Джоузеф Уилям Търнър


Категория на документа: Други


 Джоузеф уилям търнър
Роден е на 23 април 1775 г. в Лондон,умира на 19 декември 1851 г. в Челси - Лондон . Още наричан "Художникът на Светлината", британецът е представител на романтизма и е известен със своите акварелни и маслени работи, които обикновено представляват морски пейзажи . Бихме могли да го определим като един от основоположниците на импресионизма , тъй като много от модерните импресионисти са повлияни от него.

Живот и творчество
През 1785 г. е изпратен при чичо си в малко градче в Лондон на брега Темза след смъртта на малката му сестричка. Там той за пръв път проявява интерес към рисуването. Започва да прави много акварелни картини и когато е на 15 годишна възраст е приет в Кралската академия в Лондон. Година след това, негов акварел е приет за лятната изложба през 1790 г.

Първата си маслена картина показва през 1796 г. Пътува много по Европа и предимно рисува във Франция ,Швейцария през
1802 г. , също рисува и в Лувъра и Италия- Венция ,където се "презарежда". Там той се запознава с руснака- маринист Иван Айвазовски. Търнър никога не се жени, но има сериозна връзка и две дъщери от Сара Денби. Прочут със своите маслени картини, Търнър е смятан за един от най-добрите акварелисти. Талантът му е оценен, когато става академик на 23 годишна възраст по изобразително изкуство. Търнър е вдъхновен от буйната сила на морето, поради която причина гордо е наричан Маринист. Като акварелист, Търнър създава своя техника като използва размитата техника на акврела върху платното с маслените си бои. През по-късните си години Търнър използва все по-малко и по-рядко маслените си бои. Заедно с Констабъл оформят английската живопис. Двамата са много популярни във Франция. Джоузеф Търнър е едно от най-известните имена в английската живопис заедно с Джон Констабъл. Търнър, както споменах твори в епохата на романтизма, но не следва принципите му и не се вписва в определните характеристики. Прави изключително много изложби и последната му е през 1850 г. Няколко дни след откриването й , Търнър изчезва от дома си . Търсят го с месеци и накрая го намират в неизвестна къща в Челси. Оказва се, че художника е тежко болен и на следващия ден Търнър умира на 19 декември. Погребан е в катедралата "Сейнт Пол" по негово желание. Джоузеф Търнър завещава своите картини на добрата стара Англия и днес повечето от тях се намират в лондонската галерия "Тейт". Както вече казах много от модерните импресионисти са повлияни от неговите живот и творчество. Някои от тях са Клод Моне, Едуард Моне, Джон Ръскин и други.

Сподели линка с приятел:

Яндекс.Метрика
Джоузеф Уилям Търнър 9 out of 10 based on 2 ratings. 2 user reviews.