Хидропонни технологии при отглеждане на краставици


Категория на документа: Други
Аграрен университет - Пловдив
курсов проект по дисциплината
"Оранжерийно зеленчукопроизводство"
на тема:
Хидропонни технологии при отглеждане на краставици

Съставил: Христина Кръстева
специалност: ЛГ
курс: V
фак.№ 03141

Хидропоника е наука за отглеждане на растения без почва. Използва се с предимството, че растенията не са ограничени от плевели или вредители и болести в почвата. Хидропониката използва технология, която превръща оранжерия в тип селскостопански фабрика, с изчислени процесите и знания, което води до предвидими графици за производство и качество на продукцията.

Въпреки, че използването на този метод е най-новата тенденция, той е бил използван в продължение на векове. Днес, хидропоника започва да играе по-важна роля в селскостопанското производство в света. Увеличаването на населението, климатичните промени, липсата на вода и лошо качество на водите са все фактори, които влияят на тенденцията към алтернативни методи за градинарството. Хидропоника е високо ефективен метод за отглеждане на растения. В почви, хранителни вещества и вода са разположени произволно, а често и растенията трябва да изразходват много енергия, за да намерите вода и хранителни вещества с отглеждане на корените да ги намерите. Също така е много важно да се отбележи, че растения, отглеждани чрез хидропоника имат същата физиология като растения, отглеждани в почвата, и изискват същите хранителни вещества. Предимства: Леко плътна засаждане, което позволява по-широко използване на наличното пространство, изглежда по-добре и трае по-дълго, Недостигът на вода в горещи условия се намалява, Подходящ за райони с необработваеми земи, Растенията достигат зрялост в много по-кратко време, Почвени вредители и болести са значително намалени.

Краставици: Важна предпоставка при отглеждане на краставиците без почва е правилният избор на подходящ сорт. За хидропонното отглеждане на краставици в оранжерии се подбират сортове, по - слабо податливи на брашнеста мана и бяло гниене, по - ранни, с мощно вегетативно развитие. Бентли препоръчва като най - добър сорта - Бърбенк Айслеви. Също така подходящи са сортовете: Арла, Реа, Делта и др.

Краставиците за оранжерийно производство се отглеждат чрез разсад. Грижите за разсада са ежедневно поливане с вода и хранителен разтвор. При слънчево време разсада се полива веднъж с вода и два пъти с хранителен разтвор, а при облачно време поливането се ограничава.

Готовият за засаждане разсад се изважда без да се поврежда кореновата система. Отгледаният по такъв начин разсад понася много добре прехвърлянето в хидропоника, без да се забележат признаци на увяхване. Предимството на хидропонното отглеждане на разсада значително намалява разходите на труда, купуването на саксии и др.

За хидропонно отглеждане в оранжерии може да се използва и разсад отглеждан в почва. Преди засаждането корените на растенията се изплакват във вода и се обеззаразяват с 0,05% р-р от калиев перманганат. Растенията се засяват на разстояния, които са приети в практиката. При отглеждане на 8 растения на кв.м.

След засаждането на постоянно място се налагат редовни грижи, за да се осигури благоприятен хранителен, воден и въздушно - газов режим. Отначало растенията се поливат по два пъти с хранителен режим в денонощие, в периода на интензивно развитие на вегетативните органи и по време на цъфтежа по три пъти, а в период на плододаването в начало по четири, а след това по 5 - 6 пъти.

Ежедневният разход на хранителен разтвор се изменя в зависимост от периода на растежа и развитието на краставиците. Сроковете за поливане зависят от свойствата на субстрата, от фазите на развитие на растенията и от годишното време. В краставичните оранжерии се поддържа постоянна влажност 80 - 85%. За тази цел се използват малки пласт масови тръби с малки отворчета или дюзи, откъдето водата се разпръсква под формата на фина струя.

При безпочвено отглеждане на краставиците много добри резултати се получават от изкуственото увеличаване на концентрацията на въглеродния двуокис. Съществуват различни начини на резитба, но всички те се основават на един принцип: да се ускори и засили развитието на възможно по - голям брой репродуктивни органи. В повечето страни растенията се отглеждат едностъблено, като се оставят разклонения с по 1 - 2 плода .

Отглеждането на краставиците като безпочвена култура е напълно оправдано.

Сподели линка с приятел:

Яндекс.Метрика
Хидропонни технологии при отглеждане на краставици 9 out of 10 based on 2 ratings. 2 user reviews.