Хранителни вещества и хранене при културисти и фитнес-културисти


Категория на документа: ДругиБелтъци (протеини)

Белтъците са високомолекулни органични съединения, които съдържат азот, въглерод, водород, сяра и някои метали.Те са основен градивен материал за живите организми.Човешкият организъм е изграден от около 50 000 белтъка.Изпълняват следните функции:

-Пластична - изграждат почти всички клетки и тъкани

-Регулаторна - влиза в състава на различни ензими, хормони и биологично активни вещества.

-Защитна- влизайки в състава на антителата, а от там имунобиологичните сили на организма.

-Размножаването и наследствеността също зависят от белтъците.

-Транспортна - тук влизат двата жизненоважни белтъка - хемоглобин и миоглобин.

-Буферна - поддържа алкално-киселото развновесие в организма.

-Енергетична - при окислението на 1 грам белтък се получават 4,1 килокалории.

За последната функция е важно да споменем няколко неща.В състояние на покой организмът използва само 4-6% от енергията от белтъци.При физическо натоварване мускулният и чернодробният гликоген намаляват.С цел организма да осигури 'гориво' за мозъка той започва да образува глюкоза от невъглехидратни източници, а именно от белтъци.Процесът се нарича глюконеогенеза.Но дори и по време на физическо натоварване процентът на използвания белтък не трябва да надвишава 10 %.В противен случай организма изпада в тежно катаболно състояние.
Белтъците са изградени от 20 аминокиселини.Те са делят на заменими, които са 12 на брой и незаменими, които са 8 на брой.Заменимите, както подсказва името им, могат да се синтезират в организма, но незаменимите задължително трябва да се приемат с храната, тъй като не се синтезират в човешкия организъм.
При избор на храна трябва да се има впредвид нейната биологична стойност, а именно - какво е съотношението на заменими/незаменими белтъци.
Белтъците се делят на животински и растителни.Именно животинските имат най-висока биологична стойност.Храните с най-голяма биологична стойност са:
- майчиното мляко
- яйцата
- млякото
- рибата
- месото

Тези храни съдържат освен белтъци, но и мазнини и важни микроелементи.
Белтъците от растителен произход имат значимо по ниска-биологична стойност (35-65%) , но те не биват да се пренебрегват, тъй като съдържат и полезни мазнини, микроелементи, въглехидрати.Продуктите, в които се съдържат тези белтъци са боб, леща, царевица, жито и други.
Тъй като времето понякога не стига да набавим нужното ни количество на помощ могат да дойдат хранителните добавки.Те освен че са идеален заместител, но са изчистени от лактоза, въглехидрати и мазнини.Освен това са вкусни, приготвят се лесно и дори излизат по-евтино.
Системното недохранване с белтъци може да има тежко последствие за организма - мускулна слабост, полова слабост, срив на имунната система и други.Прекомерната употреба пък може да доведе до излишно натоварване на черния дроб и бъбреците.
И накрая трябва да споменем и дневните нужди от белтъци, а именно 0,8-1,2 грама на килограм за нетрениращи и 2-2,5 грама на килограм за трениращи.

Въглехидрати

Въглехидратите са изградени от водород, въглерод и кислород.Те изпълняват следните функции:

-Енергетична - въглехидратите са основен източник на енергия и при аеробна , и при анаеробна работа.При аеробното си окисление те отделят 38 молекули АТФ, а при анаеробно - 2.

-Пластична - въглехидратите влизат в състава на почти всички клетки.

-Резервна - въглехидратите се складират в тялото под формата на гликоген.Той бива мускулен и чернодробен.Общото му количество е 350-400 грама.

-Регулаторна - Поддържат нивото на кръвната захар, дават капацитет на Цикала на Кребс и други.

Въглехидратите се делят на 2 групи:

-прости-тук влизат монозахаридите и дизахаридите.Представители са глюкозата, фруктозата, лактозата , захарозата, малтоза, галактоза.
Сподели линка с приятел:

Яндекс.Метрика
Хранителни вещества и хранене при културисти и фитнес-културисти 9 out of 10 based on 2 ratings. 2 user reviews.