Физическо развитие на човека


Категория на документа: Други


Физическото развитие

Физическото развитие е комплекс от морфо-функционални признаци за биологично развитие, определено от генетически фактори и фактори на околната среда.
Физическото развитие характеризира формата и строежа на човешкото тяло и определя неговите физически и двигателни качества, които определят физическата дееспособност и здравето на човека.
Три основни морфологични белега определят физическото развитие на човека: ръст, тегло и гръдна обиколка.
Тези показатели определят и основните структурно-механични свойства на човешкото тяло.
Теглото определя масата на тялото, ръстът и гръдната обиколка - формата на тялото, а теглото и гръдната обиколка - плътността на тялото.
Характеристиката на физическото развитие се допълва и от степента на развитие на вторичните полови белези, която подпомага правилната му оценка.
Така тя се съобразява едновременно с половото и телесното съзряване и наличието на акцелерационни или ретардантни (забавящи) процеси при човека.
Показателите, характеризиращи физическото развитие се делят на соматоскопски (оглед), морфологични и физиометрични (функционални показатели).

Факторите, определящи физическото развитие на човека, могат да бъдат разделени условно на вътрешни (биологични) фактори и външни фактори.

Вътрешните фактори са няколко.
Основен биологичен фактор, определящ физическото развитие е наследствеността.
Важен вътрешен фактор за физическото развитие на човека е неговата ендокринна дейност. Голяма част от хормоните, отделяни от жлезите с вътрешна секреция, влияят непосредствено върху физическото развитие на човека.
Основна роля играят хипофизната, щитовидната и половите жлези.
Предния дял на хипофизата отделя соматотропния (растежният) хормон. Той стимулира процесите на асимилация и води до нарастване на тялото - масата на мускулите, костите и органите.
При хиперфункция (усилена продукция на хормона) в ранната възраст се развива гигантизъм, а при хипофункция (намалено отделяне) - хипофизно джудже.

Гонадотропните хормони (фоликулостимулиращия и лутеинизиращия хормон) отделени от хипофизната жлеза влияят върху половото съзряване.
По време на пубертета половите жлези под влияние на гонадотропните хормони отделят полови хормони.
Тестостеронът (продуциран от тестисите) влияе върху физическото развитие с бурен растеж през пубертета.
Хормоните на щитовидната жлеза (тироксин и трийодтиронин) въздействат върху обмяната на веществата и по този начин участва във физическото развитие на детето.
При недостиг на хормоните на щитовидната жлеза детето изостава в своето физическо и умствено развитие - заболяването е известно като кретенизъм. Прихиперпродукция на хормоните се развива болестта Базедова болест.
Надбъбречната жлеза влияе върху минералната и въглехидратната обмяна.

Външните фактори са няколко. На първо място трябва да се постави ролята на социалната среда и на обществено-икономическите условия на живот.
Храната и храненето е вторият важен външен фактор за физическото развитие. За това помага адекватното по енергийност и пълноценно по отношение вида и количеството на приеманите хранителни вещества хранене.
Физическите упражнения, спортът, умереният физически труд също са мощен фактор за правилното физическо развитие.

Стадии на физическото развитие.

1. Вътреутробният стадий е този до раждането на детето. Характеризира се с бърз растеж на плода и пълна зависимост от организма на майката.

2. Стадият на новороденото (неонатален) - от раждането до 1-я месец, период на бързо приспособяване на организма към условията на извънутробното съществуване.
Този стадий се характеризира с непълноценност на нервната система и анализаторите, храносмилателната система, терморегулаторните механизми.

3. Стадият на кърмаческата възраст (кърмачески) от 1-я месец след раждането до края на първата година. Това е период, в който бързо се развиват нервната и храносмилателната система, период на засилена двигателната активност на детето.

4. Стадият на доучилищното детство (от 1 до 7 годишна възраст) преминава последователно през фазите на детския дом, градината и предучилищната възраст.
В този стадий продължава интензивното физическо развитие. Завършват промените, свързани с изправяне на тялото. Овладяват се основните движения, стоящи в основата на спортната и трудовата дейност (ходене, бягане, скачане, носене и др.).

5. Стадият на училищната възраст (от 6 - 7 до 19 - 20-годишна възраст) преминава последователно през три отделни фази:
а. Фаза на началната училищна възраст от 6 - 7 до 10 - 11-годишна възраст (училищно детство).
б. Фаза на средната училищна възраст или на подрастващите (от 10 - 11 до 13 - 14-годишна възраст).
в. фаза на горната училищна възраст или юношеството (от 14 - 15 до 19 - 20-годишна възраст).
През този период ръстът и другите дължини на тялото непрекъснато нарастват.
Темпът на прираст при момичетата е най-голям между 10 и 13-годишна възраст, а при момчетата между 12 и 15-годишна възраст, след което намалява.
Динамиката на промените в масата на тялото са подобни. Времето на рязкото спадане на неговия темп е с около 2 години по-късно, отколкото спадът на ръста.
Силовите антропометрични показатели намаляват своя темп на прираст при момчетата към 16-годишна възраст, а при момичетата - към 14-годишна възраст.Сподели линка с приятел:

Яндекс.Метрика
Физическо развитие на човека 9 out of 10 based on 2 ratings. 2 user reviews.