Финансови кризи


Категория на документа: Други


USDCHF
4
0,4
16
15
AUDUSD
4
0,4
20
20
Таблица 1. Разширяване на спредовете, източник: Michael Melvin, Mark P. Taylor, "The crisis in the foreign exchange market", March 2009.

Първите по-сериозни сътресения на финансовите пазари идват от опасенията за фалит на нюйоркската инвестиционна банка Bear Stearns.Избягването на най-лошия сценарий все пак временно успокоява пазарите и в пролетта на 2008 г. дори за кратко се възвръща оптимизма, че всичко ще продължи по старо му.Фалитът на Lehman Brothersпрез sептември същата година обаче разбива тези илюзии и предизвиква невиждана волатилност на финансовите пазари.Пазарните играчи се оказват в ситуация, в която никой актив или валута не е сигурна. В следващите дни всичко може да се случи. Всеки, който може, ограничава максимално експозициите си на финансовите пазари. За институциите, създаващи пазара, обаче това няма как да стане.Когато т.нар.маркет мейкъри дават ликвидност на пазара, те се оказват с позиции в различни валути в баланса си. В период, в който редица валути се обезценяват, те ще търсят покриване на тези позиции в други институции, което предизвиква още по-голяма волатилност. Ако към това добавим и повишените транзакционни разходи поради несигурността, единственото решение за маркет мейкърите е да разширяват разликата между курс купува и курс продава, за да покрият по някакъв начин своя собствен риск. На практика спредовете на спот пазара нарастват с над 400%, на моменти и много повече (таблица 1).Напълно очаквано ръстът в спредовете на форуърd пазара е дори по-значителен.Никоя институция няма да се съгласи да сключи сделка при старите условия с изпълнение след месеци след като дори не се знае каква изненада може да поднесе следващият ден.

3.1.2. Поскъпване на щатския долар

Все пак в условията на криза печеливша валута трябва да има и такава се оказва щатският долар. В първите месеци на финансовата криза обаче вниманието на инвеститорите е насочено към еврото. Двойката EURUSD успява да направи 18,5 % ръст за периода септември 2007-август 2008, като причините за това се крият в политиката на САЩ. Спукването на ипотечния балон в принуждава Федералният резерв (Фед) да приеме политика по агресивно намаляване нивата на лихвите си. За малко повече от година основния лихвен процент по щатския долар е свален от 5% на 0,25%.

Графика 1.Исторически стойности на основния лихвен процент по щатския долар, източник: www.forexfactory.com.

Това прави еврото по-малко лошата валута и макар и за кратко то безспорно е доминиращо. Когато обаче става пределно ясно, че кризата ще е глобална и случващото се в САЩ е само началото - инвеститорите масово обменят парите си в щатски долари. Във времена на несигурност той приема ролята "safe-heaven". Не трябва да забравяме, че САЩ е най-голямата икономика в света, чийто БВП съставя 25,30% от световния.8

Напълно очаквано доларът не поскъпва само спрямо еврото, а срещу всички основни валути, включително други сигурни убежища като швейцарския франк и японската йена.

Графика 2.Сравнение между доходността на щатския долар спрямо еврото, паунда, австралийския долар, франка и йената.Графиката е генерирана с използване наданни от www.yahoofinance.com.

3.1.3. Срив в кери валутите

Намаляването на основния лихвен процент на щатския долар не остава прецедент.Подобна политика възприемат на практика всички големи централни банки, които могат да си го позволят, включително и Централната банка на Австралия. Така друго сериознопоследствие от световната финансова криза е поевтиняването на кери валутите.

Под кери валута се разбира валута, която носи висока лихва на държащите паричните си средства, обърната в нея.9

Популярна стратегия на форекс пазара е покупката на такава валута и едновременната продажба на валута с ниска лихва. Така спекуланта получава допълнителна печалба от позитивния лихвен диференциал. Най-популярните примери за кери валутни двойки са кросовете между австралийския или новозеландски долар от една страна и японската йена или щатския долар от друга.В периоди на икономически бум относителна сигурност и апетит към риск кери валутите заформят атрактивни възходящи трендове, които в последствие привличат все повече и повече участници, които да повишават стойността им.

Графика 3. Историческа цена на валутната двойка AUDUSD, източник: Платформа за валутна търговия Karoll Dealing.

Кери търговията обаче притежава всички характеристики на финансовите балони. На практика възходящите трендове в двойки като AUDUSD са бомби със закъснител. В моменти на пазарна паника те са сред първите активи, от които инвеститорите желаят да се отърват на всяка цена.

На графика 3 ясно се вижда до какви движения може да доведе паниката на пазара. Само 3 месеца са достатъчни, за да изтрият 76% от постигнатото за последните 7 години!Австралийският долар губи 39,1% от стойността си. Централната банка на Австралия понижава основната лихва на националната си валута от 7,25% на 3% в последните месеци на 2008 г. Интересен е фактът, че веднага, след като това се случва, започва нов възходящ тренд, подхранван от спекулацията, че стойността й няма да падне под 3,% както и от очакванията за постепенно възстановяване на световната икономика и възвръщане на апетита към риск.

3.1.4. Валутните войни се разгарят с нова сила

След кризата отново гореща тема в медийното пространство заеха валутнитевойни, като този път участниците във "войната" са повече. В условия на криза очакванията на хората към политиците се завишават многократно. Те са тези, които трябва да поправят стореното от финансовия сектор и в крайна сметка да изведат държавата от пагубното състояние на отрицателен ръст на БВП, повишаваща се безработица и спад в реалните доходи. При такива условия голямо внимание се обръща на износа на националните стоки. По-висок износ означава намаляване на търговския дефицит, повече приходи за местния бизнес, съответно повече наета работна ръка и в крайна сметка - крачка напред към заздравяването на икономиката. Скъпата национална валута обаче е пагубна за износа на дадена страна. В такъв случай на практика фирмените разходи струват скъпо, а приходите от продажбата на стоки извън граница са с по-ниска стойност.Централните банки разполагат с нужните инструменти за да обезценят валутата си.Един от тях вече бе разгледан в настоящата курсова работа - понижаване на основния лихвен процент.

Друг вариант да се въздейства върху цената на дадена валута е с интервенции на валутния пазар. Красноречив пример в тази посока дойде от Швейцария. Износът на страната в месеца на интервенцията (септември 2011 г.) се равнява на 18,8 млрд.щатски долара10и е от жизненоважно значение за икономиката й. За да го защити, Швейцарската централна банка прави вербална интервенция, като заявява, че няма да толерира цени под 1,20 EUR/CHF и е готова при нужда да разменя в неограничено количество франкове за други валути. В резултат на това наблюдаваме ръст от 8,3% в EURCHF за един ден (графика 4). Това е феноменална волатилност за валутния пазар, където случаите на над 1% промяна за ден в основните валутни двойки са голяма рядкост.

Графика 4.Историческа цена на валутната двойка EURCHF, източник: Платформа за валутна търговия Karoll Dealing.

Друг участник във валутните войни, разбира се, е САЩ. И тук наблюдаваме комбинация от ниски лихви и други инструменти на паричната политика. В случая говорим за увеличаване на паричната база, или иначе казано - печатане на пари.Безпрецедентната програма за количествени улеснения на Фед прави щатския долар по-нежелана валута, понеже това се определя от критиците като "създаване на стойност от въздуха" и се повдигат множество въпроси за бъдещето на долара в дългосрочен план. Само за периода септември 2008-февруари 2009 г. паричната база се увеличава с невероятните 1,3трлн. долара.

Графика 5.Парична база на щатския долар за периода 1998-2012 г., източник:http://www.marketoracle.co.uk/Article24291.html.Сподели линка с приятел:

Яндекс.Метрика
Финансови кризи 9 out of 10 based on 2 ratings. 2 user reviews.