Иновационни технологии за подобряване ефективността и сигурността на личността и обществото


Категория на документа: Други


3. Подобни проблеми възникнаха при безжичните връзки. Особено, когато имаше много хора в стаята ( да гледат демонстрацията на системата) Блутуут връзките и системите за детекция на близостта блокират. Освен това, начинат, по който докторите оперираха с радиочестотната идентификационна гривна, в комбинация с новият монтаж, често водеше до затваряне на Блутуут комуникацията.

Коментари от първоначалните потребители. Въпреки, че се фокусирахме върху техническите проблеми, поискахме и оценката от първоначалните потребители. По време на посещението, проведохме наблюдение, както и интервюта с двама доктори, един от които взе участие в експеримента, а другият говореше общо за условията на работа и потенциални промени, свързани с компютрите. Допълнителни интервюта бяха проведени с двама пациенти, които използваха системата по време на престоя си, както и с технически специалисти от болницата, които обслужваха системата преди и по време на тестовете. Главните резултати са обобщени по следния начин:

1. Реакциите на персонала бяха силно засенчени от техническите проблеми описани по-горе. Очевидно, проблемите с жестовете бяха отново основен проблем, като гласов контрол бе предложен като по-добър метод. Все пак, фактът, че при използване на системата, ръцете остават стерилни, бе отчетен като положителен аспект.

2. Пациентите имаха положително отношение към системата. Според тях възможността да виждат резултатите на екрана и те да им бъдат обяснени моментално би спомогнало за подобряване на връзката и повишаване на доверието между пациенти и персонал. Никой от интервюираните пациенти не смяташе, че подобна система би повлияла на комуникацията с докторите и сестрите и не би предотвратила разговори с персонала. Пациентите казаха, че биха се радвали, ако такава система се използва в болниците в бъдеще.

6. Благодарности

Авторите биха искали да благодарят на всички, взели участие в работата, описана в този доклад. Това включва специално компаниите-партньори на wearI[email protected] - TEAM и Systema, екипът на болница Steyr (доктори, сестри и департамент за информационни технологии) и Питър Уанке от HealthInformatics R&D.

Глава Втора:

1. Робот в помощ на хората с увреждания

Група американски учени иска светът да забрави за големите, тромави роботи от научно-фантастичните филми. Вместо тях изследователите представят най-новите модели - създадени, за да помагат на хората, които най-много се нуждаят от това, разказва БНТ.

В лаборатория в Силициевата долина учените програмират роботите да изпълняват досадните домашни задължения като сгъването на прането и сортирането на чорапите. В същото време ги правят да изглеждат малко по-близки до човека. С подобна задача се се нагърбили изследователите от "Уилоу Гараж" - компания, която проектира персонални роботи.

Един от най-доволните клиенти на работилницата за роботи е Хенри Еванс. На 40-годишна възраст Хенри преживява удар, който оставя цялото му тяло парализирано. Мъжът разбира какво му казват хората, но не може да им отговори. Хенри става един от първите, които изпитват възможностите на робота Джейк. Само с движение на очите си и ограничена употреба на един пръст, Хенри кара робота да го обръсне, да го почеше, да му подаде кърпа.

Според изследователите, много хора с увреждания предпочитат робот пред това да наемат помощник. По думите на изобретателя Чарли, става дума за разликата между това да помолиш някого да направи нещо за теб и това сам да го свършиш. Хората искат независимост, допълва той.

Джейн споделя, че обича робота, който е помогнал изключително много на съпруга й. Той му е позволил немислимото - отново да почувства, че има контрол над живота си.

1. Духът владее материята: китайски учени представиха безпилотен самолет, управляван чрез мисълта

Китайски изследователи представиха система, която позволява на потребителите да управляват безпилотни самолети с мисълта си. Технологията е предназначена да помогне на хората с увреждания, но би могла да намери приложение и в други области.

Видеоклип публикуван в YouTube от учени от университета Zhejiang показва как работи системата, наречена Flybuddy2. Оказва се, че не е нужно да си ядрен физик, за да си построиш такова нещо сам. Всичко, което ти е трябва, са ЕЕГ слушалки, свързани с лаптоп чрез Bluetooth, както и безпилотен самолет Quadrotor Parrot AR, свързан с компютър.

"Компютърът може да приема ЕЕГ сигнали чрез Bluetooth и да ги превръща в специфични команди за управление на AR безпилотните самолети чрез WiFi.",

съобщи представящият технологията.

За да накара самолета да се издигне или приземи, потребителят трябва да положи усилия да "помисли наляво". Мислейки "леко наляво" , ще накара устройството да се завърти по посока на часовниковата стрелка, а команда "надясно", ще накара самолета да се наклони напред. Изобретението се издига нагоре, ако си помислиш че го буташ и се приземява обратно, ако си представиш че го тласкаш надолу.

Местенето на самолета с мисълта, обаче, не е единственото нещо, което той може да прави. Помните, че преди да ни снимат ни казват да внимаваме да не мигнем, нали? Е, тук е точно обратното: мигането кара самолетът да заснеме обкръжаващата го среда.

Видеоклипът показва човек в инвалидна количка, използващ технологията, за да види по-отблизо цветя, да направи снимки и дори да управлява самолета си в двубой с друг такъв, задвижван чрез дистанционно управление. Излишно е да се казва, че мисълта триумфира над материята и че ръчно управляемият безпилотен самолет бива избутан от своя аналог, управляван чрез мисълта.

Студентите се надяват, че технологията им ще е в състояние да помогне на хората с увреждания да взаимодействат по-лесно със заобикалящия ги свят и че ще могат да представят изобретението си на Международната конференция ACM, която ще се проведе следващата седмица в Питсбърг.
2. Може ли смартфонът да спасява животи

Представете си да извадите смартфона от чантата си и... да си направите електрокардиограма, или да окажете първа помощ на пострадал човек, да се информирате за бедствия в района, в който живеете, за пожарите около дома ви...

Приложенията, създадени да помагат на човек в критични ситуации, нарастват стремглаво. Разработчиците им пък правят всичко възможно в съзнанието ни да светне червената лампа с призиви като: "Не оставяйте безопасността си на случайността!" и уверенията, че за разлика от развлекателните приложения, точно тяхното е задължително.

Явно е, че става дума за индустрия за милиони. В някои случаи обаче тя може да бъде полезна. Неслучайно дори правителствата на някои по-напреднали държави се включват в разработването на подобни "спешни" приложения. Ето и част от тези софтуерни разработки, които претендират да спасяват животи.
Сподели линка с приятел:

Яндекс.Метрика
Иновационни технологии за подобряване ефективността и сигурността на личността и обществото 9 out of 10 based on 2 ratings. 2 user reviews.