Дървообработващи машини


Категория на документа: Други
Делителните банциги са от няколко разновидности:
* с каретка - за бичене на къси трупи на дъски, детайли и други. Българските модели от тези машини са БДК 110, БДК 111 (фиг. 3-2);
Фиг. 3-3. Делителен банциг с верижно подаване БДВ 110
* с верижно подаване - за бичене на къси трупи (обли занаятчийски материали) на половинки и четвъртинки от трупа (БДВ 110, фиг. 3-3), както и за създаване на технологична база, чрез сваляне на един капак от трупа, който по-нататък може да се разбичи на гатер, банциг или циркулярна машина;

* с валцово подаване - за разбичване на четвъртинките от трупа на детайли за дървени амбалажи (щайги, каси и други). В случая четвъртинките имат две технологични бази (повърхнини), които са взаимно перпендикулярни. Това позволява те да се подават с валцов или верижно - валцов механизъм, като се разбичват на дъски и други детайли (фиг. 3-4).

Универсалните банциги се използват за разбичване на дъски, капаци, изрезки и други, плочи от дървесни частици (ПДЧ), плочи от дървесни влакна (ПДВ) и други дървесни материали на по-дребни детайли за амбалаж, мебели, строителство и т.н. (фиг. 3-5). Според БДС 3484-66 възприети за производство в България са универсалните банциги с диаметър на лентоводните колела 400, 630, 800 и 1000 mm1.

1 Наименованието им е съответно БУ 400, БУ 630, БУ 800 и БУ 1000.

Към универсалните банциги спадат и банцигите с три лентоводни колела, чиито диаметър наи-често е 400 mm, но имат широк просвет и се използват за разкрояване на шперплат, ПДЧ, ПДВ и други плочести материали (фиг. 3-6).

Фиг. 3-4. Линия с делителни банциги БДВ 110 и с делителни банциги БД 111 (с верижно валцово подаване)


На фиг. 3-7 се посочват основните механизми на един банциг за бичене на трупи, а именно: механизъм за рязане; механизъм за подаване; механизъм за опъване на лентата; механизъм за наклоняване на горното лентоводно колело; механизъм за преместване на горния лентоводител; механизъм за задаване и отработване на дебелините на избичените материали.

Тези механизми в една или друга степен се срещат при всички видове банциги.

Сподели линка с приятел:

Яндекс.Метрика
Дървообработващи машини 9 out of 10 based on 2 ratings. 2 user reviews.