Хранителни вещества и хранене при културисти и фитнес-културисти


Категория на документа: Други


Бор можете да си набавите от следните храни: листни зеленчуци, ядки, зърнени култури, моркови, ябълки, круши и грозде.
Препоръчителна дневна доза*:
* Мъже: 2 до 3 мг./ден
* Жени: 2 до 3 мг./ден
*
Ванадий
Функции:

Ванадият е необходим за клетъчния метаболизъм и образуването на костите и зъбите. Играе роля в растежа и възпроизводството на организма. Доказано е, че подтиска синтеза на холестерол и че подобрява оползотворяването на инсулина и така подобрява глюкозната толерантност. Ванадият не се абсорбира лесно от организма. Нуждите от ванадий при спортисти са завишени.
Източници:

Ванадий съдържат месата, рибите, растителните масла, някои видове бобовите храни, пълнозърнестите храни, копърът, маслините, репичките.
Препоръчителна дневна доза:
* Мъже: 1,8 мг./ден;
* Жени: 1,8 мг./ден.

Германий
Функции:

Германият подобрява протичането на окислителните процеси в клетките. Участва в подтискането на болката и спомага за изхвърлянето на токсини и отрови извън тялото. Смята се, че подобрява дейността на имунната система. Подобно на хемоглобина подпомага обогатяването на тъканите с кислород.
Източници:

Германий се съдържа във всяка органична материя, както от животински, така и от растителен произход. Най-висока концентрация на германий има в: броколи, целина, чесън, мляко, лук, доматен сок, кисело зеле.
Препоръчителна дневна доза:
* Мъже: 150 мг./ден;
* Жени: 150 мг./ден.

Желязо
Функции:

Най-важната функция на желязото в тялото е участието му в структурата на белтъците преносителите на кислород: хемоглобин и миоглобин. В сравнение с останалите минерали, желязото има най-високо съдържание в кръвта. Необходимо е състава на множество ензими и има важно значение за растежа на организма. Желязото е важно за нормалното функциониране на имунната система и при производството на енергия.
Източници:

Желязо се съдържа в яйцата, рибата, черния дроб, месото, птиците, зеленолистните зеленчуци и в пълнозърнестите храни.
Препоръчителна дневна доза:
Мъже:
* 14 до 18 г. по 11 мг./ден;
* 18 до 70 г. по 8 мг./ден;
Жени:
* 14 до 18 г. - 15 мг./ден;
* 18 до 50 г. - 18 мг./ден;
* 50 и по-възрастни - 8 мг./ден.

Йод
Функции:

Макар и необходим в микроколичества, йодът е нужен за метаболизма на излишните мазнини. Важен фактор е за физическото и психическото развитие на човека. Необходим е за поддържане нормалното състояние на щитовидната жлеза. Липсата на йод може да подтисне производството на тироиден хормон, което е свързано с множество негативни за здравето ефекти.
Източници:

Богати на йод са: йодираната сол, морските храни, соленоводните риби, аспержите, чесънът, морската сол, сусмовите семена и др.
Препоръчителна дневна доза:Сподели линка с приятел:

Яндекс.Метрика
Хранителни вещества и хранене при културисти и фитнес-културисти 9 out of 10 based on 2 ratings. 2 user reviews.