Хранене на тежко болен. Изкуствено хранене.


Категория на документа: ДругиМного от заболяванията протичат със загуба на течности и соли; при обилни и чести повръщания, диарии, кръвозагуба, изгаряния, висока температура. Набавянето на течности необходими за организма имат решаващо значение за изхода на заболяването. Това става по естествен път - през устата и чрез венозни вливания. Течностите, които се назначават, по качество и количество са в зависимост от тежестта на заболяването.

Задачата на медицинската сестра е да оводнява достатъчно болните съобразно назначението на лекаря. Тя следи за приетото и отделеното количество на течностите, като ги вписва в специален лист в графата за водния баланс. Дава течности на болния на малки порции през 5-10 мин. по 1-2 супени лъжици, за да не се обременява стомаха и сърдечно съдовата система. Най-подходящи за оводняване са слаб чай, физиологичен разтвор, прясно мляко, сокове, затоплени до стайна температура.

Вечер се предпочита даване на течности, действащи сънотворно: например топло прясно мляко.

Болните приемат най - добре течностите с тръбичка от пластмаса, поставена в чаша, или с лъжица, когато нямат сили да всмукват.

Болните в съзнание: приемат най-добре течности със сламка или с лъжичка, от чаша като отпиват на глътки от течността.

Болни в безсъзнание: хранят се най-често по парентерален път.

Задачата на медицинската сестра е да наблюдава тежко болните, които са в съзнание, и за проявите на жажда - дали е нормална или не. Необходимо е да се отстранят външните причини: вълнения, много сух или горещ въздух, поемане на излишното количество храна, внесено от посетителите, физически усилия и други. Тя трябва да разпознава патологичната жажда, предизвикана от диарии, висока температура, захарен диабет, обилно потене и т. н., и да съобщава своевременно на лекуващия лекар своите наблюдения.

ИЗКУСТВЕНО ХРАНЕНЕ.

Изкуственото хранене се прилага, когато естественото е невъзможно или недостатъчно и при болни, отказващи упорито да поемат храна.

Същността на изкуственото хранене се състои във вкарване на храна, течности и лекарства в организма по неестествен път. То може да се проведе чрез сонда, въведена в стомаха през носа, през стомашна или чревна фистула, по парентерален път и чрез хранителни клизми.

Хранене на болен чрез сонда се прилага при тежки увреждания на централната нервна система с нарушение на акта на дъвкане и гълтане, при болни в безсъзнание; в коматозни състояния, свързани с уремия, чернодробна недостатъчност, диабетна кома; изгаряния; при травми на устната кухина и хранопровода; след операции в областта на гълтача; при психично болни, които упорито отказват да се хранят; при болни, които не поемат достатъчно храна през устата и други.

Противопоказно е при заболявания на горната част на храносмилателния тракт (устната кухина, гълтача, хранопровода и други), които не позволяват въвеждането на сонда през носа; силно повръщане с регургитация на стомашно съдържимо (неволево връщане на хранопроводно или стомашно съдържимо обратно към устната кухина), което създава възможност за попадането му в трахеята и оттам опасност от асфиксия; пареза на червата вследствие на коремни операции.

Храната, която се внася чрез сондата, се съставя на принципа на пълноценното хранене с нормално съдържание в количествено съотношение на белтъчини, въглехидрати, минерални соли, леко завишени витамини, бедна на мазнини и на натрий; тя трябва да се понася добре от болния и да не дразни стомашно - чревния тракт; да бъде с отлична хомогенност, разбита с миксер и прецедена през фина цедка; лесна за приготвяне. Хранителните смеси не са стерилни, поради което задължително се приготвят непосредствено преди храненето. Започва се с малки количества (50 ml) и съответно по - ниска калоричност. Рязкото увеличаване на количеството на храната може да доведе до диарии и повръщане. Затова се започва внимателно с чай или разредено мляко и постепенно се преминава към пълноценно хранене с повишаване на дозата (до 300 ml). Крайната цел е (ако е възможно) да се премине към хранене по нормален път.

Подготовка на обстановката:
- стаята да е почистена, проветрена и топла;
- да се постави параван.

Подготовка на болния:
* медицинската сестра уведомява болния за предстоящото хранене и го успокоява;
* в зависимост от състоянието на болния може да бъде в седнало или легнало положение, с леко повдигната горна част на тялото, за да се предпази от аспирация;
* около врата му се поставя кърпа, а бельото му се покрива с мушама.

Необходими принадлежности:

На количка се поставят необходимите пособия:
- стерилна дуоденална сонда;
- спринцовка с вместимост 250 мл.;
- затоплена храна до 37 градуса - течна, полукашева;
- защипващ инструмент за сондата;
- глицерин за овлажняване на сондата;
- спринцовка за аспирация 10-20 мл. (при запушване на сондата);
- чаша с вода;
- бъбрековидно легенче;
- мушама;
- салфетки и кърпа;
- лейкопласт и ножица.
Сподели линка с приятел:

Яндекс.Метрика
Хранене на тежко болен. Изкуствено хранене. 9 out of 10 based on 2 ratings. 2 user reviews.