Футболно игрище или гладиаторска арена


Категория на документа: Други


Футболно игрище или гладиаторска арена?

Целите на тези две постройки са еднакви, да се забавлява народа. Начините с които се постига целта са различни на пръв поглед. Но, тези така "различни" постройки, с тези така "различни" начини на изпълняване на целта, може да се окажат съвсем еднакви.

Футболното игрище служи за място за игра на футбол. В центъра са играчите, а в периферията са така наречените трибуни, предназначени за публиката. Гладиаторската арена е с подобна на конструкция. В центъра се водят бидки между гладиаторите, а в периферията стои публиката. Те толкова много си приличат, че можем да кажем, че са различни версии на едно и също нещо. Едни хора, забавляват други хора, има викове, агитки, мнения. Най-просто казано "хляб и зрелища". Единствената разлика в това е, че едно време са им давали хляб, а сега публиката е угоявана с огромни количества бира.

Разлики обаче има в самата публика. Интересното е, че при футболното игрище на края на мача се избиват помежду си агитките, докато при гладиаторските арени публиката се е наситила на боеве за известно време. Значи явно публиката е това, което се е променило през всичките тези години. Ако се замислим за времената в които са се провеждали гладиаторски битки и сега на футболните мачове ще забележим, че през 3-ти век преди христа, хората са се държали "по-цивилизовани" от днес по отношение на двубой. В днешно време народа се избива по улиците и около стадионите, ако има мач Левски срещу ЦСКА.

Да обърнем внимание обаче и на хората, които са изпълнявали службата на забавляващи. Гладиатор означава човек който води дуели с меч, от Gladius- меч. Футболистите са нищо повече от клоуни, тичащи по терена и играещи роли на "благородни и добри атлети дошли да те забавляват със твоя любим спорт". Едните са професионалисти, а другите... ами, хора, които чисто и просто интелектуално не могат да спечелят пари от друго.

Безспорно футболът е един ако не най-популярният спорт на света, но все пак не си заслужава да водиш война с опонента си, ако той спечели. Да не говорим корупцията на тези мачове и как се подкупват съдии и играчи да загубят "чрез неволни грешки". Това е така разпространено, че ако не си запален фен на този спорт, той ти изглежда тъп, безвкусен и така зле изигран, че не желаеш да знаеш, че на света съществува такова нещо. При гладиаторите може и да има подобни случай, но едва ли са толкова силно застъпени, колкото при футболните мачове.

Гладиаторските арени са доста краен начин да се забавляват хората спрямо днешните морали, закони и социални норми, но футболните мачове не са много по-различни от тях. Тоест, те са почти едно и също, с малки разлики между хората едно време и тези, които днес се намират на тези игрища или арени. Не съм сигурна дали може да се проведе подобен експеримент, но ако можем да върнем гладиаторските игри отново, дали ще намали агресивността на хората като цяло или ще се засили?

Сподели линка с приятел:

Яндекс.Метрика
Футболно игрище или гладиаторска арена 9 out of 10 based on 2 ratings. 2 user reviews.