Дълбочинно интервю


Категория на документа: Други


Югозападен Университет " Неофит Рилски "
Философски факултет
Гр.Благоевград

Курсова работа
По
Качествени методи

Дълбочинно интервю на тема :
Чужденците,живеещи в България

Изготвил: Проверил:
Стойна Керезова Гл.ас.М.Маринов
№11350221032
3 курс Социология

1. Обект на изследване: Обект на изследване е жена чужденка която е сменила своето местожителство в България.Респодентката е рускиня , но се е преместила трайно да живее в Република България.

2. Цел на изследването: Целта на изследването е да се установят кои са мотивите накарали чужденката да изостави родното си място и да заживее в един нов и различен свят.Това изследване ще бъде качествено и на анализ ще бъде подложен само един респодент.

3. Метод: Методът за събиране на информацията е дълбочинното интервю. Информацията е получих чрез интервю с времетраене 20 мин. Отговорите на въпросите бяха записани на личния ми тефтер със съгласието на респодента. Получените данни са систематизирани и представени по-долу.

4. Значимост на изследването: Реших да изследвам точно тази чужденка , защото тя е част от българското общество , но и от руското . Изследването ще има за цел да представи животът на един чужд в България .Начини по които я възприемат и отношението на другите спрямо нея. Сама по себе си тя е и част от един затворен кръг на така наречените руски емигранти.Именно за това реших да я анализирам

5. Терен на изследването: Интервюто се проведе на работното място на жената в гр.Гоце Делчев , област Благоевград. Завършила е за масажист и козметик , за това си е отворила малко руско козметично студио в центъра на града.

6. Интервю с респонденти

Респондентката Таня Машкова (имам нейното разрешение да спомена името и информация за нея) ,която е на 32 години,от град Москва,Русия.В момент тя е женена с две деца в с.Марчево община Гърмен . За по кратко ще използвам следните съкращения:

7. Легенда:
И: Интервюиращ ( Стойна Керезова )
Р: Респондент ( Таня Машкова, Москва,Русия)

Интервю
Продължителност на интервюто - 20 мин.
И: Представяне...Здравейте,аз съм Стойна Керезова .Ние се познаваме с теб и съм ти клиентка , но все пак да те питам - може ли да си говорим на "ти" ? Искам първо да те попитам за причините довели до преместването в България,но нека те помоля все пак да кажеш нещо на себе си за накратко.
Р: Здравей казвам се Таня Машкова и съм от Москва ,Русия.Живея в България от 14 години в малко село намиращо се в община Гърмен . Животът на село е спокоен .Всички се познаваме и си помагаме. За мен преди 14 години беше нещо ново и необичайно за мен ако го сравня с мястото в което аз съм израснала.
И: Разкажете ни за своя живот в Москва? Колко голям град е ?
Р: Москва е огромен град с население от около 12 000 000 души.Животът в него е наистина много опасен и може би това беше една от основните причини да се преместим в България.Аз съм родена там,живяла съм и съм завършила основното си образование в Москва. Моят баща е българин,а майка ми е рускиня.Двамата се запознават по време на своето обучение,влюбват се и нататък се сещате какво става ( смее се ).
И: Спомена,че баща ти е българин,идвали ли сте преди това в България?
Р: Не никога не съм идвала преди . Разказвал ни е за родния си край , за родното си село , за роднините , лозето ,виното и славното минало на държавата.
И: Какво Ви накара да дойдете в България?
Р: Причините са много,но основната е , че дядо ми се разболя тежко и дълго време не се знаеше дали ще живее. Баща ми много се притесни и цялото семейство дойде тук. Запознах се с близките ми , за които съм сушала толкова много истории. Веднага си намерих и приятели . Много ми хареса. Беше коренно различно. И на майка много й хареса. Тук е спокойно , а в Москва никога нищи не се знае. Дали ще те убият или оберат апартамента . Да не говорим колко главоломно се увеличаваше процента на наркоз-ависимите деца. И така майка и татко продадоха апартамента в Русия и дойдоха да живеят тук.

И: Как реагира на това решение?
Р: Майка ми в началото неискаше,ние сме живеели цял живот там.Имахме жилище,майка ми беше учителка,баща ми инженер.Имахме достатъчно средства за да задоволяваме нуждите си и да живеем един доста добър живот.Единственото нещо,което ни липсваше бяха нашите близки.А и както казах,градът беше доста голям и престъпността беше просто ужасна.Нашият апартамент са го обирали няколко пъти.И всичко събрано на куп ни доведе тук (смее се ).
И: Има ли някой или нещо което ти липсва от Русия?
Р : Макар ,че съм израснала там,аз нямах много приятели. Липсват ми само роднините от страна на майка ми
И: На какъв език си говорехте в семейството?
Р: На руски,ние с мама не знаехме български.Сподели линка с приятел:

Яндекс.Метрика
Дълбочинно интервю 9 out of 10 based on 2 ratings. 2 user reviews.