Икономически анализ на хипермаркет


Категория на документа: ДругиВъведение:

Kaufland АД е верига магазини за хранителни стоки за търговия на дребно. Първият хипермаркет отваря врати в Германия през 1984 година. До момента компанията разполага с над 1000 магазина в Германия, Чехия, Полша, Румъния и България. Първият магазин на Кауфланд на територията на България е отворен на 9 март 2006г. в гр. Пловдив.

Хипермаркетите Kaufland предлагат голям асортимент от продукти от регионални производители, както и екологични и маркови продукти. Разполагат и със собствена марка продукти с доказано качество. Освен богатият асортимент от хранителни продукти, магазинът предлага на своите клиенти и нехранителни стоки като: мебели, кухненски уреди, канцеларски материали, играчки за деца, електрически уреди и много други стоки необходими в нашето ежедневие.

Kaufland се стреми максимално да удовлетвори желанията и потребностите на своите клиенти, да спечели и да запази тяхното доверие. Съчетава разнообразни и доказано качествени стоки и услуги на достъпни цени. Не е случаен фактът, че фирмата заема 5-то място сред европейските топ предприятия за търговия на дребно с хранителни продукти.

Какво представлява PEST анализ?

При стартирането на нов бизнес, една от най-важните стъпки, която фирмата трябва да предприеме е да проучи пазара, на който тя ще се развива, и външната среда като направи PEST анализ. Той включва анализ на политическия, икономическия, социокултурния и технологичния фактор. Тези 4 фактора трябва да бъдат добре проучени и синтезирани и да дават ясна, пълна и актуална информация за положението в страната.

PEST анализ на хипермаркети Kaufland

Политически фактор

Този фактор се характерезира с висока степен на динамичност и зависи от правителствената политика в държавата. Държавното регулиране очертава една невидима рамка, в която фирмата ще осъществява своята дейност. Политико-правният фактор оказва силно влияние и върху продукта с оглед на все по-засилващите се тенденции за все по-голямо защитаване интересите на потребителите, усъвършенстване уредбата на търговията и борбата с нелоялната конкуренция, защитата на интелектуалната собственост.

Базирайки се на фактите, категорично може да се твърди, че политиката в България е изключително нестабилна. За кратър период от време правителството беше сменяно многократно. Положението в държавата ескалира на провелите се масови протести през лятото. "Управляваните" изгубиха изцяло доверието си в "управляващите" и цялата система и така във всичко в държавата.

Цялата тази ситуация с политиката на България се отразява и на фирмите и организациите и тяхното развитие. Хората в качеството си на потребители са все по-малко вярват на това, което чуват и виждат всеки ден по медиите. Станаха по-резервирани към произхода и качеството на продуктите и услугите, които се предлагат на пазара.

Икономически фактор

Темата за икономиката на България е една-от най-обсъжданите и до този момент. Породилата се икономическа криза доведе дори и до фалити на големи фирми. Според международни анализатори българската икономика ще се възстанови, но с бавни темпове, които няма да успокоят общественото недоволство. Прогнозираният ръст на икономиката за тази година е много по-нисък в сравнение с предкризисните нива, когато тя растеше с над 6% годишно. Има няколко фактора, които пречат тя да се възстановява с по-бързи темпове. Един от проблемите е демографското развитие на България. Макар застаряването и силното намаляване на населението в трудоспособната възраст да са дългосрочни проблеми, през 2014 година емиграцията допълнително ще изостри демографската криза. Друг проблем е неефективността на местния пазар, който не винаги функционира въз основата на свободна и лоялна конкуренция. "Много сектори са доминирани от една шепа играчи, които имат тесни връзки с правителството и използват влиянието си, за да изкривят инструментите на регулаторната среда в свой интерес, позиционирайки се като изключителни доставчици на услуги за правителството". Други фактори, които оказват влияние върху фирмите са безработицата, заетостта, жизненият стандарт, БВП и равнището на инфлация. В години на икономическа криза всички тези фактори влияят неблагоприятно на бизнеса. Инфлацията на България е повишена значително и има тенденции нейният процент да продължава да нараства.
Безработицата измерена в % вече достига фаталното число 13. Тя води до нисък жизнен стандарт и намалена платежоспособност.
Kaufland продължава да се развива и разширява и в тази икономическа криза. На територията на България има над 50 магазина на Kaufland, а преди по-малко от 3 месеца беше отворен нов в гр. Пловдив. В един от тези магазини работят над 200 служителя. Всеки от тях има възможност за фирмено обучение и програми за специализация и квалификация. Kaufland предлага възможността на всеки, който иска да постъпи на работа в тази верига магазини онлайн да разбере какви са позициите, които може да заеме в определено населено място, където има магазин.
Макар и нестабилната икономическа ситуация, Kaufland продължава да създава нови работни места, успява да се справи и с ниската платежоспособност на по-голямата част от населението като предлага продуктите си на достъпни цени или изгодни промоции.

Социокултурен фактор

Благоприятното разположение на България в източната част на Европа, на кръстопът, свързващ Азия със стария континент, превръщат страната ни в добро място за инвестиция. България е страна със пъстра гама от традиции и обичаи, които неминуемо оказват влияние върху вкуса и предпочитанията на българите, било то вкусови или материални. Традиционната българска кухня налага използването на точно определен подбор на продукти, които да задоволят българските потребители. Разбира се, кауфланд разполага и с богат асортимент от продукти които са характерни в други страни, но се стреми да задоволява главно нуждите от основни храни.
Предлаганите продукти от Кауфланд са съобразени с традициите и празниците на българите. За всеки голям български празник, кауфланд предлага асортимент от продукти свързани тематично с него. Освен това кауфланд се съобразява със сезоните и по-точно с нуждите на потребителите през определо време от годината.
Kaufland е магазин подходящ за всички възрастови групи, тъй като предлага богата гама от продукти.

Местоположението за един хипермаркет е от изключително значение, и за това Kaufland се старае внимателно да подбира разположението на магазините си.

Дългосрочния успех на фирмата се дължи на непрекъснатото развитие на служителите . Всеки служител има право на постоянна квалификация и запознаване с новостите в дадената област, както и да разширява и задълбочава познанията си в нея.

Технологичен фактор

Ясно изразена е революцията в технологията. С всяка една изминала година все повече и повече подобрени или напълно нови технологии навлизат в ежедневието и на работното място на човек, с цел пестене на време и труд. Технологичните системи във веригата Кауфланд са изцяло насочени към опазване на околната среда, грижа за клиента, за неговата информираност и по-благоприятно пазаруване.

Фирмата разработват нова техология в строителството на хранителните обекти , която да бъде приложена не само в Германия, където е създадена веригата, но и във всички обекти, които предстоят да бъдат изградени и в други страни от Европа. Модерната визия на магазина е една от иновациите. Голямо внимание се обръща и на енергийната ефективност , прилагаща се в сградите, във връзка със съвременият еко начин на мислене, а именно - намаляване на вредните емисии на въглероден диоксид и потреблението на енергия.

Климатичната охладителна система е друга нова иновация, която заменя старото оборудване с конвенционален котел или директното свързване с централното отопление, която има два режима на работа- летен и зимен. Екологичният брояч(графиката) дава добра възможност за определяне на резултата от мерките за опазване на околната среда, която фирмата е взела .

Освен иновациите във външния и вътрешния дизайн на хранителните обекти, Kaufland дава възможността на своите клиенти да заплащат закупените от тях продукти чрез пост-терминали.

Друга улесняваща потребителите система е тази за непрекъснатото информиране на клиентите, намиращи се в магазина ,за най-актуалните промоции на стоки, или друг вид информация свързана с потребителите. Тя се осъществява посредтством озвучителна система, която е разположена в целия обект.Сподели линка с приятел:

Яндекс.Метрика
Икономически анализ на хипермаркет 9 out of 10 based on 2 ratings. 2 user reviews.