Имидж на Симеон Сакскобургготски


Категория на документа: Други


 Великотърновски университет " Св. Св. Кирил и Методий"

Стопански факултет

Връзки с обществеността - 4 курс

Имиджът на Симеон Сакскобургготски

Изготвил: Проверил:

Катрин Латовска проф.дфн. М. Петров

182-PR

Велико Търново, 2014

Имиджът е образ, представа, която е създадена в обществото или в определена социална среда за личност, група от хора, институция или държава. Основна роля за изграждането на публичен образ има не самата личност , а по-скоро нейното медийно отражение. В журналистическата практика за изграждане на обществен имидж не са рядкост практики като преувеличаване на качествата и прикриване на недостатъците, изтъкване или омаловажаване на политическите идеи и нагласи , в зависимост от целта на внушението. Изтъкването на личностни успехи и ценности, както и акцентирането върху определени персонални характеристики оказва силно влияние върху обществените нагласи. Свойството на "четвъртата власт" да формира обществено мнение е способно да издигне или срине, в рамките на месеци, седмици или дори дни, нечия политическа кариера. Пример за възхода и падението на един политически имидж е образът на Симеон Сакскобургготски. През годините той успя да се превърне от "прокудения престолонаследник, който иска да се завърне и да спаси родината си", в "ламтящ за държавни имоти дезертьор".

Функционирането на имиджа е невъзможно без използването на дълбоко залегналите, в индивидуалното съзнание митологични модели. Възникнали още в зората на човечеството, те намират широко приложение в много сфери на съвременния живот, включително и в политическия. В родната политическа действителност силно митологизиран бе именно образът на Сакскобургготски. Младият престолонаследник, прокуден още като дете от собствената си родина и изпратен в изгнание, докосва състраданието на голяма част от българския народ. Трогателно е първото му посещение на родината през далечната 1996, когато иска да му бъде направен български паспорт и единен граждански номер. След 50 години изгнание, последният български цар стъпва отново на българска земя и е посрещнат от стотици хиляди граждани с цветя и сълзи на очите. "Искаме си царя !", "Върнете ни царя"- скандират, изпълнените с надежда българи. Навред из страната царското семейство е посрещнато с неописуема еуфория. За тази еуфория допринасят и широко разпространените по онова време, от медиите, пророчества на Ванга.
"Царят ще дойде и ще иска да оправи България. Като баща му навремето. Ама няма да му дадат престол. Симеон ще го е страх да остане тука, за да не го унищожат като баща му."

В образа на Симеон II - един мъдър, уравновесен и благороден човек, с изискани маниери и поведение, много от българите виждат своя спасител. Благодарение на идеализирания си образ и няколкото словесни пароли - "Вервайте ми !","Ще оправя България за 800 дни !" , "Повече морал в политиката." , Сакскобургготски бързо успява да си проправи път в сърцата на избирателите, а оттам и на политическата трибуна. Така през 2001 година "царят" отново е " коронясан", в ролята си на министър председател на 85-тото правителство на България.

За жалост новосъздадената, управляваща партия започва да губи позиции още през първата година на мандата си.Непремерените обещания правят кабинета на Сакскобургготски твърде уязвим, давайки неоспорим довод на медии и политически противници.
" Демонстрацията на формално управление за последните 100 дни затвърди убеждението, че и "тези" не могат да управляват.
Първоначалният ентусиазъм и самочувствие на министрите на Симеон премина. Последва обезценяване на всяко едно от дадените предизборни обещания. Повечето от набелязаните икономически, социални и прочие цели се оказаха неизпълними. След 100 дни нищоправене почти цинично звучи обещанието, че след още 700 дни България ще цъфне и върже."

Този откъс от публикация на М.Димитрова в сп. "Тема" от ноември 2001, може да отрази цялостното отношение към правителството по онова време. С това се слага началото на развенчаването на "мита-Симеон".
Голямо петно върху царския имидж нанесоха скандалите в медийното пространство, относно възвръщането на голяма част от наследствените имоти на Сакскобургготски. Въпросът чии са всъщност "царските имоти"
бе повдигнат за първи път през 2003 година на страниците на в. "Труд" от журналистката Мирела Веселинова и Христо Николов. От този момент насам името и образът на Симеон се свързват предимно с безкрайните му борби за недвижимо имущество.
Най - актуален е в момента скандалът относно двореца "Кричим" .
Ето как "царя" се превърна в очите на хората, от спасител в грабител.
В подкрепа на тази теза могат да се приложат изразени в интернет форумите граждански мнения.

1."Не знам на кого се сърдим , като цял свят разбра , че сме нация от мазохисти ! Няма да забравя огромната възторжена тълпа , която посрещна моя набор на Цветница пред църквата и пред общината в родния ми град ! И до днес се срамувам , че и аз бях там ! След дъжд качулка е да си спомняме за двете национални катастрофи , в които ни вкара дядото , за интервюто на внука му пред Кеворкян и на края за " Законното " връщане на имоти за 200 млн. , в т.ч. 19000 дка гора ! А какво стана с тези повече от 4000 дка , които беше получил два пъти , така и не разбрах !"

2. " Голяма подигравка беше "царското" управление, някои дори напиняха да сме ставали пак монархия. Всъщност "царските" имоти са строени с държавни пари на дедите ни, имало е и царско интендантство, което ги е стопанисвало, Фердинанд е теглил не един "заем", който после не е връщал, за да строи каквото му падне.
Отделно дето ни е забъркал в такива съюзи, че България беше разкъсана на части и българският идеал беше погубен..."

Сподели линка с приятел:

Яндекс.Метрика
Имидж на Симеон Сакскобургготски 9 out of 10 based on 2 ratings. 2 user reviews.