Иновации в компания за захарни изделия


Категория на документа: Други


Университет за национално и световно стопанство

Дисциплина: Иновации в международния бизнес
Казус на тема:
Иновации в "Нестле България" АД

Изготвил: Проверил:
Деян Петков Проф. М. Маринов
Фак. номер: 1361002 Доц. М. Славова
Специалност: МИО със спец.
"Международен мениджмънт"

2014г.
Казус:
Иновациите в "Нестле България" АД
Kомпанията Нестле се появява за първи път преди повече от 100 години. През 1875 г. Даниел Питър - съсед и приятел на Анри Нестле, основателят на компанията Нестле - създава първия млечен шоколад със сухото мляко на Нестле.. Днес марката Нестле откликва на различните нужди на своите потребители и достига до тях под формата на различни шоколадови произведения. Над 500 фабрики по целия свят, продажби, възлизащи на повече от 86 млрд швейцарски франка така Нестле навлезе в новото хилядолетие. Неоспорван лидер в хранително-вкусовата промишленост. Това е една от малкото компании в света, която полага грижи не само за физическото, но и за духовното здраве на всеки един от своите клиенти. Nestle най-големият производител на храни и напитки в света. Компанията притежава над 481 завода в различни краища на света, като осигурява работа на повече от 265 хил. души. Целите на компанията са да се осигури най-високо качество, отговарящо на изискванията на потребителя. Правят се много инвестиции за нови производствени линии, нови технологии, откриване на нови работни места, обучение на персонала, избор на най-добрите суровини и доставчици, грижа за здравето на консуматора.Най-голямата част от продажбите на "Нестле" у нас са шоколадови изделия - около 30 на сто. Приблизително толкова са и продажбите на напитки, в които влиза и "Нескафе". На пазара на разтворимо кафе компанията има над 75 на сто пазарен дял. При шоколадите делът на "Нестле" е 12.7 на сто, при шоколадовите бонбони - 18.4 на сто, зърнените закуски - 56 на сто, сладоледите - 48 на сто, кулинарните храни - 68 на сто. Продуктовата гама на Nestle е изключително богата детски храни, кулинарни продукти, шоколади, шоколадови бонбони, десерти, шоколадови и обикновени бисквити, млечни продукти, зърнени закуски, храни за домашни любимци и други. Марките, с които компанията е известна на българския потребител, са: NESTLE МУРА, NESTLE КIT KAT, NESTLE Lion, шоколади, шоколадови бонбони и шоколадови бисквити NESTLE, бисквити NESTLE ЖИТЕН ДАР, аеро шоколад NESTLE LZ, шоколадови бонбони NESTLE ТАРАЛЕЖКИ, както и с международните марки NESCAFE, MAGGI, NESQUIK, NIDO, зърнени закуски NESTLE, детски храни и други.

Иновационният процес във фирмата
Откакто компанията е на българския пазар, непрестанно се стреми да задоволи всички очаквания на своите потребители, като им предлага разнообразни вкусни и качествени продукти. Поради тази причина НЕСТЛЕ България АД възнамерява да се справи със значителното покачване на цените на суровините (захар,брашно,кафе), като оптимизира структурата и повиши производителността на фабриката. Едно от основните предизвикателства пред компанията през 2014 г. ще бъде реализацията на значителен инвестиционен план в размер на около 28 милиона лева в активи (във фабриката, складовата база, административна сграда). Грижата за развитието на персонала също е друг основен приоритет на НЕСТЛЕ България АД и през 2014 ние ще затвърдим способностите и знанията на служителите на компанията, за да ставаме все по-успешна компания. Резултатите за 2013 година показват, че потребителите оценяват този стремеж и харесват продукти на Нестле.
Сред основните причини за отличните финансови резултати на НЕСТЛЕ България АД през 2013 година са постоянното фокусиране на компанията върху ключовите й марки, както от гледна точка на комуникацията с потребителите, иновациите и развитието, така и от гледна точка на непрекъснато усъвършенстване на подхода към пазара. По-доброто представяне на компанията и постигането на по-високи продажби се дължи също така и на непрекъснатия стремеж на компанията към растеж, както и на приноса на служителите към резултатите. През 2013 година приносът от продажби от експортната дейност на компанията към дъщерни дружества на НЕСТЛЕ, бележи ръст от 41%, достигайки до 52,5 милиона лева. НЕСТЛЕ България АД е основен производствен и експортен център на шоколадови продукти за Канада, Великобритания, Финландия, Германия, Холандия, Италия, Австрия, страните от Централна и Източна Европа Чехия, Полша, Унгария, Румъния, Словакия, Прибалтийските страни и Гърция.
Изследователската и внедрителската дейност на фирмата е подчинена на основната цел на фирмата - да създава качествени продукти, които съответстват на световните стандарти в захарните изделия. Всеки отделен продукт се разработва от екип висококвалифицирани специалисти и в съответствие с българските и международните стандарти. За всеки продукт се създава специална формула, включваща прецизно подбрани съставки, които НЕСТЛЕ БЪЛГАРИЯ АД осигурява от световно известни с доброто си качество фирми - доставчици. Използват се и натурални продукти,които съотвестват на световните стандарти за качество. Извършват се проучвания за интереса на хората към вече съществуващи и нови продукти. Поради тази причина компания НЕСТЛЕ АД е изготвила два отделни плана, съответно за подобряване на вече съществуващите продукти и създаването на нови:
1) План-програма за подобряване на вече съществуващи продукти.
- Анкетно допитване до клиентите с цел да се разбере какви иновации биха искали да притежават вече съществуващите продукти
- Синтезиране на най-често срещащите се предложения от потребителите
- Избор на конкретни иновации за новите продукти
- Изпълнение на избраните иновации

2) План-програма за създаване на нови продукти
- Изготвяне на концепция за новия продукт, чрез която се оценява вероятността за покупка.
- Подробен бизнес анализ с цел да се оцени привлекателността на идеята за новия продукт.
- Създаване на прототип
- Пробни продажби, при които обучени специалисти на фирмата участват в презентации и промоции на продукта - на изложения или в големите търговски вериги, университети , публични места и т.н.
- Осъществява се конкретизиране на маркетинговия план.

Решение на казуса:
1. Какъв вид иновации осъществява ʼʼНестле България" АД?

Компанията НЕСТЛЕ БЪЛГАРИЯ АД осъществява много добър похват в иновационния си подход към продуктите.От самото създаване на компанията през 1875г. тя се опитва изцяло да задоволи всички очаквания на своите потребители като им предлага разнообразни вкусни и висококачествени продукти.Иновационния подход който НЕСТЛЕ АД се стреми да направи е да покачи цените на суровините( захар , брашно, кафе), като оптимизира структурата и повиши производителността на фабриката. Основната идея която те планират да направят е да извършат инвестиция в размер на актив ( 30 милиона ) във фабриката , административната сграда и складова база. Но основният подход който НЕСТЛЕ АД има е грижата за развитието на персонала и идеята им е максимизиране на развитието на персонала с цел успяваемост на компанията. Сред основните причини за отличните финансови резултати на НЕСТЛЕ България АД през 2013 година са постоянното фокусиране на компанията върху ключовите й марки, както от гледна точка на комуникацията с потребителите, иновациите и развитието, така и от гледна точка на непрекъснато усъвършенстване на подхода към пазара. По-доброто представяне на компанията и постигането на по-високи продажби се дължи също така и на непрекъснатия стремеж на компанията към растеж, както и на приноса на служителите към резултатите.

Кои са силните и слаби страни на нейната иновационна дейност?

1.1. Силни страни

Забелязваме че при иновационната стратегия на НЕСТЛЕ АД компанията инвестира във подобряване на фабриката и административните сгради и инвестицията във активи и също така подобряване на качеството на персонал. Чрез тези два актива компанията при добра маркетингова стратегия би вървяла само на горе. Всички знаеме ,че гръбнака на една компания е персонала , колкото повече компанията поущрява и задоволява желанието на своите служители те толкова повече гледат върху естеството на работа по-сериозно. НЕСТЛЕ АД залага на перфектна иновациона стратегия и при постоянното и фокусиране върху ключовите й марки, и от гледна точка на комуникационната стратегия която тя извършва спрямо потребителите , иновациите и развитието и съшо така гъвкавия подход който има към променливия пазар спрямо търсенето на продуктите и.

1.2. Слаби страни на иновационната дейност

Слабите страни които НЕСТЛЕ АД има към иновационната си дейност са от гледна точка към своите потребители. Идеята е компанията да обедини усилия и да вложи повече инвестиции в опознването на своите клиенти и да измисли начини как да поущри тяхното потребление на продуктите на Нестле чрез няколко иновативни подхода. Може да предприеме инвестиции на компанията чрез създаване на нови съоражения в дадени региони с нисък икономически растеж с цел отваряне на работни места. Друг подход който може да се направи е чрез редица промоции на различни от обичайните места като търговските вериги и магазини , с цел популяризиране на продукта . Също така може да се обърне внимание на хората които са в финансово затруднения или на Домове за деца чрез дарения да се дава пример на по - големите компании и с цел спряване на този социален проблем в страната.

2. Кои други източници на нововъдения, освен описаните в казуса, би могла да използва фирмата на националния и на международния пазар?
Сподели линка с приятел:

Яндекс.Метрика
Иновации в компания за захарни изделия 9 out of 10 based on 2 ratings. 2 user reviews.