Гложенски манастир "Свети Георги Победоносец"


Категория на документа: Други


СОФИЙСКИ УНИВЕРСИТЕТ "СВЕТИ КЛИМЕНТ ОХРИДСКИ"
ФАКУЛТЕТ ПО СЛАВЯНСКИ ФИЛОЛОГИИ

ГЛОЖЕНСКИ МАНАСТИР
"СВЕТИ ГЕОРГИ ПОБЕДОНОСЕЦ"

(КУРСОВА РАБОТА ПО ЕЗИКОВИ МОДЕЛИ ПРЕЗ ВЪЗРАЖДАНЕТО)

ИЗГОТВИЛ: ПРЕПОДАВАТЕЛ:
АСЯ ДИМИТРОВА /ДОЦ. Д-Р ГЕРГАНА ДАЧЕВА/
ТРЕТИ КУРС, ФАК. № 4661
СПЕЦИАЛНОСТ: БЪЛГАРСКА ФИЛОЛОГИЯ

СОФИЯ, ОКТОМВРИ 2014г.

Местоположение

На стотина километра от София се намира най-красивата българска обител - Гложенският манастир "Свети Георги Победоносец". Разположен в живописна местност в северната част на Стара планина, намира се на 12км. от град Ябланица и на 2км. от село Гложене, на 400м. под връх Камен лисец. Построен върху висока отвесна скала и заобиколен от непристъпни пропасти, манастирът погледнат отдалече наподобява средновековна крепост или величествен феодален замък, който се издига високо над цялата околност. Каменните му стени са нейно продължение нагоре, увиснали над дълбоката пропаст. Когато погледнеш от прозорците на някоя килия, те обзема чувството, че цялата сграда ще рухне надолу, отнасяйки със себе си и своите обитатели. Непристъпната сграда на манастира наднича над главите на посетителите, прозирайки през клоните на гъстата вековна гора.

История на създаване - легенда и реалност

Историята на създаването на манастира е свързана с киевския княз Георги Глож. В началото на XIII в. цар Иван Асен II, прогонен от бунта на болярите и Борил, потърсил убежище в Киевска Рус. Там той срещнал княз Георги Глож, чиято първородна дъщеря страдала от неизлечима болест. Предсказано било, че за да се изцели дъщеря му, князът трябва да намери чудотворна икона на Свети Великомъченик Георги Победоносец, изчезнала по Божия воля и промисъл от земите на Киевска Рус и установила се в България на връх Камен лисец, който се намирал във владенията на царската династия Асеневци. Цар Глож, начело на голям отряд воини дошъл в България и помогнал на цар Иван Асен II отново да седне на престола си. В знак на благодарност българският цар дарява земи и селата в тях на княза.

През 1219г. Княз Глож заедно с хората си се установява в близост до сегашното местоположение на манастира - в местността Градището на 200м. от левия бряг на р. Бели Вит и на приблизително 1700м. под връх Камен лисец, създавайки там укрепено каменно селище и манастир, който да подслони иконата. Намират чудодейната икона на Свети Великомъченик Георги Победоносец на източния край на висока отвесна скала в клоните на цъфнало дряново дърво. Тя имала сребърен обков, който покривал дървената част с рисунката, с изключение на лицето на светеца. Княз Глож разтълкувал това като Божи знак, който му сочел къде да построи манастира. Изоставил всичко построено до този момент и повече от две десетилетия градил нов манастир. През 1252г. строежът на Гложенския манастир, кръстен на името на Св. Вмчк. Георги Победоносец, е завършен. Вече осем века той се издига на скалата, надвесен над река Бели Вит.

Основите на манастира са вградени в скалата и на практика той е представлявал здраво изградена средновековна крепост с каменни стени и кули. Така манастирът просъществувал до началото на XX в. Това е единственият манастир в България, който не е ограбван и опожаряван от турци и кърджалии. Силните земетресения през 1913г. и 1928г. напълно разрушават църквата в двора и кулата.

За някогашната манастирска църква се разказвали чудеса. Тя била от ХIII в. - чудно красива с неповторим резбован иконостас. Вътре цялата изографисана от прочути майстори зографи, истински шедьовър на средновековното българско изкуство и архитектура. Манастирският храм е създаден с основаването на новия манастир. Съществува до 1928г., когато земетресение срива до основи църквата. Днешната църква е построена през 1929- 1931г. върху основите на старата и представлява тясна и висока постройка.

При разчистването на руините под Светия престол откриват корените на дряново дърво, което потвърждава легендата. А отпред, в лявата част на притвора на църквата, намират гроб. По запазените дрехи и позлатените сребърни копчета с фамилен герб се разбира, че тук е погребан княз Глож. Иконостасът е автентичен и се е запазил въпреки земетресенията. Дърворезбите и иконите по него са дело на тревненски майстори.

Гложенският манастир е тясно свързан с всички исторически събития в България през годините на неговото съществуване. Открай време той подготвял в килийното си училище ученици за свещеници, учители и монаси. В съседното с. Малък извор също имало манастирски метох и килийно училище. В тези школа навремето били ангажирани най-добрите учители в цялата област.

Съдбата на Васил Левски (с монашеско име дякон Игнатий) също се преплита с тази на Гложенския манастир. От 1968 до 1873г. Той многократно посещава манастира и провежда тайни събрания със селяни от съседните села - Голям извор, Гложене и град Тетевен. Тук се взема решение и се учредява първият местен таен революционен комитет в село Голям извор. Тогавашният игумен на манастира хаджи Евтимий Симеонов преди това е предвождал чета и е участвал в първата легия на Раковски. Там се запознава с Васил Левски и става негов верен съратник. Под килията, приютявала Апостола на свободата, е имало подземен тунел (който може да се види и сега), скрит под дървен капак, покрит с рогозки и черги. Тунелът е прокопан още през XIII в. при изграждането на манастира и изходът му води до укрепеното селище на княз Глож - Градището. Освен Васил Левски манастирът е подслонявал и Стефан Караджа, Ангел Кънчев, Никола Обретенов и други революционери.

В манастира е бил пратен на доживотно заточение митрополит Климент, известен със светското си име Васил Друмев. През 1893г. заради реч, критикуваща политиката на Фердинанд, тогавашният министър - председател Стефан Стамболов издава заповед да се свика църковен съд (а не граждански), който осъжда Васил Друмев на доживотен затвор и пълна изолация в Гложенския манастир. Стамболов счел речта на Васил Друмев за провокация срещу царската особа, което било и добър повод да се освободи от водача на русофилите в царството. Според заповедта му на Васил Друмев е давано само веднъж дневно храна - предимно солена риба, и никаква вода. Братята-монаси обаче правят таен отвор (съществуващ и днес) в тавана на килията на Васил Друмев, през който всяка нощ са му подавали кратунка с вода и храна. Така той издържа повече от осем месеца. На деветия, след падането на режима на Стамболов, е реабилитиран и освободен. Днес килията на заточението му е реставрирана и превърната в малък музей.

Манастирът в наши дни

Манастирът има богата музейна сбирка, в която могат да се видят сребърни обкови на изгорели икони; едно от първите печатни издания- Киевско - Печорското Евангелие от XVII в.; икона от Атон, изработена от мидени черупки; обкована със слонова кост дарохранителница от XVI в., в която са били пазени мощите на Свети Великомъченик Георги Победоносец, Свети Яков и Свети Сава; сребърна чаша за причастие; грошове от турско време; кожена плащеница от XVII в., донесена от Йерусалим, както и архиерейските одежди, изработени в Русия от златни и сребърни нишки, с които е служил Васил Друмев.

В наши дни Гложенският манастир е действащ мъжки манастир, и се обитава от двама йеромонаси. Невероятната природна красота и дълга история на манастира привличат голям брой посетители - поклонници и туристи. За тяхното удобство манастирът разполага с петдесет легла, а магерът (готвачът) ще подготви манастирски боб в гърне със специални подправки, гъбена или рибена чорба, качамак, както и катък. За любителите на излетите наблизо се намират пещерите Съева дупка и Моровица. Там са открити човешки следи от преди 5000г., както и сребърни мъжки и женски фигурки от трако - римската епоха, съхранявани в манастирския музей. Манастирът е обявен за паметник на културата.

Снимки

Съдържание:

1. Местоположение .....................................................................1
2. История на създаване...............................................................1
3. Манастирът в наши дни ............................................................4
4. Снимков материал ...................................................................5Сподели линка с приятел:

Яндекс.Метрика
Гложенски манастир "Свети Георги Победоносец" 9 out of 10 based on 2 ratings. 2 user reviews.