Иновативни антибактериални стъкла


Категория на документа: ДругиИКОНОМИЧЕСКИ УНИВЕРСИТЕТ - ВАРНА
СТОПАНСКИ ФАКУЛТЕТ
КАТЕДРА "ИКОНОМИКА И УПРАВЛЕНИЕ НА СТРОИТЕЛСТВОТО"
Дисциплина: "Иновации в строителството"

НА ТЕМА: "Иновативни антибактериални стъкла от "Ей Джи Си Глас Европа""

Разработилили: Проверил:
Фак. № Гл. ас. д-р Тодор Райчев
Специалност:
Група:

2014
Варна
Съдържание:

Увод......................................................................................................................3
Характеристика на антибактериалните стъкла................................................4
Реализирани проекти в България.......................................................................8
Заключение...........................................................................................................9
Източници..........................................................................................................10

Увод

Многообразието от продукти в съвременните пазарни условия и изискванията за икономическа и екологична ефективност при конструиране на продуктите все повече налагат конкуренция между фирмите както по отношение на цената, така и на качеството.

В съвременните условия успехът на пазара, завоюван от фирмите, не е гаранция за конкурентноспособността на продукта в следващото поколение, тъй като продължителността на жизнения цикъл на продуктите постоянно намалява. Това кара фирмите постоянно да мислят нови идеи и решения за постигане на дългосрочен успех при завоюването на пазари.

В настоящия курсов проект автора представя сравнително нови антибактериални стъкла по идея на фирма "Ей Джи Си Глас Европа".

Обект на изследване на курсовия проект е фирма "Ей Джи Си Глас Европа".

Предмет на изследване са иновативните антибактериални стъкла на "Ей Джи Си Глас Европа".

Целта, която си поставя авторът на курсовия проект е да изследва новите антибактериални стъкла и на тази основа да посочи препоръки за тяхното използване и разпространение.

Задача на проекта е да се даде основна характеристика на антибактериалните стъкла.

Характеристика на антибактериалните стъкла

От последните години става ясна една негативна тенденция - от вътрешно болнични инфекции да умират много повече хора, отколкото от катастрофи по пътищата. Ето защо на хигиената започна да се обръща все по-голямо внимание, като трендът е да се набляга не толкова на последващите дейности свързани с хигиенизирането, колкото да се акцентира на иновативни решения за превенция и намаляване на разпространението на микроби, бактерии и гъбички.

Антибактериалното стъкло на "Ей Джи Си" е цялостно иновативно решение, включващо група от продукти от стъкло за остъкляването и дизайна. Тази иновация може да бъде смятана за революционно световно значимо откритие поради факта ,че антимикробното действие на стъклата унищожава 99.9% от бактериите, които попаднат на повърхността на стъклото и предпазва от разпространението на гъбички и плесени. Тези забележителни качества ги правят идеалното решение не само за места, изискващи перфектна хигиена (болници, поликлиники, аптеки), но и за дома, там където чистотата е необходима ежедневно.

Ей Джи Си Глас Европа (AGC Flat Glass Europe), до 2007 година Главербел (Glaverbel), е белгийска стъкларска компания със седалище Брюксел. Това е европейският клон на "Ей Джи Си Глас", световният лидер в производството на плоско стъкло. Тя има около 100 производствени обекта в различни части на Европа, в които работят около 10 700 служители. Произвежда и обработва предимно плоско стъкло за строителната индустрия, автомобилната индустрия, соларния бизнес и други специализирани индустрии, включително специални стъкла (бронирани, изолационни, противопожарни). Ей Джи Си, като част от семейството на Японската стъклопроизвеждаща компания Asahi Glass Company (AGC), произвежда и стъкла предназначени за интериорна декорация. Тези стъкла включват широка палитра от продукти, увеличаваща се постоянно с иновациите от развойните отдели на компанията.

Антибактериалния ефект на стъклата се постига с технология на насищане повърхностния слой на флоатно стъкло със сребърни йони - придаващи му специфичните антибактериални свойства. При контакт на сребърните йони и бактериите бива нарушен метаболизма на последните, намалява се способността им да се размножават и много бързо се намалява техния брой като в рамките на 24 часа те почти напълно изчезват. Тези свойства действат непрекъснато ден и нощ и не изискват допълнително ултравиолетово лъчение или електрическо захранване.

При сертифициране на стъклото в независими европейски лаборатории, са установени перфектните качества на стъклото, а също и факта, че с течение на времето антибактериалното действие не намалява.
Сподели линка с приятел:

Яндекс.Метрика
Иновативни антибактериални стъкла 9 out of 10 based on 2 ratings. 2 user reviews.