Добри иновационни практики в чуждестранни фирми


Категория на документа: Други1.3 "Върджин галактик" - една космическа мечта!
"Върджин галактик" е фирма, в рамките на Ричард Брансън Virgin Group, която планира да предостави под орбиталните космически полети на космически туристи. Те стартират за мисии на космическата наука и лансиране на малки сателити. Преди създаването на Върджин Галактик цената на пътешествие в космоса е 30 милиона долара, а възможността турист да полети в космоса са милиард на едно. При тази ситуация най-важното е да се установи дали ще има търсене. В случая е трудно да се намери отговор, поради това че става въпрос за нова напълно неразработена област. Прогнозата е след 2011 да има 2000 космически туристи годишно, а до 2021 да достигнат около 15000. Върджин е идеална за навлизане в сферата на космическия туризъм, зареди специалистите и опита, натрупан от превозването на милиони пътници. Марката Върджин може да убеди обществеността, че космическият туризъм е не само достъпен, но и безопасен.1 Компанията Върджин Галактик е регистрирана през 1999г. Наблюдаването на тази сфера започва много преди това. Тайната на успеха в нов сектор е внимателното наблюдаване в продължение на години.
Създаването на Върджин Галактик не е иновация във вече разработен пазар. А създаването на изцяло нов сектор. Повратен момент за масовите космически полети е през 200г. с обявяването на наградата Ансари Х за извеждане на трима души на 100 километра над повърността на Земята два пъти в рамките на две седмици. Върджин решават, вместо да са спонсор на наградата, да разработят нови технологии и да създадат собствена компания. Тази награда обаче се оказва изключително важна за Върджин, след като се договарят със Пол Алън, които финансира и проекта Спейсшип 1, които печели наградата. През 2005г. Върджин сключва договор със Скейлд за създаването на обща компания наречена Спейсшип, която да притежава всички проекти на Спейсшип 2 и Белия рицар 2
В бъдеще Virgin Galactic се надява, както и да предложи орбиталните човешки космически полети.Те представляват полети около орбитата на Земята. Космически кораб Virgin Galactic са изстреляни от голям самолет, като космически кораб-начална скорост и височина, отколкото ако беше изстреляна от земята.Първоначалната цена на един такъв полет е 200 000лв,като в самолета ще има възможност да летят 5 пътника и двучленен екипаж. Досега над 200 души са се записали при "Върджин галактик" за участие в първите полети, от което компанията е натрупала 30 млн. долара. Над 85 000 други пък са проявили интерес.
Космическите туристически полети ще потеглят от космодрум, който тепърва ще се изгражда в Ню Мексико, и ще продължават около два часа и половина. Предвидено е пътниците да прекарат около 5 минути в безтегловност, когато корабът е в най-високата точка на полета си, на ръба между земната атмосфера и отрития Космос. Полетите принципно са планирани като суборбитални, т.е. апаратът се издига до 100 км над повърхността на Земята, там където технически атмосферата свършва, след което поема обратно на принципа на планера, без да обикаля около планетата.
В основата на Върджин Галактик е идеята за превръщането на пътешествията в космоса в бизнес..
1.4"Върджин атлантик"
Virgin Atlantic е на британската авиокомпания и част от Група сър Ричард Брансън Virgin.
Virgin Atlantic използва смесен флота на "Еърбъс" и "Боинг" широко тяло джетове и работи между Обединеното кралство и Северна Америка, Карибите, Африка, Близкия Изток, Азия, и Австралия от своите бази на летищата Гетуик и Хийтроу. Вътрешни полети в рамките на Обединеното кралство трябва да започне от 31 март 2013 г..
През 2011 г. Virgin Atlantic е превозила 5,3 милиона пътници, което го прави осмият по големина авиокомпания в Обединеното кралство от гледна точка на обема на пътниците. През февруари 2012 г., авиокомпанията годишна оперативна загуба от £ 80200 хиляди при оборот от £ 2,740 милиона.

1.5. "Върджин Америка"
Една иновация може да се създаде само чрез задаването на най-елементарни въпроси и съответно предоставяне на служителите да намерят отговорите. Пример за такава иновация е Върджин Америка. Три прости въпроса създадоха изцяло нов начин на пътуване:
1. Как би изглеждало идеалното пътуване?
2. С какво ще се отличава от досегашните пътувания?
3. какво е необходимо за да останат клиентите смаяни?
За целта е необходим екип от специалисти, които взаимно се уважават, но не се колебаят да се борят за важните според тях неща, които взимат бързо решения и имат пълна вяра че предлагат най доброто на клиента. Но събирането на екип от специалисти не е достатъчно за изпълнение на целта. Необходими са съответните условия, а Върджин е пример за компания, която дава възможност за работа по различен начин, нещо без което е невъзможно да се създаде нещо напълно ново.
Екипът на Върджин Америка вярва, че може да предостави на клиентите си свобода, вместо пасивното преживяване, което представлява пътуването със самолет до тогава. И успява.Има достатъчно пространство за работа с лаптоп, създадена е специална програма за чат на екрана върху гърба на предната седалка(клавиатурата е на облегалката. Клиентите могат да поръчат храна, да слушат музика или гледат филм когато и каквото поискат.

Върджин Америка са единствената компания в света, която сервира храната когато клиентът поиска. Всички детайли са направени за удобство на клиента: нови, по светли бели тапицерии на седалките и специални осветителни системи , чрез които салонът се облива в успокояваща светлина, визуален ефект чрез които да се създаде усещане за пространство и свобода. За създаването на това са необходими необикновени хора, такива хора които задават трудни въпроси, изискват най-доброто и нещо напълно различно. И но и те най вероятно не биха се правили със задачата си в друга компания, необходими са и необичайни обстоятелства.

2. По Пътя на TOYOTA.

Корпорация "Тойота Мотор" или само Тойота, е най-голямата японска автомобилна корпорация. Разположена е в град Тойота, префектура Айчи.
Тъй като "Тойода" буквално означава "плодородни оризища", промяна на името също попречи на компанията да бъдат свързани със земеделие. The newly formed word was trademarked and the company was registered in August 1937 as the "Toyota Motor Company". [ 41 ] [ 42 ] [ 43 ] Новообразуваната дума е запазена марка и фирмата е регистрирана през август 1937 като "Toyota Motor Company.

Трите елипси в новото лого се комбинират, за да образуват буквата "Т", което е съкращение от Toyota. The overlapping of the two perpendicular ovals inside the larger oval represent the mutually beneficial relationship and trust between the customer and the company, while the larger oval surrounding both of these inner ovals represents the "global expansion of Toyota's technology and unlimited potential for the future." [ 55 ] [ 56 ] На припокриване на две перпендикулярни овал във вътрешността на по-голям овален представляват на взаимно изгодни отношения и доверие между на клиента и на компанията, а на по-голям овален около двете тези вътрешни овали представлява на "глобалната експанзия на технология на Toyota и неограничен потенциал за бъдещето.

По последни данни, заетите в Toyota наброяват 300 734 души по целия свят и е третият най-голям производител на автомобили през 2011 г. с производство след General Motors и Volkswagen Group .Toyota е единадестата най-голямата компания в света по приходи . Toyota Motor Corporation дружества от групата са: Toyota, Lexus , Daihatsu и Hino Motors.TMC е част от Toyota Group , един от най-големите конгломерати в в света.През юли 2012 г. компанията съобщи, че са произведени 200-милионния автомобил

2.1 ИСТОРИЯ

Историята започва със Сакичи Тойода, механик и изобретател. През 1926 той основава "Заводи за автоматични станове "Тойода", компанията учредител на "Група Toyоta". Най същественият принос на Сакичи Тойода към развитието на Toyta е неговата философия и подход към работата базирани на стремежа към непрестанно усъвършенстване.2

Автомобилната компания Toyоta е създадена от сина на Сакичири Тойода, Киичиро Тойода. Той изгражда компанията по стила на баща си но добавя свои нововъведения. Условията на окупация след претърпяната загуба през Втората световна война водят до фалита на компанията. Киичиро Тойода поема отговорността за фалита и подава оставката си, въпреки че проблемите са далеч от неговия контрол. Неговата саможертва оставя дълбоко въздействие върху историята на Toyоta. Философията на Toyоta и до ден днешен е да се мисли отвъд личните грижи за дългосрочното благо на компанията и да се поема отговорност за поблемите.

Един от лидерите от семейство Тойода е Ейджи Тойода. Той става президент и после председател на " Toyta мотър менюфакчъринг" през най-решаващите години на развитие след войната. По това време Toyоta няма никакви налични пари и действа в малка страна, няма цялостна система за снабдяване и няма възможност да използва икономии от мащаба.

Необходимо е да адаптира производствения процес на ""Форд за да постигне високо качество, ниски разходи, кратки производствени срокове и гъвкавост. Toyоta решават да използват идеята на Форд за непрекъснатия материален поток за да разработи система за едноелементен поток, които гъвкаво се променя според търсенето на клиента и същевременно е ефективен.

През 1924, Sakichi Тойода изобретява Тойода Модел G Automatic Loom. The principle of Jidoka , which means the machine stops itself when a problem occurs, became later a part of the Toyota Production System . Това е тъкачна машина,която става по-късно част от производствената система на Toyota . Looms were built on a small production line . Станове са изградени върху малка производствена линия . In 1929, the patent for the automatic loom was sold to a British company, generating the starting capital for the automobile development. [ 38 ] През 1929 г. патент за автоматичен тъкачен стан е бил продаден на британска компания, генериране на начален капитал за развитието на автомобилната индустрия.Фирмата е основана от Kiichiro Тойода през 1937 г. като отделянето от баща му компания Toyota Industries за създаване на автомобили. Three years earlier, in 1934, while still a department of Toyota Industries , it created its first product, the Type A engine , and, in 1936, its first passenger car, the Toyota AA . Три години по-рано, през 1934 г., докато все още е отдел на Toyota Industries , създаде първия си продукт, Type A двигател , и през 1936 г., първия си пътнически автомобил, Toyota AA . Toyota Motor Corporation group companies are Toyota (including the Scion brand), Lexus , Daihatsu , and Hino Motors , [ 5 ] along with several "nonautomotive" companies. [ 6 ] TMC is part of the Toyota Group , one of the largest conglomerates in the world. Главен изпълнителен директор на Toyota Motor Corporation от 2009г. до момента е Акио Тойода.Vehicles were originally sold under the name "Toyoda" (トヨダ), from the family name of the company's founder, Kiichirō Toyoda .
2.2 Since "Toyoda" literally means "fertile rice paddies", changing the name also prevented the company from being associated with old-fashioned farming.Развитие
In the 1990s, Toyota began to branch out from producing mostly compact cars by adding many larger and more luxurious vehicles to its lineup, including a full-sized pickup, the T100 (and later the Tundra ); several lines of SUVs; a sport version of the Camry , known as the Camry Solara ; and the Scion brand, a group of several affordable, yet sporty, automobiles targeted specifically to young adults. През 1990 г. Toyota започна производството от предимно компактни автомобили чрез добавяне на много по-големи и по-луксозни превозни средства към своята гама, включително пълен размер пикап, T100 (а по-късно Tundra ); няколко линии на спортни автомобили, спорт версия на Camry , известен като Camry Solara и марката на Scion , група от няколко достъпни, но и спортен, автомобили, насочени специално към младите. Toyota also began production of the world's best-selling hybrid car, the Prius , in 1997. Toyota започва производството на най-продавания в света хибриден автомобил, Prius , през 1997 година. With a major presence in Europe, due to the success of Toyota Team Europe , the corporation decided to set up Toyota Motor Europe Marketing and Engineering, TMME , to help market vehicles in the continent. Със силно присъствие в Европа, което се дължи на успеха на Toyota Team Europe , корпорацията реши да създаде Toyota Motor Europe маркетинг и инженеринг, TMME , за да помогне на пазара на превозни средства на континента. Two years later, Toyota set up a base in the United Kingdom, TMUK , as the company's cars had become very popular among British drivers.
In 2002, Toyota managed to enter a Formula One works team and establish joint ventures with French motoring companies Citroën and Peugeot a year after Toyota started producing cars in France. През 2002 г. Toyota успя да влезе Formula One работи в екип и създаване на съвместни предприятия с френския автомобилизъм фирми Citroën и Peugeot години след Toyota започна производството на автомобили във Франция.

In 2007, Toyota released an update of its full-size truck, the Tundra , produced in two American factories, one in Texas and one in Indiana. It also began the construction of two new factories, one to build the RAV4 in Woodstock, Ontario, Canada, and the other to build the Toyota Prius in Blue Springs, Mississippi, USA.The three ovals in the new logo combine to form the letter "T", which stands for Toyota. 2.3 Фирмена стратегияMain article: The Toyota Way
In April 2001, Toyota adopted the "Toyota Way 2001", an expression of values and conduct guidelines that all Toyota employees should embrace.През април 2001 г., Toyota прие Toyota Way 2001 ", израз на ценности и поведение насоки към всички служители на Toyota. Under the two headings of Respect for People and Continuous Improvement , Toyota summarizes its values and conduct guidelines with the following five principles : Тя[ 63 ] обобщава своите ценности и поведение насоки със следните четиринадесет принципа:
1. ChallengeBase your management decisions on a long-term philosophy, even at the expense of short-term goalsCreate continuous process flow to bring problems to the surface Създаване на непрекъснат поток процес, за да донесе проблеми на повърхността
2. Use "pull" systems to avoid overproduction Използвайте системи , за да се избегне свръхпроизводството
3. Level out the workload Ниво на натоварванеСподели линка с приятел:

Яндекс.Метрика
Добри иновационни практики в чуждестранни фирми 9 out of 10 based on 2 ratings. 2 user reviews.