Има ли нужда от CMR в електронния бизнес?


Категория на документа: ДругиВсеки регистрирал се в сайта е потенциален клиент и има възможност да се проследява какви продукти е търсил / излизат в сектор скоро разглеждани / и какво е пазарувал. За всеки клиент за отредени и бонусни точки за лоялност. Улесненията в пазаруването са и в избор на заплащане на стоката и избор на транспортна фирма. Всички стоки могат да се поръчат и за доставка до магазините на фирмата в страната - в този случай доставката е напълно безплатна. Едно от най-големите предимства на тази система е, че всеки служител във фирмата има достъп до данните и проведените контакти с клиента. По този начин комуникацията с даден потребител може да бъде извършвана от всички служители в компанията.

- На основата на тази база данни можем да създаваме таргетирани маркетингови комуникации, съобразени с нуждите на клиента, като предоставим персонално отношение към всеки един от тях

- С автоматизирана система, лесно и своевременно се взема информация за потенциалните клиенти и може да се следи развитието на всеки един от тях.

- Разполагайки с детайлна история за всеки един от тях, лесно се позиционират нови продукти пред настоящите клиенти на база анализ на минали техни поръчки.

2. Изграждане на Call- център и Нelp desk - поддръжка .

- за улеснение на потребителите е въведен национален телефон - 070017400 и всеки може да се свърже и да потърси допълнителна информация за конкретен продукт на цената на един градски разговор.

- за улеснение на тези, които желаят да им се отговори писмено по e-mail е въведена чат система и всеки потребител може да зададе въпрос.

Предимство е включването в интерфейса ръководство за пазаруване, рекламации и възможност за постоянна връзка с представител на фирмата на телефон, е-mail и чат, вграден в сайта.
3. Маркетинг на предлаганите продукти.

На сайта са реализиране предлагане на продукти от марки на фирмата, най-продавани продукти и водещи продукти. На централно място на сайта са поставени водещите продукти. Техните качества и цена привличат клиента още от началното влизане в сайта. Тази информация се обновява периодично с нови и желани от потребителя продукти. На началната страница се поставят и нови качествени продукти. Сайта е изграден с много достъпна навигация. Преглеждането на продуктите е достъпно за всички потребители, но за тези, които пазаруват е необходима регистрация - още на началната страница има възможност за избор за регистрация и вход като регистриран потребител. При вход като регистриран потребител става бързо и лесно пазаруването. Сайта е от типа динамични. За повечето стоки е въведена снимка и техническа спецификация от производителя на стоката. За удобство е налична и търсачка за продуктите от самия сайт. Възможно е много бързо търсене на продукта, ако се знае точно неговото наименование, или разширено по различни критерии. Въведен е и навигация за скоро разглеждани продукти - по този начин бързо се търсят продукти за сравняване на техните качества и технически характеристики.
4. Мониторинг и статистика.

Аналитичната CRM система се изразява в анализ на информацията свързана с различните клиенти. Налична ли е тя в този сайт за пазаруване? Системата предоставя възможност за отчети по продукт, по категория, по клиент и по държава. Позволява и отчети по клиенти - преглед на страница, показвания по продукт и по категория. Дава и 6 вида отчети по средна сума на поръчка, статуси на поръчка, методи на плащане, методи на доставка, данъци, артикули на поръчка. От всички тези отчети опитния мениджър може да планира развитието на фирмата.

Като водещ сайт използват не собствен брояч за посещенията, а сайта http://www.tyxo.bg/ , който дава възможност за подробна статистическа информация. Това също подпомага аналитичния отдел и управителя за вземане на решения.

Заключение

Независимо, че за изграждане на ефективна CRM система в електронния бизнес са необходими огромни средства и висококвалифицирани специалисти, то има и алтернативни варианти за малки и средни фирми да използват предимствата на CRM система. Внедряването на системата за управление на клиенти за фирмата гарантира значително предимство пред конкуренцията. Системите за управление на връзките с клиентите дават възможност на фирмите да създават и управляват изискванията на своите клиенти, да привличат и задържат клиентите. Горния пример показва как с минимални средства имаме работеща CRM система в електронния бизнес.

Източници:

http://bg.wikipedia.org/wiki/CRM_система

http://www.elimex.bg/

http://www.summercart.bg/

http://cloud.isystems.bg/
??

??

??

??

2

Сподели линка с приятел:

Яндекс.Метрика
Има ли нужда от CMR в електронния бизнес? 9 out of 10 based on 2 ratings. 2 user reviews.