Годишни обреди и песни


Категория на документа: ДругиВ различните вариации се пеят песни с любовна тематика, като накрая се завършва с благословия за плодородие.

В множество песни се разкриват скъпи за младите жизнени настроения и надежди, пропити от непресекващ оптимизъм.

В една песен например любовната интрига засяга главно момъка. Лудо-младо разиграва коня си и го пита къде да спре. Той трябва да избира между три моми.

В друга песен пък момъкът моли три девойки да му хвърлят платно, за да преплува реката.

Илюзията за щастие може да бъде изместена от горчива измама с тъга по загубено щастие. Това ни показва мотивът "Кум на либето си". Историята е кратка и ясна. Натъкваме се на лирически импресионизъм, характерен за обредите и любовните песни. Тук с малко черти и един-два образа е загатната играта на чувства, радостните ли тъжните настроения.

По-особено внимание заслужават песните за богатството и гостоприемството на домакина, за гордостта му, за щастието му, за славата му, за ученолюбието на сина т.н.

"Пролет ми се е пукнала" издига на поетически на по-високо обществено стъпало селянина скотовъдец. Това е истински благодарствен химн, изпълнен с възторг пред красотата и изобилието в природата.

От Великден и Гергьовден до Еньовден

През март и април работата на полето се увеличава. Не остава много време за песни и забава и единствените празници за младежите, на които да се веселят, остават Великден, Гергьовден и Спасовден.

На Гергьовден при задължителното люлеене момите не пеят само любовни песни, но такива с баладно-митически мотиви. В песните се споменава за самодиви, змейове, хали и други. По къщите се поставят венци от свежи цветя, от здравец и глогови клонки или букова шума с вярата, че зеленината влияе благотворно. За да се прогонят злите духове се гърми с пушка, а на котела, в който се доят овцете се връзва червен конец. Момите се удрят със зелена вейка преди да се качат на люлката.

Вършат с редица обичаи за прогонване на змии и други вредни гадини, като например се палят огньове.

Така нареченото "майосване" представлява търкалянето на болни и здрави в утринната росна трева за изцеление и излекуване на различни болести.

Преди изгрев се берат цветя, гадае се за времето през следващите месеци, гърми се срещу градоносен облак, наричан също "Герман".

Еньовден (24 юни) се смята за един от най-благоприятните моменти за гадания и магии. От него започва далечното начало на зимата. Главният обичай е напяването на пръстените.

Библиография:

Арнаудов, Михаил 2013. Годишни обредни песни - В: Арнаудов, Михаил. Очерци по българския фолклор.

??

??

??

??

-1-

Сподели линка с приятел:

Яндекс.Метрика
Годишни обреди и песни 9 out of 10 based on 2 ratings. 2 user reviews.