Господари на ефира - забавление за малки и големи


Категория на документа: Други


СОФИЙСКИ УНИВЕРСИТЕТ "СВЕТИ КЛИМЕНТ ОХРИДСКИ"
ФАКУЛТЕТ ПО ЖУРНАЛИСТИКА И МАСОВА КОМУНИКАЦИЯ

КУРСОВА РАБОТА

по Лайфстайл предавания в телевизията

на тема:

"Господари на ефира" - забавление за малки и големи

Изготвил:
спец. "Лайфстайл журналистика",
1 курс, задочно обучение

София, 2014г.
Съдържание:
1.Увод........................................................................................................... 3
2. Малко история......................................................................................... 4
3. Рубрики, присъствали в предаването...................................................... 5
4. Структура на предаването...................................................................... 10
5. Критиката в предаването ..................................................................... 15
6. Заключение ............................................................................................ 17

Увод

Развлекателността е тематична и стилова характеристика на телевизията. Съществуват различни видове развлекателни предавания - шоута, спортни предавания, състезателни игри и риалити продукции, които все повече навлизат в телевизионното пространство и целят да разнообразят сивото ни ежедневие. Чрез тези програми хората забравят поне замалко проблемите си и напрежението на работа и се отдават на отдих.
Развлекателните жанрове имат хедонистична функция, те провокират творческо, критическо мислене, като много често развиват въображението и чувството за хумор на зрителя. Към този тип развлекателни предавания спадат ток шоуто, риалити шоуто, игри, състезания, класации, клипове, загадки, тестове, сатирична публицистика, анекдоти и т.н. В тях може да се види инстинктът и желанието на хората за игра, забавление и разнообразие.

Както навсякъде по света, така и в родния ни ефир развлекателните предавания се увеличават главоломно. Предавания като Шоуто на Слави, Господари на ефира, Море от любов, Big Brother, Стани богат, Гласът на България, Х Фактор и много други, разбира се, се превърнаха в едни от най-харесваните и най-гледани от телевизионните зрители. В България има много качествени забавни продукции, но има и такива, които са белязани от непрофесионализъм, липса на добър вкус и дори пошлост. Затова предаването Господари на ефира е както коректив на професионално правене на продукция, така и най-предпочитаното шоу, което предлага на зрителя едно от най-търсените неща: смехът. Още от първото издание това предаване беше определено като нещо ново и интересно, оригинално замислено и добре реализирано.
Господари на ефира e 22-минутно комедийно шоу, посветено на гафовете в българските телевизии. До април 2012 г. То представлява българската версия на италианското предаване Striscia La Notizia. Шоуто е предназначено за широка аудитория, негови зрители са деца, юноши и възрастни хора. Господари на ефира предлага смесица от чувство за хумор, информираност, повдигане и разрешаване на значими обществено-социални проблеми, политическа сатира и самоирония. То може да се определи като инфотеймънт - съчетава информираност и развлечение. Основната идея и цел на предаването е да подбира и представя на зрителите най - интересните телевизионни гафове от рода на езикови грешки, повторения, неподходящи за ефира фрази и неадекватни изказвания, които са продукт както на гостите, така и на водещите на различни предавания. Не са пропуснати дори и технически издънки. Освен забавните, Господари на ефира дискутира и сериозни теми, които представляват интерес за цялото общество. Освен че разсмива, това предаване е и полезно, защото във всеки брой се търсят решения на важни проблеми, засягащи гражданите. Те са свързани с корупция, несправедливости, измами, различни нарушения на закона. Благодарение на скритата камера, с която си служат Господарите, и разобличенията в ефир, те често успяват да помогнат на гражданите, обърнали се към тях за съдействие. Досега, предаването е разкривало фалшиви фирми, осигуряващи работа в чужбина, различни нарушения на закона, измами от различни екстрасенси и други. На фестивала " Международни медийни събития" през 2004 в Албена, Господари на ефира бе отличено от международното жури с първа награда в категорията "Забавни предавания".
Господари на ефира се излъчва веднага след прайм тайма, което предполага, че има голяма гледаемост. Това улеснява задачата на предаването - да развеселява. Характерна черта на българина е желанието му да се смее - както на другите, така и на себе си. Предаването показва грешки и смешни случки от родните телевизии, задоволявайки тази потребност за забавление. Това е предаване, което винаги е безпощадно към гафовете и продължава да бъде най-свежия и забавен коректив на родния телевизионен ефир. Шоуто се е превърнало в истинска институция и вече 11 години се е доказало като предаване с неподражаем облик и уникален стил.

Малко история

Предаването стартира на 31.03.2003 г. в ефира на 7 дни ТВ и се излъчва по нея до 06.06.2003 г. От 01.11.2003 г. до 15.07.2009 г. се излъчва по Нова телевизия, където достига най-високия си рейтинг. През това време са опитани и различни схеми на излъчване на предаването. Освен 30-минутни епизоди всеки делничен ден, за няколко месеца предаването се излъчва само в събота и неделя с епизоди по 1 час.
От 14.09.2009 г. е в БиТиВи, където остава до 05.04.2012 г. На 6 април 2012 г. заедно с предаването Пълна лудница, е свалено от ефира на телевизия БиТиВи поради опити за цензура от страна на медията. Последва скандал между продуцентската фирма "Global Vision" и "BTV Media Group", който бе отнесен до съда. От 10.09.2012 г. предаванията се завръщат в ефира на Нова телевизия след договорка на продуцентите с медията. След завръщането си, Господари на ефира вече не е по формата на италианското Striscia la Notizia.
Водещите на шоуто винаги са две известни личности. Двойката водещи се разменят на всеки 3 месеца с цел разнообразие и задоволяване на потребностите на публиката. Някои от водещите са били актьорите Васил Василев-Зуека, Малин Кръстев, Димитър Рачков, Димитър Манчев, Руслан Мъйнов, Георги Мамалев, Валентин Танев, Мария Игнатова, Румен Угрински и Герасим Георгиев - Геро. Мария Игнатова е първата жена водещ на шоуто. Водещите винаги са много лъчезарни и умихнати и успяват да създадат атмосфера на близост със зрителя, карат го да се чувства част от шоуто, дори да е вкъщи пред телевизора.
Водено от най-обичаните двойки водещи, Господари на ефира е натоварено с не една важна мисия - да ни развеселява с най-комичните и абсурдни моменти както от малкия екран, така и от обществено-политическия живот в страната; да следи зорко за справедливостта в страната, с помощта на своите репортери; да връчва най-емблематичната си статуетка "Златен скункс" на всички заслужили, заради техните грешки, фалшиви обещания или провали; и не на последно място - да не пропуска да отличи и примерите за подражание и постижения с наградата "Бяла лястовица".

Рубрики, присъствали в
предаването:

"Златен скункс" - една от най-важните рубрики и символ на предаването. Статуетката "Златен скункс" се връчва на известни личности, като "награда" за техните грешки, фалшиви обещания или провали, както и, когато се озоват в неловка за тях ситуация.

"Рапатрак" - музикална рубрика, посветена на дадена личност, в която негови изказвания прозвучават под музикален съпровод.

"Господари на прованса" - рубрика, в която вниманието е насочено към местни телевизии.

"Изтупано от нафталина" - представяне на видео и снимки от събития от миналото и сравнението им с подобни събития в наши дни.
Сподели линка с приятел:

Яндекс.Метрика
Господари на ефира - забавление за малки и големи 9 out of 10 based on 2 ratings. 2 user reviews.