Електронен бизнес


Категория на документа: Други


Модели на Електронна търговия (E-Commerce)
Моделите за електронна търговия, в зависимост от участниците в нея биват:
* Бизнес-към-Бизнес (Business to business - B2B) - модел за оптимизирано взаимодействие между бизнеса (фирмите).
* Бизнес-към-Потребител (Business to consumer - B2C) - модел за оптимизирано взаимодействие между бизнеса (фирмите) и потребителите (клиентите).
* Потребител-към-Потребител (Consumer to consumer - C2C) - модел за оптимизирано взаимодействие между потребителите (клиентите).
* Администрация-към-Гражданин (Government to Citizen - G2C) - моделът предоставя на гражданите определен набор от услуги, предлагани от държавната администрация.
* Администрация-към-Бизнес (Government to Business - G2B) - модел за оптимизирано взаимодействие между държавните ведомства и бизнеса.
* Администрация-към-Администрация (Government to Government - G2G) - моделът се използва при бизнес взаимодействие между регионални и областни администрации. Използването му има за цел да се оптимизира документооборота и механизмите за вземане на бизнес решения и да се направи по-ефективна работата на държавната администрация.
Реализация на електронната търговия:
* Сайтове за онлайн аукциони - например аукционът eBay позволява покупки и продажби на световен пазар.
* Портали и реклама.
* Портали, съдържащи хипервръзки към други сайтове.
* Рекламни банери.
* Изскачащи (pop-up) прозорци с реклами.
Въпреки че интернет предлага огромен брой сайтове, от които може да се закупят стоки и услуги, с най-голям относителен дял на използване от потребителите са следните пет сайта Hitwise.com, eBay.com, Amazon.com, Google.com/products и Shopzilla.com.
Как се реализира електронната търговия на практика:
Електронната търговия се реализира чрез изпълнението на определена процедура:
24. регистриране,
25. покупка,
26. плащане,
27. доставка,
28. дължими мита и ДДС,
29. ащита на потребителите.
Регистриране
Преди да започнете да търсите желаните за закупуване стоки, трябва да се регистрирате в web сайта на фирмата продавач. За тази цел се попълва регистрационна форма, включваща информация1[3] за - име, фамилия, пощенски адрес - улица номер, град, пощенски код, държава, телефонен номер, email адрес, потребителско име, парола, таен въпрос и таен отговор, дата на раждане. На посочения email адрес се получава съобщение с хипервръзка (линк), чрез която се потвърждава и активира регистрацията.
Покупка
След въвеждане на получените при регистрацията на съответния търговски сайт, потребителско име и парола, може да се използва вградената търсачка на сайта, за да се намери най-бързо търсената стока. Обикновено резултатите от търсенето съдържат информация за:
* снимка на продаваната стока,
* кратко описание - когато се натисне върху него се отворя нова страница с пълното описание на тази стока,
* начинът, чрез който може да бъде заплатена закупена стоката, например с чек или плащане през системата PayPal,
* налично количество в момента,
* единична цена на стоката,
* начини за доставка и разходи (транспортни, застраховки и т.н.) до съответната страна,
* условията, при които стоката може да се върне в случай, че клиентът не е доволен от покупката.
Стоката може да бъде сравнена с друга аналогична стока и при избор се добавя към т.нар. "количка за пазаруване" (Shopping cart). Така клиентите могат да избират стоки от предложените и да "слагат" в количката тези, които си харесат, въвеждайки количество. Така формираната поръчка, съдържаща всичките заявени стоки, с количества, единични цени, стойност и обща стойност, в т.ч. и разходи за доставката, може да бъде - отказана или потвърдена.
Плащане
Плащането на закупената стока може да се извърши по един от следните начини:
30. при доставката,
31. през система за онлайн разплащания - ePay, eBg, PayPal, и т.н.,
32. с банкова карта - дебитна или кредитна,
33. с чек,
34. чрез "money order",
35. през система за парични преводи - Western Union, MoneyGram.
Плащане при доставката
При покупки от други страни не е възможно да се използва този начин, тъй като в тези случаи се изисква предварително плащане. Това е най-разпространеният метод на плащане при покупка на стоки от български онлайн магазини. Нарича се още "наложен платеж". Заплащането на поръчаните стоки става при доставката на стоката в дома или офиса на клиента, като доставчик може да е куриерска фирма или служител на търговеца. В разходите за доставката, освен транспортните се заплаща и определена застраховка, която обикновено е процент от стойността на стоката - между 0,5% и 2%. Колкото по-скъпа е стоката, толкова нарастват и разходите за доставката й, тъй като в нея се включват и разходи за застраховката. При този начин на плащане, клиентът може да проследява поръчката си с помощта на код от сайта на фирмата продавач, както и да получи фактура (в т.ч. и данъчна), ако са въведени данни за фактуриране при покупката. Предимството на наложеният платеж е, че стоката не се заплаща предварително, а при доставката.
Системи за онлайн разплащания
В момента от България са достъпни български и международни системи за онлайн разплащания. Това са ePay (ePay.bg), eBg (eBg.bg), eBay (eBay.com), PayPal (PayPal.com) и т.н. Услугите, които предлагат, са заплащане към регистрираните в системите търговци, на стоки и услуги, в т.ч. и битови сметки за мобилни телефони, кабелна телевизия, интернет, стационарен телефон, ток, топла и студена вода, парно, местни данъци и такси за битови отпадъци. За използването на тези системи се изисква регистрация на банкова карта, дебитна или кредитна, издадена от обслужваща системата банка.
Забележка: при регистрация в международна система за разплащания се изисква наличието на кредитна или международна дебитна карта.
Плащане с банкова карта - дебитна или кредитна
Плащането с кредитна карта е един от най-разпространеният начин за заплащане на покупки в Интернет. Използването на български дебитни карти в международни плащания, често е проблем, тъй като те не се приемат като платежно средство поради ниските лимити по тях. При използване на кредитни карти, дори и при нулева наличност по сметката, можете да заплатите покупката от интернет в рамките на кредитния си лимит. При това няма значение в каква валута е вашата карта, тъй като банката автоматично я превалутира към валутата на покупката.
Плащане с чекСподели линка с приятел:

Яндекс.Метрика
Електронен бизнес 9 out of 10 based on 2 ratings. 2 user reviews.