Имидж на Ани Салич


Категория на документа: Други


СЪДЪРЖАНИЕ:

I. Изграждане на имидж;

II. Ани Салич - биография;

III. Ани Салич за себе си;

IV. Ани Салич като съпруга и майка;

V. Ани Салич като човек;

VI. Ани Салич според своите приятели;

VII. Ани Салич като лице от екрана, постижения и награди;

VIII. Ани Салич според зрителите;

IX. Ани Салич - заключение;

X. Приложения;

XI. Библиография.

I. Изграждане на имидж

За да се превърнат хората в личности, за да изградят своят лик в очите на света,
за да бъдат забелязани, оценени и наградени от обществото, те (хората) трябва да имат свой образ, "своя марка" - свой имидж. Разбира се, като всеки сериозен процес, това не е никак лесно, но за сметка на това е доста ефективно и забележимо, а личностите, за да са такива, трябва да бъдат забелязани.

Според Кенет Боулдинг "личният имидж е склад на субективно знание за света и нещата, което човек вярва, че е истинско познание". Персоналният имидж позволява на индивида да се идентифицира с нация, институция или група, да покаже принадлежността си към ценности, норми и структури, които той споделя или поне адмирира. В структурата на имиджа неизбежно се включват рационални, но и емоционални елементи. Интересът на публиката може да се насочи към външния вид (слабоват, дебел, виден отвсякъде, черен, с големи зъби, с голяма уста, с малък нос), към стила на говорене, обличане, маниери, родословието, приятелствата, спомените на майката, бащата, братовчедката или пренебрегнатата любов, неприятелката, или така да се каже да се запознае публиката със съответния персонален имидж, с дадената личност и нейният живот.

Положителният имидж води до ефективно управление на впечатленията на хората, до успешно конструиране в разнообразни сфери на социалното общуване, предизвиква симпатии, ползва се с уважение. Така да се каже, професията на дадена личност е 50% имидж, а останалите 50% са последствията от него. Ето защо имиджът е толкова важен за хората, а и за вижданията на народа като цяло. А ако става дума за имидж и популярност, трябва преди всичко да се обърнем към медиите - те са каналът за провеждане и налагане на обществено мнение, а журналистите са филтърът за слава. Хората се информират от тях, вярват им, хвалят ги, порицават ги, но винаги ги четат, слушат, гледат и търсят. Всяка новина, излязла в медиите, се следи от народа, а всеки имидж може да бъде изграден или разрушен на гърбът на тази новина. Не бива да забравяме все пак и спецификата на самата медия, където се появява публикацията - вестник, радио, телевизия, интернет, все места следени от хората. Но колкото по-популярна е дадена медия, колкото по-гледана, слушана или четена е тя, толкова повече в нея може да се залага на създаване на имидж, а съответно и на неговото рушене. А както се спомена и по-горе, имиджът е нещо много важно - така да се каже, да съществуваш, означава да имаш имидж.

Една от най-гледаните телевизии в България е БТВ. С многообразните си програми и точните си новини, тя спечели не само доверието, но и сърцата на своята многобройна публика. Едно от най-обичаните лица на тази телевизия е Ани Салич. Жената с твърд имидж, с желязна усмивка и непоколебим македонски нрав; жената с точния глас, на точното място, в точното време; жената обичаща децата, благородните каузи и хората - това е тя - водещата на БТВ новините.

Имиджът на Ани Салич е положителен, и е трудно, дори безсмислено (според повечето хора), да се твърди обратното. Благодарение на своите умения, убеждения и стремежи, тя спечели сърцата на народа, и стана не просто "водещ на новините", а приятел, съпричастен към съдбата на хората, към техните ежедневни проблеми и болки. С помощта на искрената си усмивка, тя изгради своят образ не просто на лице от екрана, а на човек от народа.

II. Ани Салич - биография

Ани Салич е родена на 22 април 1969 година в Благоевград. Завършва английска
езикова гимназия в родния си град, а след това специалност "Научна информация" в Колежа по библиотечно дело в София. Работи последователно като преводач и продавачка на лекарства. През 1995 година започва работа като репортер и водещ на собствено публицистично предаване по Нова телевизия, наречено "В сърцето на София". След това става водещ на новините по Канал 3. В същия канал работи и по политическото предаване "Да разпръснем мъглата". След конкурс Салич е водеща на новинарски емисии по БТВ. Омъжена е за Бранко Салич, с когото имат две деца - Лазар и Хана.

Имиджът на водещата успешно се изгражда през годините, като днес той я превръща в една от най-обичаните българки.

III. Ани Салич за себе си

Самоуважението и самооценката е нещо много важно за изграждането на имиджа на дадената личност. Стари народни поговорки гласят, че "човек не може да бъде опознаван и обичен от другите, ако сам първи той не се опознае и обикне". За да изградят своите преценки за даден човек, хората трябват да научат повече за неговото минало, начин на мислене, интереси, нагласи, виждания и живот като цяло. Имиджът - както положителният, така и отрицателният, се крепи не само на настоящото положение на личността, но и на нейното минало, и плановете й за бъдеще.

"Още на 16 години (фиг. 1) много учих - споделя телевизионната водеща Ани Салич - пишех всяка дума 100 пъти". Успехът й днес не е паднал от небето, тя не го е получила даром. Тук със сила важи българската поговорка "Който учи ще сполучи". Хората вярват, че трудът винаги се възнаграждава и затова се възхищават, когато някой с много усилия е постигнал нещо значимо в своя живот. Такива личности, възнаградени за своите честни усилия, заслужават винаги да бъдат излагани на показ и да дават добър пример за поколенията.

"Обичам да говоря", "Много малко ми трябва за да се почувствам щастлива -добра дума и блага усмивка", "Най-трудна е борбата със себе си. Най-трудно е да признаеш, че си сгрешил", "Аз съм македонка - много съм емоционална, много съм топла" - споделя още Ани. Чрез своите думи, тя изгражда за себе си не образ на лице от екрана, а на човек от народа. Споделя своите мисли и преживявания с хората, и така скъсява съвсем дистанцията между себе си и тях. "Имах рак на гърдата" - с болка признава телевизионната водеща. Като всяка жена, тя не е застрахована с нищо, но със силните си думи и храбрите постъпки, Ани Салич служи като пример на българките: "Надеждата е живот за мен!", "Всяко зло е за добро". Нейното хоби е риболовът - нещо така спокойно, тихо, концентрирано и земно: "Риболовът - това е най-хубавото бягство"(фиг. 10) .Сподели линка с приятел:

Яндекс.Метрика
Имидж на Ани Салич 9 out of 10 based on 2 ratings. 2 user reviews.