудесна приятелка, най-добър приятел и подкрепящи го родители. Но когато напуска Центъра за възстановителни грижи с всичко това е свършено - краката и ръцете му не работят правилно, устата му казва всяка дума, която се появи в мозъка му и той трябва да записва мислите си, така че да запомни дори най-основните действия и детайли. През цялото това време обаче един въпрос не спира да го преследва: защо опита да се самоубие? Това е историята на Джефри Хач, разказана от Сюзън Вайт в книгата "Спусък". Издателство "Bloomsbury" я издава на 10 април 2011 година, като я има единствено в електронен вариант (ePUB).

След девет отказа от големи издателства на 30 юли 1997 година "Bloomsbury Publishing" публикува първата книга от поредицата на Дж. К. Роулинг за "Хари Потър" - "Хари Потър и Философският камък" и това се оказва повече от печеливш ход. Поредицата придобива огромна популярност по целия свят, събира значителни приходи и получава високи критически оценки. Седемте книги биват издадени в тираж над 450 милиона копия към юли 2011 година и биват преведени на 67 езика, което превръща Джоан Роулинг в един от най-широко превежданите автори в историята на литературата. Според авторката, тя започва да пише първата книга под формата на кратък разказ, но по-късно идеята се разгръща в поредица, запланувана да съдържа 7 книги. Идеята й идва във влак, като първоначалното й виждане е за момче-магьосник, а впоследствие се появява цялата история - малко момче-магьосник, което започва да учи в училището за магия и вълшебства "Хогуортс". То е не какво да е момче, а "момчето, което оживя", единственият оцелял човек от проклятието на черния магьосник Лорд Волдемор. Магьосническият свят се страхува да изрича името му и го нарича "Онзи-който-не-бива-да-се-назовава", "Ти-знаеш-кой", "Вие-знаете-кого", "Лорд-знаете-кой" и др. Думите в началото на първата книга "И всяко дете по света ще знае името му", се оказват пророчески. "Хари Потър и Философският камък" започва с 9 отказа от "големите издателства", но издадена от "Bloomsbury Publishing", тя вече е преведена на 65 езика. В България поредицата за Хари Потър се издава от "Егмонт България" и към 2003 г. първите четири книги от поредицата продават над 200,000 копия. Серията романи е преведена на 65 езика, което поставя Роулинг сред най-превежданите автори в историята. До сега са екранизирани от първа до седма книга. Най-забележителната културна тенденция приписвана на "Хари Потър" специфично в англоезичния свят е увеличаването на грамотността сред децата. Британският министър-председател Гордън Браун, дългогодишен почитател на серията казва "Аз мисля, че Дж. К. Роулинг направи повече за грамотността по света, отколкото което и да е друго човешко същество.". Това, което помага на сериите да станат популярни в началото е силната подкрепа от страна на литературната критика (особено в Англия), дала премного позитивни оценки по времето на издаване на първия том "Хари Потър и Философският камък". През 2001 година "Хари Потър и Огненият бокал" печели награда Хюго за най-добър фантастичен роман, а през 2006 година "Хари Потър и Нечистокръвният принц" печели награда на Британската книга за книга на годината. Дръзките и графични илюстрации за кориците на "Хари Потър" са дело на известната художничка Клеър Мелински. Тя коментира: "Бях очарована и развълнувана от предложението да илюстрирам кориците на толкова известни книги - и седемте от тях!". През годините "Bloomsbury Publishing" издава няколко варианта на книгите от поредицата: с твърди и меки корици за деца, с твърди и меки корици за възрастни, издание с едър шрифт, специални издания, издания на различни езици, комплекти с твърди и меки корици за деца и възрастни, празнични издания, аудио книги за деца на касетки и дискове, аудио книги за възрастни на дискове. Допълнително Дж. К. Роулинг написва още три книги, които "Bloomsbury Publishing" издава. Това са "Куидичът през вековете", "Фантастични животни и къде да ги откриете" и "Приказките на Барда Бийдъл", обединени под общото име "Библиотеката на Хогуортс". Част от приходите от тях отиват за благотворителност.

Магията на романите за Хари Потър направи чудеса за "Bloomsbury Publishing", която обяви покачване от 38% на финансовите си резултати за 2003 г. Печалбата преди данъци и амортизации на издателството е нараснала с 8,3% до 15,38 млн. лири (22,95 млн. евро), а оборотът е скочил с 22,2%, достигайки 83,11 млн. Лири. Заявявайки, че "Хари Потър" има особено голям дял в продажбите на издателството, от "Bloomsbury Publishing" обясняват, че подразделението за литература за възрастни е генерирало оборот с 22% по-висок на годишна база, докато продажбите на книги за деца са скочили с цели 63%.

През 1999 Роулинг продава филмовите права на първата от книгите за Хари Потър на Уорнър Брадърс. Изискването, което прави Роулинг е основният актьорски състав да е стриктно Британски. Само няколко дни след първите прожекции на "Философският камък", продукция на "Хари Потър и Стаята на тайните" започва, ръководена от Колумбъс и завършва през лятото 2002. Филмът излиза на 15 ноември 2002. Крис Колумбъс отказва да режисира "Хари Потър и Затворникът от Азкабан" и приема само да бъде продуцент. С ролята се заема Алфонсо Куарон, мексиканец, и след като бива заснет през 2003, филмът е пуснат на 4 юни 2004. Заради започване на снимките на четвъртия филм, още преди пускането на третия Майкъл Нюъл е избран за режисьор на "Огненият бокал", който е пуснат на 18 ноември 2005. Нюъл отказва да режисира следващия филм, "Хари Потър и Орденът на феникса", и той е предоставен на британския телевизионен режисьор Дейвид Йейтс, който започва работа през февруари 2006. Филмът е пуснат на 11 юли 2007. Йейтс потвърждава участието си в "Хари Потър и Нечистокръвния Принц", който е пуснат на 17 юли 2009. "Хари Потър и Даровете на Смъртта" е заснет в две части с премиерни дати през 2010 и 2011, като режисьор отново е Дейвид Йейтс. Осемте филма са най-касовата поредица на всички времена, с приходи от над 7,5 млд. долара, надминавайки 22-те части на Джеймс Бонд и шестте на Междузвездни войни.

Последната категория посветена на детска литература в издателство "Bloomsbury Publishing" е "Учители, библиотекари, родители и болногледачи". Тук могат да се намерят ръководства за учители и много допълнителни материали, които съпътстват техните книги, включително и ръководство за организиране на събития с авторите. Едно от важните неща, които се посочват в тази категория е, че преживяването от четенето не свършва с края на книгите.

??

??

??Сподели линка с приятел:

Яндекс.Метрика
Детско-юношеско книгоиздаване 9 out of 10 based on 2 ratings. 2 user reviews.