Информация за фирма


Категория на документа: Други
Стопанска академия Димитър Апостолов Цанов

Анализ на обкръжаващата среда на фирмата ЕЛ ГРУП С ЕООД

Изготвил: Кристина Карамфилова
Специалност: Стопанско управление
гр.Свищов

Съдържание на решението на задачата:

* Информация за фирмата-ЕЛ ГРУП С ЕООД
* Макросредата на фирмата - Политическа среда;Икономическа среда;Екологична среда;Технологична среда;Социална и демографска среда;Културна среда;Институционална среда;
* Анализ на факторите на микросредата като: доставчиците;дистрибуторите;потребителите;конкурентите;
* Как реагира ръководството при наличие на неблагоприятно въздействие на различните фактори от обкръжаващата среда?

Обкръжаващата среда на фирмата разкрива комплекс от фактори,които са критични за ефективността на предприятието,а именно възможностите, опасностите и ограниченията,които се крият в средата и с какво биха могли да повлияят върху дейността на фирмата.

Фирма ЕЛ ГРУП С ЕООД е създадена през 2003г.Тогава фирмата започва да купува площи земя край гр.София ,която да застроява и отдава под наем на различни фирми като: Рила гас,Бул инс, Техномаркет,Глобул,Изи кредит и т.н.Не след дълго фирмата започна да се разраства и през 2011г. откриха хотел в един от най-хубавите квартали на София.Хотел Елит се намира в кв.Драгалевци,на 10 минути от центъра и на 20 минути от летище София.Удобното му местоположение,уютната обстановка ,доброто обслужване,спокойното място за отдих,привличат хиляди хора,който избират хотела.Хотелът разполага още с лоби бар с градина,ресторант-винарна,фитнес,масажист,козметичен център,рум сервиз,паркинг,сейф и много други приятни занимания за гостите на хотела.Този сравнително новооткрит хотел много бързо се разработи и стана един от най-предпочитаните места за отдих в района.

Цели на ЕЛ ГРУП С ЕООД:
* Привличане на повече клиенти за увеличаване на своя паричен оборот като за целта фирмата се стреми да предлага разнообразен асортимент от услуги на достъпни цени.
* Разширяване на веригата като отваряне на казино в хотела,правене на спортно игрище в двора на хотела,както и басейн.
* Увеличаване на пазарния дял,привличане на нови клиенти,които да предпочитат услугите на хотела.От значение за тази цел са конкурентните цени и предлагането на промоции.
* Повишаване компетенцията и знанията на персонала като цяло.За постигането на тази цел фирмата назначава квалифициран и компетентен персонал,който да предрасполага гостите,от значение е приветливия вид и етикеция на персонала.

Анализ на макросредата:

1.Демографски фактори
Демографските фактори са от изключително значение при анализа на макро средата, тъй като пазарат се състои от различни единици. Основните характеристики на демографската среда са броят и темпът на нарастване на населението, възрастовата стуктура, социалното положение, образователното равнище и други. За фирма ЕЛ ГРУЛ С ЕООД от значение е броят на населението и социалното положение на гражданите,също така потока от хора,който пристигат в София по работа,на почивка или други причини,който ще се нуждаят от хотелски услуги на достъпни цени.

2.Икономически фактори
Икономическия фактор за ЕЛ ГРУП С ЕООД е от изключително значение тъй като ако икономическия сектор се развива добре в града много хора ще предпочетат да развиват бизнеса си,ще има повече възможност за работа и ще се привлекат и чуждестрани инвестиции.
Високи равнища на безработица и голяма инфлация ще се намалят.

3. Технологични фактори
Технологичните фактори изискват от мениджъра да е в течение на последните постижения и да възприема новостите, за да подържа конкурентноспособността на организацията.
Технологиите са от високо значение за един хотел,тъй като колко по-добре и по-модерно е обзаведен,толкова повече хора ще бъдат привлечени и ще избират точно този хотел пред другите ,особено ако цените са на достъпно ниво и се правят промоции и отстъпки.

4.Културни фактори
Социалните и културни фактори са свързани с промените в социо-културната система, които могат да окажат влияние върху дейността на организацията. Социалните и културни фактори в значителна степен формират потребителския вкус на определени пазари. Те вляят и върху фирмената култура, ядрото на която са споделените фирмени ценности. За такава вид дейност културният фактор е от голямо значение, защото когато в даден район има забележителности те привличат повече туристи и така развитието на хотела и неговото предпочитане ще става все по-голямо.

5.Политически фактори
Политическите и правните фактори могат едновременно и да ограничават и да предоставят възможности.
Политическата и икономическа стабилност действат стимулиращо на националните и международни инвеститори, ускоряват развитието на пазарите, разширяват и подобряват възможностите на потребителите, доставчиците и конкурентите. Политическата нестабилност стагнира пазарите, повишава инфлацията, което води до икономическа нестабилност.

6.Екологични фактори
Замърсяването на околната среда влияе на потребителските предпочитания,за това ЕЛ ГРУП С ЕООД прави всичко необходимо хотелът и околността около него да бъдат в изряден вид,за да може клиентите да се чувстват уютно и комфортно.

7.Институционални факториСподели линка с приятел:

Яндекс.Метрика
Информация за фирма 9 out of 10 based on 2 ratings. 2 user reviews.