Има ли нужда от CMR в електронния бизнес?


Категория на документа: Други
Информационни системи в управлението

Доц.д-р Олег Асенов

Гергана Любенова Първанова

Специалност: Стопанско управление

Тема: Има ли нужда от CMR в електронния бизнес?

Дата: 01 Ноември 2013 г.
Гр. Велико Търново

Увод

Преди да ни даде отговор на въпроса е необходимо да се даде определение какво е CMR. CRM (Customer Relationship Management) е система за управление на клиенти. Тя е модул от общата система за планиране на фирмените ресурси - ERP системите - (Enterprise Re-source Planning). CRM системите са фокусирани и насочени към клиентите на фирмата, като ни дават централизирана информация за тях. CRM системите дават възможност да се систематизират данни относно взаимоотношенията с клиенти. Основната цел е предлаганите решения за управление на връзките с клиентите да станат много по-адаптивни, да осигуряват в много по-висока степен възможности за анализи, персонализация и многоканални комуникации.

Основното в тези системи са събирането на база данни за клиентите, тяхното интерпретиране и взаимодействие с клиентите. За големите фирми не е проблем да закупят специализиран софтуер за CRM и специализирани продукти за обработка на база данни. Предлагат се много специализирани продукти. В тези фирми ( пример - мобилни оператори, банкови институции ) специализиран софтуер за обработка на базата данни, който се настройва да работи в зависимост от изискванията на фирмата. Тези системи са скъпи / собствени сървъри и интернет /, бавно се внедряват, но се постигат много високи резултати при тяхното използване.

Изложение

CRM системите са ефективни и при малки и средни фирми. Какви са техните възможности за използване на такива системи. Разработени са и системи за малки и средни фирми, които използват т.н. "облачни" услуги. Облакът (от англ. Cloud) най-общо описва услуга, с която ИТ компаниите предоставят на своите клиенти възможност за ползване на функционалностите на софтуерно приложение, без да закупуват необходимия хардуер и продуктови лицензи, и без да се ангажират със сложни настройки и поддръжка. Благодарение на Интернет и наситения с компютърни устройства пазар, достъпът до Облачни услуги се извършва чрез уеб браузър или мобилни приложения, все едно програмите са инсталирани локално на собствените ни машини, а сървърът, представляващ хардуер с инсталиран софтуер, се намира на отдалечено от потребителите място.

Предимства на системите CRM чрез използване на "облачни" услуги:

-Значително намаляване както на първоначалните, така и последващите разходи, свързани със закупуване на хардуер, софтуер, помещения и наемане на квалифициран персонал, необходим за правилното функциониране и поддръжка

-Постигане на по-бърза възвръщаемост на инвестицията в следствие на намалените разходи, време за внедряване и започване на реална дейност, както и извличане на ползи от приложението

-Поверена грижа за данните и използваните от фирмата системи в ръцете на специалисти

-Заплащане единствено за реално използваните услуги

-Възможност за промяна по всяко време на необходимите пространство и ресурси, с цел посрещане на пиковете и спадовете в бизнес средата

-Достъп до необходимата информацията от всяка точка на планетата.

Дали в електронния бизнес се изграждат CRM системи? Развитието на глобалните информационни системи и интернет промени изцяло бизнес средата за малките компании във всички сектори на икономиката. Но нека видим как се реализира такава система и дали отговаря на изискванията за CRM система във фирма осъществяваща търговия с електронни компоненти и изделия. CRM системата е информационна система, предназначена да автоматизира бизнес-процесите в компанията, обезпечаващи взаимодействието на всичките ѝ подразделения с клиентите. Тази система от една страна е предназначена да удовлетвори и задържи клиентите, а от друга страна служи за оптимизиране на дейността на компанията.

На вашето внимание предлагам сайта за електронна търговия на фирма "ПАСАТ ЕЛЕКТРОНИКС" ООД, гр. Горна Оряховица. Адреса на сайта е : http://elimex.bg
Фирмата е специализирана в търговия с електронни компоненти и електронни продукти. Под запазената марка "LAVA" се предлагат портативни и индустриални акумулаторни батерии с доказано качество. Директно от производител чрез търговска верига "Елимекс" до крайния потребител достига богато разнообразие от зарядни устройства ,захранвания ,инвертори и конвертори "MINWA" . Компанията внася голямо разнообразие от полупроводници, тиристорни и диодни модули SEMIKRON /Германия/, трансформатори, релета, компютърни и индустриални вентилатори SUNON /Тайван/ и PAPST /Германия/, различни типове проводници и съединители. Предпочитани са също мултимедийните слушалки, мишки, клавиатури на фирма "SOMIC" и мултимедийните тонколони на фирма "VIGOOLE", за които Пасат Електроникс е изключителен дистрибутор в страната. Mарката "CHIP" е гаранция за надеждни компютърни аксесоари. Привлекателният дизайн и невероятен звук, направиха популярно автомобилното озвучаване на "MAGNAT", доставяно ежемесечно от Германия.

Целта на сайта е продажба на електронни компоненти. За целта е наличен софтуер, разработен от Summer cart - http://www.summercart.bg - една от водещите фирми за електронни сайтове, на която са се доверили и много други фирми, имащи и електронни сайтове за продажба.

Моделът CRM е стратегически процес, който включва конкретно дефиниране на потребителските нужди, определяне на средствата за тяхното реализиране и постигането на оптимален краен резултат. Нека разгледаме дали тези направления се откриват и в предлаганият сайт. Независимо, че наличния софтуер не се рекламира като софтуер за CMR система, ще проверим дали той притежава качествата на такава система:
1. Автоматизане на дейностите по продажба;
- Изгражда база данни за клиенти

Базата данни се гради от самите клиенти с е-mail адрес, телефон, име и адрес за доставка на поръчаната стока . Става лесно и бързо.Сподели линка с приятел:

Яндекс.Метрика
Има ли нужда от CMR в електронния бизнес? 9 out of 10 based on 2 ratings. 2 user reviews.