Франсиско Гоя "Разстрелът на 8 май 1808" - анализ на творбата


Категория на документа: Други


Франсиско Гоя
"Разстрелът на 8 май 1808"
Анализ

Бунтовниците могат да бъдат разпределени на 3 групи
Първа група
Първата група бунтовници са чакащите. Те са представени на заден план но все пак заемат централно място в картината. Те се страхуват, прикрили са лицата си. Знаят че скоро идва техният ред.
Втора група
Централно място заема втората група бунтовници стоящи пред френските оръжия. Главният бунтовник изобразен в центъра е обобщен образ на всички бунтовници. В него е събрано много повече от колкото се вижда на пръв поглед. Разперените му ръце са символ на неговата готовност да загине в името на каузата. На лицето му не се вижда страх нито каквото и да е колебание, той е сигурен, че това е правилният избор. Бунтовниците търпят голяма промяна при преминаването от чакащите към тези които всеки момент ще загинат. Пред френските оръжия те си спомнят за какво се борят и че това е правилния избор, да загинат в името на своята кауза.
Светлина
Светлината е друг много важен символ в картината. За разлика от земята и падналите му събратя обсипани с кръв, по бунтовника няма нито една капка. Блузата му е чисто бяла и дори блести. Целият е осветен от светлината идваща от черното небе. Това подсказва, че героят не е просто бунтовник, той е герой който никога няма да умре. Макар и да бъде разстрелян след секунди, той ще остане символ на кауза много по важна от самия него.
Тъмнина
Пред него стоят французите готови да стрелят. По начина по който Гоя ги е поставил в картината, обърнати с гръб и в тъмнината се разбира, че макар и причина за картината те са маловажни.
Трета група
Третата група бунтовници са падналите на земята. Лицата им изобразяват пълно спокойствие , те са вече разстреляни, изпълнили са каузата си и са платили с живота си.
Небе
Чисто черното небе допълва картината, то показва неизбежната ситуация в която са бунтовниците. Това че нито една звезда не се вижда на небето показва, че за тях няма нито един лъч надежда.
Сгради
Сградата на заден план е църква. Тя е символ на Християнството, нещото за което испанците се борят. Бонапарт се опитва да потъпка религията. Поставена на заден план авторът иска да покаже че с смъртта на испанците каузата им се отдалечава все повече, докато не остане просто пейзаж.
Извод
Макар и на пръв поглед обикновена картината на Гоя е много повече. В нея той събира огромната тъга и болка която той изпитва и болката на бунтовниците и изобщо хората които отстояват себе си и защитават собствените си идеи и вярвания.

Сподели линка с приятел:

Яндекс.Метрика
Франсиско Гоя "Разстрелът на 8 май 1808" - анализ на творбата 9 out of 10 based on 2 ratings. 2 user reviews.