Иновации в строителството - слънчеви системи


Категория на документа: Други
ИКОНОМИЧЕСКИ УНИВЕРСИТЕТ-ВАРНА
КАТЕДРА "ИКОНОМИКА И УПРАВЛЕНИЕ НА
СТРОИТЕЛСТВОТО"

Специалност "Икономика на строителството"
Дисциплина "Иновации в строителството"

КУРСОВА РАБОТА
НА ТЕМА:
Иновации в строителството

Изготвил: Проверил:.....................
Красимир Иванов / Гл. Ас. Д-р Тодор Райчев /
гр.25, ФК№403

ВАРНА, 2013
С Ъ Д Ъ Р Ж А Н И Е

1 Иновационни слънчеви системи за жилищни блокове

Някои хора вече ги нарекоха "Балконни електроцентрали". Тези системи са първото поколение малки слънчеви системи, които са специално предназначени за употреба в жилищното строителство. Те разполагат със стандартните размери, а за тяхното инсталиране не се изискват специални технически умения или разрешения. Според Холгер Лодели, главен инженер в разработването на този нов вид слънчеви системи, инсталирането на тези слънчеви системи е толкова лесно, колкото сглобяването на мебели.

Радикалната промяна в тази концепция за генериране на слънчева енергия за битови нужди в сравнение с всички останали е толкова проста, колкото и гениална. Системата се състои от 195-ватови слънчеви панели в задната част, на които е прикрепено всичко необходимо за електрическото им свързване. За да се генерира 3,51-киловата слънчева енергия е необходимо да се използват около 18 от тези модули. Единственото нещо, което трябва да направи собственика на тази система е:

> Да постави панелите с предната ми част (лице) към Слънцето;

> Да свърже системата към контакт с достатъчна мощност.

Новата слънчева система, разработвана от Лодели, се продава под марката "Sun Invention - Plug&Save", като това е третият модел от серията продукти "Plug&Save", който може да откриете в специализираните онлайн магазини в Германия. Първата продуктова линия "Plug&Save - Optimus" включва в себе си 0,25-киловатова литиево-йонна батерия, в която може да съхранявате добитата енергия плюс блок за управление, а втория продукт наречен "Plug&Save - Light" идва без никакви компоненти за съхранение на произведената енергия. Овен това се предлагат няколко различни монтажни системи, които са подходящи за инсталиране върху покрив, стена или на земята.

Що се отнася до разходите за закупуването и поддържането на системата, то трябва да се отбележи, че слънчева система тип балкон с капацитет от 0,975/0,5 киловата може да бъде закупена само за 2800 евро (без ДДС), което е малко повече от покривната слънчева система с вградена батерия, но изобретението на Лодели е идеално за хората, които нямат покрив на главите си (например тези, които живеят в кооперация, блок или друга многоетажна жилищна сграда) и искат да се възползват от предимствата на възобновяемата енергия.

2 Иновационна таванска система за поддържане на температурата

Безспорно годишните разходи за отопление и климатизация заемат доста сериозна част от бюджета на всяко едно домакинство. За справянето на този проблем са се заели инженерите от Националната лаборатория на ORNL на Министерството на енергетиката в САЩ. Те са разработили нов тип таванска система, която подобрява ефективността на отоплението през зимата и климатизацията през лятото. Важно е да се отбележи, че тази система ще може да бъде инсталирана върху почти всеки тип покрив, без да се налага да бъдат правени някакви кой знае какви съществени промени, за да може да се възползвате от нейната ефективност.

Освен с пасивна система за вентилация, с която може да бъде затоплян или охлаждан въздуха в зависимост от желанията на собственика, таванското устройство разполага и със система за пречистване на въздуха от вредни емисии в него.

След извършени тестове на таванската система, инженерите от ORNL са установили, че не добре затворените канали за отопление, вентилация и климатизация позволяват навлизането на студен или топъл въздух, който малко или много затруднява постигането на желаните температури в жилището. Според техните изчисления, тези недоглеждания от страна на собствениците на сградите в САЩ им струват между 100 и 300 долара годишно. Херметизацията на покрива и запълването на тези празнини с пяна щи спести общо около 460 милиарда долара на американците от сметките им за отопление и климатизация през годината. За целта обаче трябва да се инсталира HVAC система, която струва 8 000 долара, която реално би се изплатила на собственика й след 20-25 години.

Именно поради тази причина, инженерите от ORNL твърдят, че модернизацията на вече съществуващите им покриви с предлаганата от тях таванска система е много по-добра инвестиция. Тя ще им спести същите суми от порядъка на 100 до 300 долара на година, но с основната разлика, че тяхното устройство се продава на четири пъти по-ниска цена - само за 2 000 долара.

Сподели линка с приятел:

Яндекс.Метрика
Иновации в строителството - слънчеви системи 9 out of 10 based on 2 ratings. 2 user reviews.