Физически упражнения и здраве


Категория на документа: Други


Великотърновски университет "Св. Св. Кирил и Методий"

Р Е Ф Е Р А Т
по Хипокинезия в детска възраст

Тема : Физически упажнения и здраве

Bottom of Form
ИЗГОТВИЛ: ПРОВЕРИЛ:
Ваня Генчева Атанасова
Спец. ПНУП,редовно онучение
І курс, фак. № 616 ПН доц. д-р Мариана Дамянова

Едва ли има човек, който да се съмнява в благотворното влияние на физкултурните упражнения върху здравето. Системно прилагани и добре дозирани още от най-ранна възраст, те допринасят за хармоничното развитие на детето. Това формиращо действие на физическите упражнения и спорта е потвърдено наистина от практиката и напълно доказано от голям брой научни проучвания.
Известно е, че движението е биологичен дразнител, който стимулира процесите на растеж и повишава способността за приспособяване на човека към променящите се условия на околната среда.
Откритията на физиологията и биохимията дават възможност да се оцени физическото упражнение като фактор, засягаш голям брой функции на човешкия организъм.
Биохимичните промени, което настъпват под влиянието на мускулните натоварвания, са добре проучени. Изследванията показват, че физическите упражнения въздействат непосредствено върху процесите на тъканната обмяна. След физически упражнения или масаж в кръвта се отделят по-големи количества нискомолекулни продукти на белтъчната обмяна. Това се дължи на намаляване процесите на вътреклетъчното разпадане и усилване на тъканната обмяна. Активизират се също ферментативните процеси в мускулите; подобрява се тъканното дишане и се повишават възстановителните процеси. Бариерата между кръвта и лимфата при физическите упражнения става по-пропусклива, благодарение на което се улеснява преминаването на кислород и хранителни вещества от кръвта на капилярната мрежа в клетките и излъчването на продуктите на клетъчната обмяна и въглеродния диоксид от клетките в кръвния ток. Следователно системните физически упражнения повишават процесите на тъканната обмяна.
В резултат на упражненията капилярите на сърцето се разширяват, което допринася за подобряване на неговото кръвоснабдяване. Ускоряването на кръвния и лимфния ток и разкриването на резервната капилярна мрежа характеризират активното включване на периферното кръвообращение в общата реакция на сърдечно-съдовата система.
При физическите упражнения се увеличава концентрацията на хемоглобина, количеството на еритроцитите, нараства фагоцитарната активност т. е. увеличават се защитните сили на организма. Физическите упражнения стимулират и функциите на жлезите с вътрешна секреция - повишава се отделянето на вазопресин, адреналин и др.

От всичко това се вижда,че физическите упражнения, масажите и гимнастиката оказват благотворно влияние върху дейността на всички органи и системи в организма и имат доказан ефект върху хармоничното и правилно протичане на жизнените процеси.

По друг начин стои въпросът, оказват ли физическите упражнения непосредствено влияние на процесите на растеж в младия организъм.
При физическите упражнения се активират и процесите на обмяната на веществата в опорно-двигателния апарат. При правилното им прилагане физиологичните процеси на заместване хрущялната тъкан с плътна костна тъкан протичат нормално. Костите заякват и стават по-устойчиви.
Рентгенологични изследвания на младежи спортисти установяват, че функционалното спортно натоварване предизвиква увеличаване на тръбестите кости и тяхното заякваване.
При двугодишно наблюдение на ученици, които системно се занимавали с физически упражнения, се открива, че те са средно с 3 см по-високи от своите връстници.

Много често годините прекарани в стрес от работата, в липса на физическа активност или в безгрижен и нездравословен начин на хранене, довеждат до сърдечно-съдови проблеми и затлъстяване на по-късен етап. Това обаче може да се промени, ако се обърне внимание на условията за подобряване качеството на живота на децата днес. Ключът към добрата физическа форма и здравето за децата, се крие в редовните упражнения. Опитайте се да планирате физическите дейности (без значение какви са те) на равни интервали от време, но оставете децата си да определят темпото.
Важна роля за активността на децата оказва количеството приемана храна, въпреки че хората често хранят децата си прекалено много. Допълнителните килограми, не само тежат на детето, но могат също да му причинят умора, разсеяност, удължаване на времето за реакция, което може да доведе до ниски резултати или още по-лошо - до контузия. При съчетаване на редовна физическа подготовка с навиците за здравословно хранене, ще покажете на детето си правилния път за премахване на риска от затлъстяване през целия му живот. Освен това, ако се включите във физическите дейности на детето си, ще поддържате и себе си в добра форма. Друг положителен аспект на груповите упражнения е социалният аспект. Тъй като баскетболът е колективен спорт, е много лесно да се включат повече деца в играта. Може да се играе от едно дете, но може и от десет души наведнъж. Когато се включат повече деца в спорта, той става забавен и приятен. Децата виждат как се играе в екип и в същото време се забавляват.
Бъдете за пример: Вашите деца вероятно ще следват това правило: Те ще правят около 80% от това, което вие правите правилно, но 100% от това, което правите погрешно. Правете всякакви физически дейности и покажете на децата си, че се опитвате да останете във форма и те най-вероятно ще последват примера ви.

Научете децата си още от малки на редовни физически упражнения. Ако те се превърнат в част от тяхното нормално ежедневие, има голям шанс децата да запазят добрите навици, които са развили и когато пораснат. Научете децата си да се движат и да се хранят правилно. Така те ще се чувстват по-добре, ще изглеждат по-добре и ще имат самочувствие. Още едно от предимствата на добрите упражнения за деца е, че те се научават самостоятелно на дисциплина и самоконтрол. Сред най-добрите физически упражнения за децата са:

Карате или таекуондо: Тези дейности изискват интензивно умствено и физическо участие и позволяват на детето да се потопи изцяло в дейността. Освен това те осигуряват положителни модели за подражание и ясни насоки и правила, а също и научават децата на партньорски взаимодействия.

Колоездене: Всяко дете обича да се вози за забавление на своя велосипед. Освен, че тази дейност може да бъде много интересна за децата, тя се грижи и за добрата форма на детето, защото натоварва голяма група мускули. Всъщност карането на колело може да бъде забавна дейност за цялото семейство. Важно е родителите да се убедят, че децата им карат велосипедите си на тротоара, докато не се уверят, че имат достатъчно добри умения за каране. Децата трябва да бъдат обучени в правилата за движение и безопасност, като каската трябва да бъде задължителна.

Футбол: Футболът е игра, която съчетава както гъвкавост, така и работа в екип и е един от най-популярните спортове. Освен това футболът помага на детето да бъде отборен играч, умение, което е много важно в живота на възрастните.

Танци: Това е едно от най-добрите физически занимания на открито за деца, защото те едновременно се упражняват и се забавляват с музиката. Независимо дали децата ви харесват хип-хоп или свободен стил, вие можете да ги насърчите да танцуват и да развият таланта си. Ако вашето дете е срамежливо, можете да му покажете видеа с различни танци, където се учат различни видове танцови стъпки или го запишете в клас по танци, където то ще се научи как да танцува по-добре и по-бързо. Танците са една от най-добрите развлекателни дейности за децата, която развива не само тялото, но е самочувствието и артистичността на децата.

Плуване: Плуването включва както аеробна и анаеробна тренировка. То натоварва цялото тяло и подобрява дейността на сърцето. От друга страна участието в отбора по плуване учи децата на работа в екип и спортсменство.

Баскетбол: Този спорт е много популярен, защото не изисква много оборудване или допълнителни разходи. Всичко, което е необходимо е топка и някакви маратонки. Баскетболът помага за развитие на концепцията и координацията, а също и развива мускулите в горната част на тялото. Друго предимство на този спорт е, че тичането подпомага развитието на белите дробове и сърцето.

Редовните физически упражнения имат редица благоприятни ефекти върху обмяната на веществата. Хората, които са физически активни имат по-малък риск да заболеят от сърдечно-съдови заболявания. Децата, които редовно изпълняват аеробни упражнения, имат по-здрави кости, по-голям мускулен тонус и по-малко телесни мазнини. Те успяват да запазят теглото си в границите на нормата. Този вид физическа активност значително намалява риска от развитие на диабет тип 2, проблеми с високо кръвно налягане или висок холестерол. Според специалистите в тази област аеробните упражнения помагат и за увеличаване на ръста при децата. Аеробните упражнения помагат за изграждането на силна имунна система сред децата. Тялото придобива способността да се бори с болестите много по-успешно. При активно практикуване на аеробни упражнения, децата са по-малко склонни към настинки и алергии. Последователните аеробни упражнения увеличават притока на кръв в цялото тяло. Това позволява на кръвта да пренася повече кислород и хранителни вещества до клетките на организма и прави децата по-енергични. Поради интензивността на движенията, физическите упражнения помагат за детоксикацията на организма и подобряват енергийните нива. Чрез тях тялото се освобождава от натрупаните отпадъци, токсини и отрови през порите на кожата. Детоксикацията помага на децата, както и на нас родителите да се чувстваме по-енергични и в крайна сметка да увеличим общата сила на организма. Всяка физическа активност повдига настроението. Практикуването на аеробни упражнения редовно намалява количеството на стрес, намалява депресията и прави децата по-активни в училище. Също така се подобрява качеството на съня. Децата, които се движат всеки ден, са по-способни да се справят отлично не само с физически предизвикателства, но и с емоционални препятствия. Тъй като аеробните упражнения водят до подобряване на съня, децата са по-концентрирани и се справят добре в училище. Всяка физическа активност повдига настроението. Практикуването на аеробни упражнения редовно намалява количеството на стрес, намалява депресията и прави децата по-активни в училище. Също така се подобрява качеството на съня. Децата, които се движат всеки ден, са по-способни да се справят отлично не само с физически предизвикателства, но и с емоционални препятствия. Тъй като аеробните упражнения водят до подобряване на съня, децата са по-концентрирани и се справят добре в училище. Педиатрите препоръчват тийнейджърите и децата (над 6-годишна възраст) да практикуват умерени до енергечни упражнения поне 1 час всеки ден. Физическата активност може да се извършва и за по-малки периоди от време, които заедно правят 1 час. По-малките деца е добре да имат 30 минути планирана физическа активност ежедневно.

Все по-голям става броят на децата с наднормено тегло. Обезпокоителен е и фактът, че възрастовата граница, при която се отчита този проблем, също рязко спада. Начинът на хранене на повечето съвременни деца и липсата на физическа активност в ежедневието им водят до сериозни здравословни проблеми.

Да накараме децата си да спортуват или просто да се движат повече е трудна, а често, на пръв поглед, и невъзможна мисия. Ако и при вашето дете този проблем е налице, не бъдете безучастни, а опитайте някой от следните начини, за да направите ежедневието му по-динамично:Разхождайте се-ако детето ви е с наднормено тегло, окуражавайте го да се движи повече, но не разчитайте само на думи. Дайте му пример! Излезте на разходка с цялото семейство - от една страна ще прекарате повече време заедно, от друга това може да се превърна в прекрасна и полезна за здравето на всички ви традиция. Започнете с кратки разходки, като постепенно с всеки изминал ден увеличавайте изминатото разстояние. Танцуването е прекрасен начин да поддържаме тялото си в добра форма без дори да става дума за физически упражнения и тренировки, които повечето деца и възрастни свързват с нещо задължително и не го желае. Танците помагат не само на външния вид на тялото ни, но и ни карат да се чувстваме добре. Многобройни са школите, които предлагат уроци по танци за деца и там, за разлика от много спортове, няма ограничения за килограмите на детето. Друга положителна черта на този вид физическа активност е, че може да се практикуват и у дома. Груповите занимания в школите са изключително забавни, но нищо не ви пречи да потанцувате с детето си и у дома, нали? Музика, танци, смях - какъв по-добър начин за едно дете да поддържа здравословно тегло? Не усложнявайте ситуацията излишно
Да, говорим за сериозен проблем, но това не означава, че трябва да се вманиачите и да предадете напрежението на детето си. Не забравяйте, че децата са изключително чувствителни и усещат много повече неща, отколкото предполагаме. Стресът и паниката, които може да предадете на детето дори без да искате, няма да ви помогнат по никакъв начин. Нека всичко се случва постепенно - започнете с разходки, танци, каране на колело или кратка тренировка у дома - 20-30 минути, в които обаче задължително участвате и вие. За да постигнете добри резултати, не очаквайте активност само от детето си, вашата роля също има значение.Сподели линка с приятел:

Яндекс.Метрика
Физически упражнения и здраве 9 out of 10 based on 2 ratings. 2 user reviews.