Европейският дух на Плевен


Категория на документа: Други
КАТЕДРА "МАКРОИКОНОМИКА"

ДОКЛАД
по "ИКОНОМИЧЕСКА КУЛТУРА"
ТЕМА: "Европейският" дух на Плевен

Съставил: Михаела Вътова
Поток 127, фак. №

Съдържание:
1. Местоположение
2. Градът през моите очи
3. Плевен - град с европейски дух, отлична инфраструктура и ясна представа за бъдеще
4. Град на изтичащ капитал и трудоспособни хора
5. Селското стопанство - "Инвестиране в бъдещето ти!"
6. Уличната търговия
7. Влиянието на чалга културата
8. Плевенското гето
9. Потребителска кошница
10. Плевен - град на жените или мъжете
11. Плевенската мафия
12. Заключение

Местоположениe:

Плевен е града на равнината, стъпил здраво в чернозема на Дунавската равнина, точно по средата между Дунав и Балкана, по двата бряга на Тученишка и Гривишка река. Той е седмата по големина община в България с население от 165 хил.души. Област Плевен обхваща 11 общини и е разположена в централната част на Северна България. Нейното централно разположение определя значението ╒ на крупен, административен, икономически, политически, културен и транспортен център. Община Плевен е най-голямата в областта и има два града и 23 села. Централният град на Общината е Плевен, който е седмият по големина български град. Той е разположен на 220 км от Букурещ, 150 км от Русе, 300 км от Варна и на 170км североизточно от гр.София. Лесно е да се стигне до него, дори и без собствена кола. От Централна гара в столицата почти на всеки 2 часа тръгват влакове за Плевен, с които пътят е около 3 часа. А автобусите, които можем да хванем от Централна автогара ще ни отведат до там за около 2 часа и 30мин. Достъпът до града по р.Дунав се осъществява чрез пристанище "Сомовит", отстоящо на 30км от Плевен, ферибот Никопол - 35 км. Към 2004 г. се работи по създаване на възможности за използване на едно от близките военни летища за граждански (пътнически и товарни) полети.

Градът през моите очи:

Плевен - моят роден град. Град, с чието минало се гордея, чието настояще ме кара да го съжаля и може би мъничко да се срамувам, и чието бъдеще е неясно и отново ме навежда на съжаление. Такава е действителността в моите очи.

Плевен - град с голяма история, град пълен със забележителности. За мен той е най-красивият в България - хем малък, хем голям. Голям, поради великото си минало, но малък, заради неясното бъдеще.

Градът е сред Стоте национални исторически обекта, според Българския туристически съюз. Той събира в себе си природни, културни и исторически забележителности, уникални дори за България. Плевен е пълен с толкова история и красота, че няма как всичко да бъде описано с думи.

Над 450 са паметниците на признателността , издигнати в България, като 150 от тях се намират в този знаменит град и покрайнините му. Нека направим опит за една разходка из най-забележителните места в района.

На първо място трябва да посетим Панорамата "Плевенска епопея 1877г.", построена в чест на стогодишнината от Освобождението на града. Тя се намира в "Скобелев" парк и е уникален за европейския югоизток паметник, в който се получава синхрон между реалното събитие и неговото художествено отражение. На платното оживяват бойни сцени, а навън е естественият ландшафт, същата местност, приютила в десет братски могили костите на загиналите. Живописната част на Панорамата е допълнена с експонати, които с автентичния си вид засилват ефекта от видяното и я превръщат в Панорама музей. В паркът е разположена и костницата, на която е поставен Георгиевският кръст за храброст. Мястото носи историческия дух на Плевен, който няма как да не почувстваш, когато се разхождаш там.

Продължавайки своята обиколка, няма как да пропуснем Регионалният исторически музей - неговата експозиция е събрала уникални паметници от четири цивилизации, природни феномени и образци, датиращи отпреди 110 млн.години. Днес той е разположен във внушителна по размери двуетажна сграда, с голям архитектурна и историческа стойност. Вечер цялата предна част на музея се осветява, и дори в най-късните часове на нощта няма как да не спреш и да се насладиш на тази величествена сграда, събрала в себе си толкова много от света.

Друга забележителност, намираща се в центъра на града е Мавзолей-параклис "Свети Георги Победоносец", построен в памет на православните войници, загинали при Обсадата на Плевен. Пред входа на параклиса гори вечният огън в памет на жертвите от Руско-турско освободителната война. Мавзолеят е символ на града и е изобразен на неговият герб.

Няма как да не "ви покажа" и кокетния парк, в долната част на центъра на града, където се намира музеят "Цар Освободител Александър II", който впечатлява още с оградата си, изградена от тела на турски оръдия и цеви на руски пушки с натъкнати щитове, саби и гранати. Посрещат ни бюстове на император Александър II и други исторически личности. По алеите, покрити с настилка от разноцветни камъчета, можем да открием мотиви от българска народна шевица, а в сърцето на парка е разположена малка бяла къщурка, собственост на плевенския търговец Иван Вацов. Паркът е изключително приятно място за отдих, в което отново можеш да почувстваш историческия дух на градчето.

Освен паметниците от Руско-турската война на територията на парк "Кайлъка" се намират и основите на римската крепост Сторгозия. Изградена е в късната античност - IV-VI в., на площ от 31 дка.

Паркът е най-топлото и приятно място за разходка, намиращо се на два километра от града. Представлява каменен пролом, дълбан с векове от малката река Тученица. Мястото е едно от най-приятните за отдих. Разполага с велоалея, детски площадки, зоологическа градина, тенис кортове. Това е едно от най-посещаваните кътчета от плевенчани. Разхождайки се по алеите се натъкваш на младежи, които спортуват, семейства, наслаждаващи се заедно на почивния ден, възрастни хора, поседнали на някоя пейка за отмора.
Сподели линка с приятел:

Яндекс.Метрика
Европейският дух на Плевен 9 out of 10 based on 2 ratings. 2 user reviews.