Драматичният театър "Адриана Будевска"


Категория на документа: Други
ВСУ "Любен Каравелов"

ЕСЕ

"ЕСТЕТИКА"

Драматичният театър "Адриана Будевска"
гр. Бургас

изготвил: Кристалина Атанасова АФ-0661 508 гр.

лектор: проф.Булев

Драматичният театър "Адриана Будевска"
гр.Бургас

МЕСТОПОЛОЖЕНИЕ: гр.Бургас. Драматичният театър "Адриана Будевска" е разположен в центъра на гр. Бургас на ул. "Цар Асен" 36а м/у ул. 'Цар Иван Шишман" и ул. "Гладстон".

Бургаския драматичен театър носи името на една от най-известните български театрални актриси Адриана Будевска. Театърът е основан през 1912 г. в гр. Бургас и разполага със собствена сграда с 400 места. Драматичният театър представя от класическа драма до съвременна драматургия.

Първите сведения за организиран театрален колектив в Бургас е от 1893 г. Тогава завърналият се в родния си град Михаил Балозев събира около себе си запалени млади хора и на 23 февруари 1894 г. представя пред жителите на Бургас пиесата "Иванко" от Васил Друмев. С тази първа театрална проява се изгражда постоянна любителска трупа, а Михаил Балозев се счита за пръв уредник на театралното дело в града. Впоследствие театралната зараза обхваща и подофицените от Бургаския гарнизон, които подготвят пиесата "Стефан Караджа" на Тодор Хаджистанчев и комедията "По неволя доктор" на Молиер.
Театралният живот в Бургас от 1895 до 1911 г. се поддържа от образувалите се просветни дружества, както и от военните при бургаския пехотен полк. Междувременно се поставя въпроса за постояннодействащ театрален състав с подходящ салон и гримьорни.
1900 г. се извършва преустройство на голямата заседателна зала в сградата на Постоянната комисия, като се устройва салон с масивна сцена с 5 метра дълбочина. Заслуга за изграждането на новия театрален салон има тогавашния окръжен управител и председател на Постоянната комисия Вл. Селджобалиев. От това време до наши дни театралния салон - днешния Драматичен театър, с няколко преустройства непрекъснато се използва от местните театрални състави и гостуващи театри.
През 1912 г. запалени театрали канят Роза Попова да поеме ръководството на Бургаски градски театър с първата професионална трупа в града. Първия ден на Великден е премиерата на пиесата "Призраци" от Ибсен.
През юни 1914 г. за първи път бургаската публика се среща с таланта на голямата актриса Адриана Будевска, която гостува със спектаклите на Народния театър "Дамата с камелиите" - Маргарита Готие и "Чест" - Амалия..
През март 1921 г. Бургас чества голямата драматична актриса Адриана Будевска с едни от най-значимите й роли - Мария /"Иванко"/, Рада /"Под игото"/, Костанда /"Свекърва"/, Нора /"Нора"/ и др. Високото изпълнителско майсторство и емоционална наситеност, с която Адриана Будевска разкрива образите, покорява публиката.
Събитие с голямо значение е удостояването на Бургаския народен театър с името на народната артистка Адриана Будевска" по случай нейната 75-годишнина с Указ на Министерския съвет, публикуван на 12 декември 1953 г.
От създаването му до днес Бургаския драматичен театър винаги е заемал едно от най-първите места. В него са работили или гостували най-бележитите наши актьори и режисьори - Стефан Киров, Кръстю Сарафов, Златина Недева, Георги Костов, Стефан Караламбов, Вяра Караламбова, Сия Главанакова, Милка Туйкова, Янко Чернев, Димитрина Савова, Иван Кондов, Цено Кандов, Николай Фол, Вили Цанков, Леон Даниел, Юлия Огнянова, Петър Слабаков, Ицках Финци, Досю Досев и др.
Днес Драматичен театър "Адриана Будевска" е един от водещите извънстолични театри. Спектаклите се играят при пълни салони, а бургаската публика е призната от всички гостуващи трупи за една от най-интелигентните и ценящи театралното изкуство.

Анализ:
Архитектурата е еклектична с елементи от неокласиката и сецесиона. Влизането в основния вестибюл е подчертано от три колони с лек паладиански стил, стигащи до фронтона, а балконите над входовете допълнително подчертават спокойният ритъм на фасадата на театъра. Фасадите са разчленени вертикално от профилирани лизени и пиластри, увенчани с видоизменени капители, които фланкират засводените прозорци. Те са обрамчени и завършват с ключов камък. Над тях са изградени козирки. На парапетите са стъпили баластри, които носят архитрава и фланкират висока врата-прозорец, която завършва с архиволта с ключов камък. Интериора е решен с гранитни плочи, бял мрамор и ковано желязо. Елементите от ковано желяза са използвани при парапетите на стълбищата и като отделни декоративни части на интериора . Поради своята уникалност тези елементи правят интериора изключително свойствен за тази сграда, а белият мрамор допълнително подчертава верикалните елементи. За достигане до балкона се минава през една двураменна и една вита стълба, елементите на които са същите използвани при вестибюла.
Преди една година приключи дългоочакваният ремонт на обществената зона на театър "Адриана Будевска". Резултатите от него са впечатляващи. Фасадата е цялостно санирана, покривът е ремонтиран, подменени са електрическата и ВиК инсталации, поставено е ново отопление.
В главната зала са поставени чисто нови кресла, местата там вече са 298. Новият мокет е от негорима материя. За хората с физически проблеми и увреждания е монтирана специална рампа. В салона има места за зрители в инвалидни колички. Фоайетата са облицовани с мрамор, стълбищата са изцяло ремонтирани.
Напълно завършена е и камерна зала "Апостол Карамитев". В зависимост от различните конфигурации в нея, местата варират от 85 до 105. Типичназа каменнити зали сцената е разчупена. Има идеи освен малки спектакли, в близко бъдеще там да протичат и джаз-концерти.

Министерство на културата е отпуснало средства за довършителни работи и техника и оборудване на малката зала. С помощта на Община Бургас е изцяло ремонтирано пространството край театър "Адриана Будевска" - плочник, градина и подходи. ж

Сподели линка с приятел:

Яндекс.Метрика
Драматичният театър "Адриана Будевска" 9 out of 10 based on 2 ratings. 2 user reviews.