Европейски ликьори


Категория на документа: Други
Университет по хранителни технологии
Град Пловдив

Курсова работа

Европейски ликьори

Специалност:Хотелиерство и Ресторантьорство 138"Б"

Изготвил:Нажиб Кабеш
Проверил:др.И.Милкова

Съдържание:

Увод 3
Цел и задачи 4
Кампари (Campari) 5
Мараскино (Maraschino ) 9
Коктейлна череша 14
Коантро (Cointreau) 16
Драмбуе (Drambuie) 21
Амарето (Amaretto) 23
Извод 26
Заключение 27
Използвана литература 27

Увод

Ликьора е алкохолна напитка, направена от дестилиран спирт , който след приготвянето придобива вкус на плодове , крем ,билки , подправки , цветя или ядки и преди да се бутилира се добавя захар или други подсладители (като високо-фруктозен сироп от царевица ). Думата "ликьр" идва от латинската "liquifacere" (да се втечни). Ликьори обикновено са доста сладки, те обикновено не се подлагат на отлежаване след приготвянето им. Периоди на почивка има по време на производството им, за да се извлекът ароматите.

Ликьори са потомци на билкови лекарства , които са правели в Италия, в началото на 13-ти век и са били често подготвени от монаси (напр. Chartreuse ).

Днес, в световен мащаб ликьорите се правят и се сервират по много начини: сами по себе си, върху лед, с кафе, смесени със сметана или други смесители за създаване на коктейли и т.н. Те често се сервират с или след десерта . Ликьори се използват също и в кулинарията.

Някои ликьори са изготвени от настоики на определени подправки , плодове или цветя , с вода или алкохол , както се добавя захар или други съставки. Други се дестилират от ароматни или ароматични вещества, анасон ликьори имат интересно свойство. Превръщат се от прозрачни до облачни, когато към тях се добавя вода: масло от анасон остава в разтвора при наличието на висока концентрация на алкохол, но кристализира при намаляваща концентрация на алкохол, това е известно като ефект на узо.

Преди осем века в лабораториите на мистичните алхимици се ражда любимото на мнозина питие - ликьорът. Напитката била създадена за лечебни цели. За направата й тайнствените алхимици използвали билки и плодове, които оставяли да киснат в чист спирт няколко месеца. Получената смес била прецеждана. Към нея добавяли дестилирана вода, мед и "тайни ароматни елементи".

След няколко века ликьорът вече бил любимо питие както на простолюдието, така и на аристокрацията. В края на ХVII в. напитката била официално призната във всички кралски дворове.

Кралят Слънце на Франция Луи ХIV често консумирал ликьори. Най-модните марки по това време били Populo и Rossolys. За златен век на ликьорите обаче се счита ХIХ в. По това време са създадени онези видове от напитката, които са известни по целия свят и до ден днешен - Curacao, Cointreau, Chartreuse, Grand Marnier, Galliano, Benedictine. Основни производители на ликьор станали Франция и Италия, които и днес запазват водещите си позиции. Малко по-късно майсторлъка в производството на напитката усвоили и холандците.

Французите - винената нация - рядко признават любовта си към ликьорите, но ги пият с удоволствие.
Фактът, че именно френската дума "liqueur" (ликьор) става официално наименование на тази напитка, не е случаен. Франция претендира да бъде първооткривател и пионер в света на ликьорите. Именно там са съставени най-старите от сега известните рецепти за тази напитка, там разцъфтя културата на нейното потребление.

Цел и задачи

Цел: Проучване и иследване на европейските ликьори и начина им на предназначение.
Сподели линка с приятел:

Яндекс.Метрика
Европейски ликьори 9 out of 10 based on 2 ratings. 2 user reviews.