Езикова ситуация в Република Южна Африка


Категория на документа: Други


Пловдивски университет
"Паисий Хилендарски"
Филологически факултет

Лингвогеография
"Езикова ситуация в Република Южна Африка"

Изготвил:
Ненко Тончев Вангелов
Ф.№ 0903511054
Български език и новогръцки език - IV курс

Пловдив, 2013 г.

Република Южна Африка, или ЮАР, е държава, разположена в южната част на Африка. Страната има брегова ивица с обща площ от 2798 км, която граничи с Атлантическия и Индийския океан. Съседни страни са Намибия, Ботсуана и Зимбабве на север, Мозамбик и Свазиленд на изток.
ЮАР е известна с разнообразието от култури и езици. Според конституцията на страната за официални са признати 11 езика, което я прави втора в света по брой на езиците след Индия. Два от тях произлизат от Европа - африкаанс, който е формиран на основата на нидерландския, и южноафрикански английски. Въпреки, че английският е най-разпространеният език по принцип, в ЮАР той се нарежда едва на 5-то място.

В ЮАР има и голямо етническото разнообразие. Около 79,5% от жителите на ЮАР са чернокожи, разпределени в множество етнически групи, които говорят различни езици от групата банту, девет от които са официални. В страната живеят и най-големите европейска, азиатска и смесена в расово отношение общности в Африка.

Официалните езици в Южноафриканската Република са:

1. Английски език
Английският език е западногермански език, възникнал в Англия и югоизточната част на Шотландия през Англо-саксонската епоха. С нарастването на стопанското, политическото, военното, културното и колониалното влияние на Великобритания от средата на XVIII век и на Съединените щати от средата на XX век, той се разпространява в много части на света, в някои региони придобива характера на лингва франка и се превръща във водещия език за международно общуване. Английският се преподава масово като втори език и е официален език на Европейския съюз и на много държави от Общността на нациите, както и на голям брой международни организации, включително на Организацията на обединените нации. По брой на говорещите го като майчин език английският е на трето място в света, след мандарин и испански.
Английският се формира на основата на няколко диалекта, днес наричани с общото име староанглийски език, които са пренесени по източното крайбрежие на Великобритания от англите, саксите и ютите през V век. По време на викингските нашествия езикът е повлиян и от нордическия език. След Норманското нашествие староанглийският се развива в средноанглийски език, възприемайки множество френско-нормански лексикални и граматически характеристики. Съвременният английски език възниква с Голямото изместване на гласните, започнало през XV век, и до днес продължава да възприема думи от различни чужди езици, както и да образува нови думи.
Английският език е повлиял на част от езиците в ЮАР, но и те на свой ред са оказали влияние върху него. Очакванията, базирани на преброяването през 1991 г. са, че около 45% от населението владее езика говоримо. Днес езикът се смята за лингва франка във ЮАР - той е езикът, който се използва както от правителството, така и в рекламите и бизнеса. Освен това е задължителен предмет във всички училища. По данни на преброяването от 2001 г., английският е говорен у дома от 8,2% от населението, което е около 3 600 000 души, като един на всеки трима не е бял. Голям процент от азиатците в ЮАР (най-често индийци по произход) използват английския език. Освен това има и голяма група на южноафрикански китайци, които също използват английския до голяма степен. Южноафриканският английски език е установен и уникален диалект, който е силно повлиян от африкаанс и другите официални езици.
Например английското изречение:
"My mother has been shouting at me all afternoon because I crashed her car doing U-turns with my friends in Bez Valley.",
би се превело на южноафрикански английски по следния начин:
"The old lady has been tuning me grief all avie, coz I bust her tjor going yooees with the okes in Bez Valley."
Като домашен език английският е най-разпространен в провинцията Квазулу-Натал, където над 1/3 (34,9%) от южноафриканците го говорят. 1/3 от говорителите на английския живеят в Гаутенг и 28,3% - в Западен Кейп.
* Домашен език е за: 8,2% от населението (3 673 206 души)
* Лингвистичен произход:
Индоевропейски > Германски > Западногермански > Английски > Английски

2. Африканс
Езикът африканс (по-рано известен като бурски език) спада към долногерманската група езици, като до началото на XX век е бил диалект на нидерландския език. Смята се, че около 85 % от думите в африканс и нидерландския език съвпадат. Вероятно езикът води своето начало от края на XVII век, още в Капската колония. През първата половина на XVIII век африканс се използва като устно-разговорен език.
Африканс е третият най-разпространен език в ЮАР. Според данни от преброяването през 2001 г., той е говорен от 13,3% от населението или
5 983 420 души - предимно цветнокожи и бели. Най-голям дял заема в провинциите Северен Кейп (56,6 %) и Западен Кейп (55,3%). Макар че произлиза от холандския език, африканс е силно повлиян от английския, немския, португалския и някои африкански езици. Едно от първите произведения написани на африкаанс е Bayaan-ud-djyn от Абу Бакр. Африканс е обявен за официален език през 1925 г. Говори се предимно от бели африканци и цветнокожи жители на ЮАР. Въпреки, че езикът има европейски корени, днес мнозинството от носителите на този език не са бели.
* Домашен език за: 13,3% от населението (5 983 420 души)
* Лингвистичен произход:
Индоевропейски > Германски > Западногермански > Долногермански > Долнофранконски > Африканс

Относителен дял на населението на Южна Африка, който говори африканс у дома

3. Венда
Езикът е част от едноименна езикова група, която се състои само от този език. Той не е много разпространен сред населението - говорят го 2,3% южноафриканци или 1 021 761 души. Основните носители на венда са съсредоточени в провинцията Лимпопо, където 82% от населението говори този език. Други 15,7% от говорещите венда живеят в провинция Гаутенг. Интересен факт е, че венда съдържа набор от допълнителни диакритични знаци, които не могат да бъдат открити на стандартна компютърна клавиатура. Поради тази причина translate.org.za са разработили специална програма, която да позволи на говорещите венда да пишат лесно на своя език.
* Домашен език за: 2,3% от населението (1 021 761 души)
* Други имена: Venda, Chivenda
* Диалекти: Phani, Tavha-Tsindi, Ilafuri, Manda, Guvhu, Mbedzi, Lembetu
* Лингвистичен произход:
Нигер-конгоански > Атлантически конгоански > Волта-конгоански > Бенуе-конгоански > Бантуидни > Южни бантуидни > Тесни банту > Централни тесни банту > Зона S банту > Венда (S.20) > ВендаСподели линка с приятел:

Яндекс.Метрика
Езикова ситуация в Република Южна Африка 9 out of 10 based on 2 ratings. 2 user reviews.