Хранене на тежко болен. Изкуствено хранене.


Категория на документа: ДругиМасковидно лице. То е пълно противоположност на нервното. Поради ограничената подвижност на лицевите мускули лицето на болния е застинало като маска. Не реагира или почти не реагира на външни дразнения. Среща се при болни с депресивни промени в душевното състояние, с паркинсонова болест, при болни от енцефалит.

Фациес сардоникус (risus sardonicus, от гръцки - горчив смях). Поради гърч на лицевата мускулатура се получава впечатлението, че с горната част на лицето си болния плаче, а с долната се смее. Среща се при заболяване от тетанус.

Освен лицето се наблюдават реакциите на болния при процедури и манипулации и други. Когато те са неадекватни, уведомява лекаря.

Самочувствието е важен показател за състоянието на болния. В някои случаи то не се покрива с истинското положение. Сестрата трябва да е наясно с развитието на болестното състояние, за да предотврати нежелани последици и усложнения от неспазване на режим, лечение и други.

Особено внимание се обръща на заеманото от болния положение в леглото, на неговите движения, като осигуряват съответни грижи.
??

??

??

??

1

Сподели линка с приятел:

Яндекс.Метрика
Хранене на тежко болен. Изкуствено хранене. 9 out of 10 based on 2 ratings. 2 user reviews.