Иновативни антибактериални стъкла


Категория на документа: Други


Антибактериалните стъкла се предлагат в три групи:
* Lacobel AB - това е продукт, съчетаващ красотата на лаковооцветените стъкла с безупречната защита на сребърното покритие. Използва се за облицовки на стени в помещения, които се нуждаят от максимална хигиена.
* Planibel AB - това е флоатно стъкло с едностранно нанесено антибактериално покритие. Използва се за направата на преградно остъкляване, като особеното му място е в разделянето на две помещения, от които в едното се изискват изключително високи нива на стерилност - например интензивни отделения, където все пак трябва да има визуален контрол от страна на лекуващите лекари.
* Mirrox AB - Антибактериални огледала

Стъклото с лаково покритие Лакобел е интелигентно решение, заместващо традиционните панели с лаково покритие, които лесно се надраскват и замърсяват.

Поради това, че Лакобел се инсталира с лака към поддържащата повърхност, няма опасност от надраскване или зацапване на продукта. Това осигурява лесна поддръжка и красив вид, който не се променя с времето и придава свежест на интериора.

Широка гама от декоративни стъкла може да се използва в интериорната и мебелната индустрия. Типичните приложения варират от стенни облицовки до душ кабини, врати (плъзгащи или фиксирани врати на гардероби и мебели, входни врати на сгради), преградни стени, огледала, парапети, подове и тавани. В зависимост от желаното приложение и актуалните стандарти, продуктите могат да бъдат ламинирани, закалени, огнеустойчиви или покрити с предпазно фолио.

Видове интериорно стъкло.

* Стъкло със сатенена визия - Стъклата със сатенен завършек посрещат актуалната тенденция за минимализъм, изчистени форми и простота. Матираното покритие често е предпочитано и за меко филтриране на светлината, както и за предоставяне на усещане за уединение.
Гами: Мателак (боядисано), Мателукс (киселинно матирано), Планибел, Орнаментно (матирано) и Стратобел (ламинирано с матирано PVB фолио).
Предимства: Полупрозрачно, матирано, неутрално стъкло със сатенен завършек, лесно за поддръжка; Киселинното матиране е предпочитано поради неговата фина и хомогенна грапавина; Високо ниво на светлопреминаване.

* Лаково оцветени стъкла - Лаковооцветеното стъкло е непрозрачно флоатно стъкло, предназначено за интериорна и екстериорна употреба. Непрозрачната визия се постига с нанасянето на висококачествена боя на гърба на стъклото.
Гами: Лакобел (рефлексно и лъскаво стъкло единствено за интериорна употреба), Лакобел T (закаляемо рефлексно лъскаво стъкло за интериорна и екстериорна употреба), Лакобел AB (антибактериално стъкло, което елиминира 99,9 % от бактериите) и Мателак (стъкло със сатенен завършек единствено за интериорна употреба). Всички видове стъкло могат да се използват в широка гама мебелни приложения и като стенни облицовки.
Предимства: Рефлексна и бляскава визия (Лакобел); Цветна сатенена визия (Мателак); Дълготрайно решение (боя, предпазена от стъклото); Лесна поддръжка; Използваните бои са безвредни за околната среда.

* Мирокс - Патентованият производствен процес гарантира, че Мирокс MNGE е висококачествено, високоустойчиво огледало, чиито характеристики надхвърлят и най-строгите стандрати. Всички видове огледала могат да се изработят и в антибактериална версия като Мирокс AB.
Предимства: Несравнима устойчивост на корозия и остаряване: издържа три пъти по-дълго от обикновените огледала; Повишена устойчивост към агресивни почистващи препарати: седем пъти по-устойчиво от обикновените огледала; Без деформации и замъгляване с течение на времето; Производственият процес е безвреден за околната среда.

Размери и дебелини.

Всички продукти се произвеждат в размери 225 × 321cm, 255 × 321cm или 600 × 321cm. Дебелините варират от 4 до10 мм.

Места на които може да се използва Антибактериално стъкло са: Поликлиники, Болници (операционни зали, токсикология, хематология, онкологични отделения, лаборатории, изолационни, детски отделения, приемни, рецепции и много други), Амбулатории, Аптеки, Санаториуми, Помещения с повишена влажност или висока посещаемост - бани, Тоалетни,басейни, СПА центрове, спортни зали, чакални и други.

Реализирани проекти в България

В България са реализирани много и разнообразни проекти с антибактериални стъкла, като по-значимите са:
- Болница "Свети Иван Рилски" - Стара Загора. Там за пръв път в света е използван антибактериален "Лакобел" като цялостно завършено антибактериално решение за операционни и родилни зали. За 5-те години на употреба стъклото показва отлични резултати и оставя изключително добро впечатление у персонала на болницата.
- Безспорно най-известното здравно заведение в България - Университетска многопрофилна болница за активно лечение и спешна медицина "Н. И. Пирогов", също е сред болниците, ползващи висококачествените антибактериални стъкла на "Ей Джи Си". Характерно за "Пирогов" е, че стъклата в болницата са в 4 различни цвята, специално подбрани от завеждащите лекари на различните отделения съобразно техните нужди и виждания за хармония и светоусещане и комфорт на пациентите. Освен облицовки от антибактериален "Лакобел" в УМБАЛСМ "Пирогов" е използвано и прозрачно антибактериално стъкло. Този продукт е изключително подходящ, когато се изисква остъкляване с цел наблюдение на болните и в същото време перфектна хигиена.
- Болница "Света Каридад" - Пловдив - малък, но много симпатичен проект, в който антибактериалното стъкло е използвано за подобряване на средата в родилното отделение.
- В Търговище интересен обект е Специализирана хирургична болница за активно лечение "Папуров", където антибактериалните стъкла на "Ей Джи Си" са ползвани за облицоване на 2 операционни зали.
- Многопрофилна болница за активно лечение - Русе, където стъклото е ползвано за покриване на стените в родилните и операционните зали на новия АГ комплекс.
Заключение

От вътреболнични инфекции на година умират повече хора, отколкото от катастрофи по пътищата.

Подовете на клиники, болници, лаборатории, аптеки, дрогерии и други се почистват и дезинфекцират ежедневно, но не така стоят нещата със стените. Често се случва стените в помещенията да останат замърсени или покрити с множество бактерии, ето защо трябва да се работи уселено в посока подобряване хигиената в помещенията.

Антибактериалното стъкло е перфектно решение за помещения, които изискват повишена хигиена. Специфичното им покритие успява да унищожи до 99.99% от най-разпространените в болниците бактерии.

За една по-добра среда на живот, трябва да се измислят и вземат постоянно нови иновативни решения.

Източници

1. http://www.agc-glass.eu - Официален сайт на "Ей Джи Си Глас Европа".Сподели линка с приятел:

Яндекс.Метрика
Иновативни антибактериални стъкла 9 out of 10 based on 2 ratings. 2 user reviews.