Език и предсказване на времето от животните


Категория на документа: Други


Югозападен университет "Неофит Рилски"
Правно - исторически факултет
Катедра : Психология

Реферат

По дисциплината : Еволюционна психология
Тема : Сигнали, език и предсказване на времето от животните

Изготвил : Проверил:
Студент : 1 курс, Психология Гл.ас.д-р.Мутафова
Ф.номер : 0807301

Благоевград - 2008г.
Сигнали, език и предсказване на времето от животните.

Макар да прозвучи доста странно животните разолагат със свой сложен арсенал от средства за комуникация имащ вроден първоначален характер. Нито едно животно не притежава членоразделна реч, а и логическо мисле не.Животните общуват помеду си чрез кодови сигнали, които все още не са много добре проучени, макар хората да ги наблюдават още от самото им съществуване.Както знаем основното при езика или така да се каже същно стта на езика се състои в съзнателната употреба на знаци и думи с цел да се предадат чувства и мисли на друго лице.Животното няма език в точния смисъл на това определение, защото абстракциите са недостъпни за него освен твърде оспорваното чувствително съзнание.

"Езикът" на животните отразява главно вътрешното състояние на организма и служи главно за реализиране крайната цел на биологичните форми на поведение - например индивидуалното разпознаване, привличането на партньора, сплотяването на съобществото и др."Езикът" на животните е закрита генетично фиксирана система с ограничен репертоар от сигнали. Някои видове папагали и други птици (например скорците) "говорят", като звуците им подражават на думи, произнесени от човека.Те често подражават и на звуците, издавани то неудошевени предмети, например скърцането на врата и др.Често тяхната "реч" се наблюдава при емоционални преживявания, но без определена целенасоченост.Папагалът може да про изнася някои думи точно тогава, когато трябва да се произнасят.Например той казва "добро утро" сутрин, а не вечер.Това не означава, че папагалът влага смислово значение - той си е изработил временни условия връзки при определена ситуация.
Животните могат са интересни за изучаване и няблюдения не само за това, че могат да имат свой език, но и от друга гледна точка като наптример техните способности да предсказват времето.
Ако животните могат да предсказват времето, ще спрем ли да гледаме прогнозата за времето и да започнем да наблюдаваме поведението на животните? Може ли кучето или прелитащо ято птици да предричат идваща буря? Има ли научни доказателства за това?
Това са едни от въпросите, които често всеки от нас си задава и размишлява над тях.
Доказването на подобно твърдение без съмнение би се отразило на ежедневието ни. Още повече, че такива предсказания биха били изключително ценни когато става въпроса за бедствия като земетресения и цунамита, като това, което връхлетя югоизточна Азия през 2004 г.

Едно от нещата, които ще разгледаме е широко наблюдаван феномен - въпреки че цунамитопрез 2004г. уби повече от 200 000 човека, почти няма засегнати животни (с изключение на затворените). Очевидци разказват, че животните сякаш са били предупредени, дали няколко часа или няколко секунди преди това, но това им позволило да се спасят.Ако кучето ни винаги се прибира точно преди да завали, сигурно ще си помислим, че животните могат да предсказват времето. Може би е по-точно да се каже, че те реагират на определени сигнали в околната среда,които предвещават промяна на времето. Широко разпространено е схващането, че животните могат да усещат подобни събития, като земетресенията, дори те да са на огромно разстояние от тях. Въпреки, че това не би помогнало много на хората в центъра на катастрофата, може да бъде полезно на тези, които се намират далеч от епицентъра. Някои учени дори смятат, че животните могат да усещат тези неща преди да са се случили. Доказателства за това почти липсват.
Друга подробност, която си струва да се спомене, е че повечето учени не твърдят, че животните имат паранормално способности или притежават шесто чувство. Това, което казват, е че те използват по-добре петте си сетива, особено в сравнение с хората. Нека видим по какво се различават от нас когато става въпрос за сетива.Най-основното е слухът. Има звуци, които човекът не може да чуе. Най-долу в скалата са инфразвуците, нискочистотни вибрации под 20 херца. На другия край са високочестотни звуци, като тези от свирките за кучета, които хората също не чуват. Човек обикновено чува звуците между 20 и 20 000 херца. Слоновете, например, чуват между 16 и 12 000 херца. Конете пък чак до 40 000 херца. И какво произвежда такива инфразвуци? Отговорът е земетръсните вълни и морските вълни.Някои учени смятат, че определени животни, като слоновете, могат да усетят земетресение, защото усещат вълните под земята, чрез големите си крака. Не чуват звукът, но усещат далечни, непознати вибрации, които ги ужасяват и ги карат да търсят убежище.Как животните, не само слоновете, усещат тези вибрации не е напълно ясно. Учените излседват различни органи, части от тялото и нервни вериги на различни видове, които може би са способни да улавят звукови вибрации, които хората не могат да усетят.Учените отбелязват, че инфразвуците пораждат безпокойство и гадене при хората. Животните може да приемат тези звуци като опасност и инстинктивно да търсят сигурност.Какво става с животните преди да връхлети буря или виелица? Отново може да са намесени инфразвуците, защото ураганите и гръмотевиците произвеждат звукови вълни в тези честоти. Но става въпрос и за смяна на барометрично (въздушно) и хидростатични (морско) налягане.Обикновено тези налягания варират в малки граници. Животните са силно чувствителни към промени отвъд тези граници, които може да е сигнал за промяна на времето. Тези вариации могат да задействат механизма за самосъхранение на животните. Инстинктивната им реакция е да търсят подслон при потенцилно лошо време.Например, необичайни условия като ураганите могат да причинят голям спад във въздушното и водното налягане (поне в плитчините). Учените наблюдавали това поведение при животните при група акули, като следили движението им по време на тропическата буря Габриел и ураганът Чарли. Когато въздушното налягане паднало само с няколко милибара - което причинява и подобен спад при водното налягане - няколко акули отплували в по-дълбоки води, където ще са по-защитени от бурята.
Птиците и пчелите изглежда също усещат тези промени и инстинктивно покриват гнездата и кошерите си. Птиците използват способността си да усещат въздушносто налягане за да определят когат е безопасно да мигрират.Ами по-дългосрочните предсказания, като например колко сурова ще бъде зимата? Изглежда, че мармотите не залагат на това. Хибернацията изглежда е свързана с биологичния часовник на животните и те трупат мазнини вместо да измерват температурните промени.Има интересни предположения относно истинноста на някой фолклори за животните. Някои местни американци смятат, че черните мечки избират различни места за спане в пещерите си, в зависимост от това колко студена ще бъде зимата или пък козината по краката на зайците става по-пухкава ако предстои тежка зима. Въпреки, че има вероятност това да са просто съвпадения, някои посочват, че науката се базира на наблюдение, а фолклора е базиран на векове наблюдения.
И накрая, поведението на животните може да не непременно от полза за хората. Те често показват промяна в поведението си и практически няма как да разчетем дали промяна в поведението е свързано с предстоящо природно бедствие или с нещо напълно различно.Има и разлика между различните видове - и между различните животни от един вид - в тяхната чувствителност към колебанието на времето. Докато някои животни успяват доста добре да предсказват времето, други от същия вид пък могат изобщо да нямат такива усещания.

Използвана литература :
1.Г.Градинарски.,В.Денков, "За поведението на животните".,Изд."Народна Просвета",София.1980г.
2.Ф.Мери., "Животните също имат свой език",Изд."Земиздат",София.1980г
3.Интернет : www.wannaknow. com

??

??

??

??

1стр. Изготвил : Атанас Панчев 1курс-Психология Фак.номер : 0807301

Сподели линка с приятел:

Яндекс.Метрика
Език и предсказване на времето от животните 9 out of 10 based on 2 ratings. 2 user reviews.