Графични техники


Категория на документа: Други


Графични техники

Графичните техники се характеризират с печатният натиск върху хартия и в редки случаи по тъкани или пергамент,с изображение, което е нарисувано огледално на метал, дърво, линелеум или литографски камък.
Преди да се получи самия отпечатък, художникът трябва да създаде печатни форми като изпълни своя творчески замисъл. От тук произхождат и т.нар. "графични материали" т.е гравюра, офорт, литография и ксилография.

В зависимост от използваните материали и начина на нанасяне на изображенията които се полу1ават с различни печатни форми можем да различим 3 основни видове печати:
1. Висок
2. Дълбок
3. Плосък

При високият печат печатните мастила и бои се нанасят върху изпъкналите високи части на печатната форма. Линиите и щрихите са бели и са издълбани като печатно мастило върху издълбаните плоскости не попада. Най-разпространения вид висок печат се явява типографския набор, при който всяка буква представлява релеф, съответстващ на начертания шрифт. Към високия печат можем да отнесем и ксилографията (гравюра върху дърво и линелеум).

В плоският печат елементите на печатните форми се разполагат така, че и белите елементи задържат влага, която не се покрива с боя, а тъмните елементи, които трябва да се отпечатат се покриват с маслени бои отпечатващи се вследствие на натиск.
Литографията е една от разновидностите на плоския печат. Извършват се в производствени условия и има много превърженици сред художниците графици.

Към Дълбокия печат се отнасят:

Офорта, при който се печатат издълбаните форми. Изображенията при тях се нанасят върху металически дъски (цинк или мед), издълбаващи се със специални инструменти резци, които са приспособени да режат повърхността на метала чрез щрихи във вид на издълбани бразди. След това задълбочените щрихи се запълват с печатарско мастило и се отпечатват под натиск. Офорта се отличава по това, че по издълбаните изображения се нанася с помощта на резци и с помощта на химическо разяждане на рисунката, която се нанася с игла по повърхността на металически покрити с кислородоустойчив (асфалтов) лак (1:5 киселина към вода).
Особено важно е съда да е стъклен и в него се сипва отначало водата, а след това върху наклонена летва потопена във водата под наклон 45° се изсипва киселината.
Асфалтовия лак покрива плоскостите, който не трябва да се отпечатват с боя. Много важно е да е стъклен съда. Плочата се остава 24 часа да кисне в киселината за да може щрихите още повече да се разядат.

Възможността да се тиражират повече графики е малка. За оригинални се смятат 15-30 отпечатъка, не повече, тъй като при натиска печатното мастило запълва щрихите и рисунката се размива.

В художествените галерии се купуват само до 3 отпечатъка, тъй като те са най-свежи и подписани от графика.

Важно е да се знае, че изображението се изкопирва на обратната страна и се нанася огледално на копираното изображение.

Офорта обединява в себе си различни техники и има многовековна история.
В качеството на метални пластинки се използват цинк и мед, а като киселина мед, Kалиев сулфат, а Ви е Азотна киселина. Неизпълнените плоскости върху мед също се покриват с асфалтен лак, които е устойчив и на киселини.
Трябва да се знае последователността на подраскване на щрихите.
1. Последователно се обработва медната дъска.
2. Грундира се дъската с асфалтен лак.
3. Нарисуваните изображения се обработват с азотна киселина.
4. Втрива се боята и се отпечатва с натиск.

Лакът бива мек и твърд. Главните компоненти на твърдия лак се явяват восъка и асфалта. Към основните компоненти можем да прибавим колофон и т.нар. бургутска смола, която се използва в многочислени рецепти за твърдия лак.

При домашни условия може да се приготви лак, като 150 гр. Восък, 2оо гр. Асфалт, 100 гр. Колофон и 50 гр. Черно мастило. Това може да се свари, като върху котлон се сложи на известно разстояние огъната в буква "П" метална пластинка, за да не се прегрее лака, като през цялото време се разбърква за да се получи еднородна маса без гранулки. Готовият лак представлява вещество с черен цвят и се оставя при стайна температура и е в течно състояние. Металната дъска предварително трябва да е обработена гладка, като за обработването на дъската се насипва с талк за да не е маслена. За това се използва специален тампон напълнен с талк, които се тупа върху дъската, а след това леко се почиства със сух парцал. Често трябва металната дъска да се да се подсушава със сух парцал, а след това върху този слой се нанася разтопения лак, но трябва да се нанася много внимателно с валяк, който е покрит с кожа. Той трябва винаги да бъде чист от нанесения лак, както и самата дръжка не трябва да се мърси. Самият валяк е дълъг с диаметър 6 см., а дръжката на валяка от 10 до 12 см.

За да може да се загрее пластинката има специално приспособление което се прикрепва от всички страни.

Пластина

Това приспособление представлява две дъски прикрепени към дръжката с винт. Така се държи пластинката. Върху пластинката се рисува с игла под 90°.

В домашни условия може да се направи и с шевна игла, но има специални игли които надраскват повърхността на пластинката. Иглата трябва да бъде нито много остра нито много тъпа за да се задълбочат щрихите тя трябва да се държи в разтвор на азотна киселина. Наситен черен тон се постига след като се изсуши самата пластинка.
Трябва да имаме две ванички, в едната азотна киселина и вода (1:5), а втората да е пълна само с вода. Пластинката се изсушава на специален котлон и се влива в улейчетата на печатното мастило.
При надраскване на пластината понякога се получават стружки, които трябва леко с четка да се отстранят. Гравирането на така приготвените плоскости с азотна киселина се сипва лака. Винаги трябва да се запомни, че киселината трябва да се държи в стъклени бутилки. Ако случайно киселината попадне върху ръцете или облеклото трябва да се измие с нишадърен разтвор а после с вода.

Истинските графици, които работят офорт са си направили стъклен шкаф, в които се поставят ваничките, за да нямат изпарение. При обработката на пластинката хубаво е да има стъклена ваничка.
Сподели линка с приятел:

Яндекс.Метрика
Графични техники 9 out of 10 based on 2 ratings. 2 user reviews.