Доклад за проведен стаж


Категория на документа: Други


1. Кратко представяне на фирмата

Бонбонена фабрика "АЛПИ" е основана през 1995 год. в Асеновград. От месец октомври 2001 год. тя разполага с нова собствена сграда със застроена площ - 5300 кв.м., оборудвана с нови производствени мощности. Предприятието е сертифицирано по международните сертификати за качество и безопасност на храните ISO 9001:2000 и НАССР /ISO 22 000:2005/.

Основната дейност на фабриката е производството на дъвчащи бонбони. Тя работи по уникални собствени технологии, разработени от специалисти от Университета по хранителни технологии - Пловдив, катедра "Захар и захарни изделия" с ръководител проф. Хаджикинов. При производството на продуктите се работи с ново поколение материали. Продуктите са отличени с награди от международни панаири в Питсбърг, Казабланка, Токио, Брюксел, Пловдив и др. Печелят два пъти отличието "Сребърен лъв" на Национално изложение "Произведено в България".

Продуктовата гама включва: меки бонбони с инулин - "СЛИМБО", предназначени и за отслабване, плодови дъвчащи бонбони, шоколадови дъвчащи бонбони, мини дропс със плодов аромат, билкови бонбони, твърди бонбони ментол евкалипт, млечни бонбони, зърнени бонбони с мюсли и ядки - КРИС КРИС, нискокалорични бонбони - ДИА, карамелажни бонбони с вкус на портокал, юзу, лимон и ягода, твърди бонбони със сметана, енергийни бонбони ENERGY X3 както и парфюмиращи бонбони - най-новите бонбони на фабриката.

2. Анализ на средата

Основни конкуренти на фирмата са други производители на бонбони и сладкарски изделия в България, както и продукти на световни компании.
1) "Кристал" - Пловдив - един от основните производители на захарни и шоколадови изделия в България с пазарен дял 35%. Създадена през 1911 година. Наред с производството на захар започва и производство на богата гама захарни и шоколадови изделия. Мисията на фирмата е да задоволи очакванията на консуматорите в различните ценови сегменти като предлага висококачествени продукти, гарантирани по системата за качество ISO 9001:2000, защитавайки интересите на собствениците на предприятието както и на неговите служители.

2) "Бетюл" ООД - фирмата е основана през 1993г. в Асеновград и дейността й се изразява в производството на близалки и твърди бонбони с богата гама от цветове и аромати.

3) "Нестле" - Историята на Нестле България започва през недалечната 1994 г., когато NESTLÉ закупува най-големия производител на шоколадови и захарни изделия ШЗИ София. Самата фабрика е създадена още през 1939 г. от Стефан Тодоров и е наречена "Щастие". Нестле притежава изследователски центрове в различни точки на земното кълбо - Южна Африка, Германия, Швейцария и др. В ЦИЕ има само приложни центрове, т.е. центрове, където се доразвиват дадени рецепти. Нестле си сътрудничи с различни университети, за да набере необходимите кадри. Филиалите на компанията в ЦИЕ не са автономни единици. Централата спуска заповеди и се занимава с рекламата и стратегиите, докато местните филиали се концентрират върху производствения процес.

4) "Монделийз България", което е новото име на "Крафт фуудс България" - производител на шоколадови изделия, бисквити и кафе напитки с марките Milka, "Своге", Suchard, Toblerone, Oreo, "Морени", BelVita, Tuc, Barni, Jacobs, "Нова Бразилия".

5) "Победа" АД е водещ производител на бисквити и мини кексове в България и е един от лидерите на пазара на шоколадови бонбони. Компанията е основана през 1929 г. "Победа" АД има множество награди, сред които - два приза "Златен лъв" и един приз "Сребърен лъв" на Съюза "Произведено в България", грамота в категория "Продукт с най-добро съотношение качество-цена" на срещата-договаряне "Храни и напитки за туризма - лято 2009". Много от продуктите на компанията са сред най-успешните марки на българския пазар. Компанията се стреми да удовлетвори максимално специфичните нужди на своите клиенти с разнообразие от продукти с високо качество, отлични вкусови характеристики и атрактивни цени. Качеството на продуктите на дружеството е гарантирано от интегрираната система ISO 9001:2000 / HACCP.

3. Иновационни продукти

* Парфюмиращи бонбони "ДЕО"

Компанията е единственият производител в света на парфюмиращи бонбони. За продукта си с розово масло "Део" тя получи сертификат за световна иновация от салона в Женева през 2011 г. и е отличена за иновативно предприятие на 2012 г. от фондация "Приложни изследвания и комуникации" в областта "Качество на живот". Бонбоните са световна новост и са разработвани в продължение на година и половина и се базират на научни изследвания на японски специалисти, които доказват, че прието чрез храната, розовото масло има парфюмиращ ефект. Това се дължи на факта, че веществото гераниол, което е около 70% от състава на маслото, се излъчва от кожата след консумация и така на практика тялото ухае на рози. На подобен принцип например действа чесънът, в който има съединения, които не се разграждат от организма, а се отделят през порите. Производителите гарантират, че продуктът е 100 процента безопасен. Още повече че съдържащият се в него гераниол отдавна е бил патентован като безвреден хранителен продукт. Идеята тръгва от разработените преди време японски ароматизиращи дъвки. Самият гераниол се произвежда от германска фирма, която го е патентовала за употреба в хранителната промишленост, и се влага в бонбоните на "Алпи". Те се предлагат в два варианта - със захар и с подсладител изомалт, който се прави от германската BENEO Palatinit Group, и допълнително подсилва парфюмиращия ефект. Колко време ще се усеща ароматът зависи от телесното тегло. Например при 65-килограмов човек ефектът се проявява при 3.6 мг гераниол и се задържа в продължение на 5-6 часа. Това са приблизително два бонбона.

Особености на търсенето

Най-големите консуматори на "Део" са момичета и жени от 18 до 40 години. Вероятно заради розовия им аромат бонбоните не са много популярни сред мъжете. Затова в момента компанията се опитва да разработи аналогичен продукт с друг аромат и търси растения с подобен ефект. Такова например е лавандулата. Основният пазар на бонбоните са САЩ и там се осъществяват най-големите продажби за сега, въпреки че те се предлагат и в големите вериги и повечето дрогерии в България, а се очаква да се появят и в специализираните магазини за козметични продукти на базата на розата. Продажбите отвъд океана се реализират през най-големия онлайн магазин - amazon.com, където се предлагат за 7.99 долара пакетчето (в България бонбоните са десетина пъти по-евтини), и се доставят на клиенти до всяка точка на света. Но като цяло българинът е скептик и му трябва по-дълго време докато се убеди в качеството на продукта. От друга страна, американците обичат да експериментират, задават въпроси, информират се. Интерес към бонбоните "Део" има и от източните държави - Китай, Индия, Япония, но там условията за внос и лицензионните режими са по-сложни и отнемат няколко месеца. Компанията очаква скоро да започне реални продажби и там.

* Дъвка "Идеал"

Бонбонената фабрика "Алпи" възражда производството на най-популярната дъвка от времето на социализма - "Идеал". През тази година тя се завръща на пазара, но с нова формула - по-мека и с по-големи балони. Една бройка ще струва около 8 стотинки, което е с 2 ст. по-малко от вносната "Орбит", лидер на глобалния пазар. Компанията пуска и друга стара марка - "Бим-бам", която ще се продава за 5 ст. Целта на фирмата е да наложи родни брандове, за да внесе разнообразие в магазините. Родните производители разбират, че в трудната пазарна среда е по-добре да се опрат на традицията като се залага на стари спомени с масови асоциации за изпитан вкус, качество и ниски цени, характерни за годините преди 1989 г.

Проектът се изпълнява с финансиране по оперативна програма "Конкурентоспособност". Общата инвестиция е около 920 хил. лв.

Освен това бонбонената фабрика се включва в инициативата на Българския туристически съюз "Опознай България - 100 национални туристически обекта" с производство на българската дъвка "Идеал". Инициативата дава възможност на повече хора да научат за културно-историческото наследство и природните забележителности на България. В опаковката на всяка дъвка се намира картинка на един от 100-те НТО. За събралите пълната колекция от всичките 100 картинки има подготвени изненади.

* Бонбони за отслабване "Слимбо"

Друг награден продукт на фирмата са бонбоните за отслабване "Слимбо", за които има сертификат за световна иновация от парижкото изложение SIAL от 2006 г., на което се съревновава заедно с други двеста хранителни продукти от цял свят. За този си продукт Алпи получава първия си приз за иновативно предприятие в България през 2007 г. Това безспорно е признание за фирмата, тя намира успешно своята пазарна ниша. Бонбоните "Слимбо", освен че доставят наслада, са в състояние да подтиснат глада, тъй като съдържат инулин. Има много продукти с инулин по света, например млечни или газирани напитки, тестени изделия, но досега никой на световния пазар не е произвел и предложил бонбони с инулин. Разработени са на базата на уникални технологии и са отличени с множество международни награди.

* Други иновационни продукти

Асеновградската фабрика вече има близо 40 новаторски продукта, включително стандартни дъвчащи и твърди бонбони. Фокусът й обаче е върху т.нар. функционални храни, които са много популярни на Запад, но по-слабо познати в България. Освен че са вкусни, те решават и някои проблеми на човешкото тяло.

"Фирмата е единственият производител в страната на нискокалорични бонбони. Това са бонбоните ДИА, подходящи за диабетици, за хора, страдащи от наднормено телесно тегло и повишено ниво на серумните липиди. Те са произведени със заместители на захарта и глюкозата.

По различна технология е разработен и зърненият бонбон с карамел "КРИС-КРИС"- "различният бонбон", разработен на базата на корнфлейкс и ядки. Той няма аналог както на българския, така и на европейския пазар. От фирмата го определят като най-интелигентния им продукт. Поради различния му характер са му присъдени много награди, една от тях е златен медал на Пловдивския панаир през 2005 год.
Сподели линка с приятел:

Яндекс.Метрика
Доклад за проведен стаж 9 out of 10 based on 2 ratings. 2 user reviews.