Годишни обреди и песни


Категория на документа: Други


Благопожелания за всички

Освен домакина, всичко останали членове на семейството трябва да се зачетат, където на помощ идва разнообразният репертоар от обредни песни. Благопожеланията прехвърлят мост от суровата действителност към благополучие и радости. Песента има за цел да повиши хубавото настроение, като може да се пее за всякакви хора-от мома до шивач.

В повечето песни се пее за желанието на родителите за здраво и силно дете, яхнало на вран кон и повело войска, търсещо царство и намиращо красива мома. Детето често бива сравнявано с гълъб.

Срещат се и песни за мома, например, която се срамува и крие лицето си от коледарите.

Символ при други песни е късането на ябълка от дървото, посадено от момата. Това показва, че тя е желана за жена от момъка.

Песента за трите овчаря също спада към тази категория. Както в повечето песни и приказки, тук отново най-малкият от тримата се оказва и най-хитър, като успява да излъже момата.

В много от песните се пее за обичайните задевки между момата и момъкът.

При тях момата бива представена като много хубава и много хитра. Тя все успява на надхитри момъкът, което вдъхва възхищение у почитателя й.

В тези песни момъкът никога не обижда или унижава момата. Той е представен като много смел, храбър и самонадеян, готов на рискове и жертви за избраницата си.

Тези песни биват предадени по такъв нежен и сърдечен начин, че успяват да завладеят неминуемо слушателите.

Младата невеста също често се споменава в тези песни.

Тук спадат и някои легенди. Такава например е тази за кръщението на "млада бога". Песента обаче се отделя значително от евангелския разказ.Създава се тясна връзка между християнския празник и народния бит. Все по-често се намесват легендарни образи в обичаите.

Епилог на цикъла се явява речитативната "слава" или "молитва". Тя бива казана от водача на коледарите, а домакинята му поднася празничен кравай. Целта на тези песни е да се развесели къщата чрез шеговити спомени на младите от семейството. Пожеланията за здраве и богатство завършват с благословията за кравая:

Празници и песни след Коледа

Голяма част от обичаите и забавите по Коледа и Нова година са останали от древните януарски "календи". За тях разказва софиста Libanius от IV век, който описва щастието през тези дни, запознава ни с веселбите. Разказва как навсякъде се украсявало с лаврови клончета, а богатите разпръсвали дребни монети между тълпата, играело се цяла нощ. Това неминуемо ни напомня за посрещането на Нова година в наши дни. Григорий Назиански съветва новопокръстените да не празнуват Нова година по този начин. Неговите усилия и тези на духовенството успяват частично.

Правило у нас и днес остава на Нова година да се яде свинска глава, да се гадае за всичко по началото на годината, да се пожелава щастие и здраве, да гори огън през цялата нощ, да се бият хората с дрянова пръчка. Един от най-важните обичай у нас си остава на Коледа и Нова година да се украсява борово дръвче с подаръци и свещички. Този обичай е донесен от руската войска с познатата новогодишна елха.

"Ладуването" е друг обичай, изпълняван също по Нова година. Той представлява топенето на китки в "мълчана" вода, чрез които се гадае за бъдещето на момата в брака.

Богоявление е празнува на 6 януари. Празнува се както като черковен, така и като народен обичай. На него домашните икони и лемежът се мият на реката за здраве и успех. Гадае се за здраве и болест според чистота или ръждясване на пръстена, спуснат през нощта във водата.

На Тодоровден срещу сирни заговезни има надбягване с коне. Тогава момците пеят песни, сродни с коледните пожелания за женитба.

На Сирни заговезни се палят огньове, около които се танцува за плодородие и здраве. На люлки в градините момите се люлеят, като се предрича за съдбата им в брака.

Българските кукери с обредните с заклинания и шумната си веселба имат за цел да прогонят злите духове и да донесат здраве и благоденствие на хората.

На 1 март селянинът гадае за предстоящият период време. Мартениците с които се окичват и деца, и възрастни, както и огньовете, които се палят, са средство за прогонване отново на злите сили.

На Благовещение (25 март) се очакват благодатни последици. Песните на този ден пожелават здраве и берекет, вино, жито и мъжки деца.

Лазарски песни

Цветница или Връбница се чествал в християнския календар с носене на палмови клончета, символ на победата и мира още от древността. Денят в навечерието се нарича Лазарова събота или Лазаровден. Това е преди всичко празник на момите. На този ден те ходят от къща в къща, пеейки песни за здраве, любов и плодородие. Има песни за деца, моми, момци, невести и домакини. В песните посветени на детето се намират най-изискани епитети и сравнения, рисуват се възхитителни картини на щастието му. Най-прекрасна е тази песен за двойката младоженци, които чакат първата си рожба. Те се чудят какво име да у дадат.

В много песни се пее именно за играта и наричанията на лазарките. Домакинята, пред която те играят, ги дарява със сито.Сподели линка с приятел:

Яндекс.Метрика
Годишни обреди и песни 9 out of 10 based on 2 ratings. 2 user reviews.