Интернет реклама


Категория на документа: ДругиЮГОЗАПАДЕН УНИВЕРСИТЕT
"НЕОФИТ РИЛСКИ"

КУРСОВА РАБОТА
ПО ИНТЕРТЕТ РЕКЛАМА

Тема 11: Видове реклами в Интернет

Изготвил: Преподавател: ..............................
Факултет по изкуствата (.........................)
Специалност: Нови медии, култура

и технологии
Интернет Рекламата
Интернет рекламата изминава дълъг път от първите си стъпки, направени от т.нар. рекламни банери, който са били създадени в края на 1994 година. Интернет, почти непознат преди малко повече от десет години, днес се превърща в неразделна част от живота на всички нас. Реклама е всяка платена форма на популяризиране на дадена организация, продукт, услуга или идея от определен поръчител / рекламодател. Рекламирането първоначално бе утвърдено в печатните медии, като вестници и списания и след това в телевизионната и радио среда. В последните години, обаче, фокусът в рекламирането започва да се измества от тези традиционни медии към Интернет, който се превърна в изцяло нова среда, чрез която рекламодателите започват да достигат до своите потенциални клиенти.

С настъпването на новото хилядолетие рекламата преживява, може би най-динамичния и революционен период в историята си. Промените настъпиха в следствие от технологичния напредък, а това развитие доведе до драстичното повишение в използването на Интернет за всякакъв тип комуникация. Интернет рекламирането се разраства и развива с изключително бързи темпове. Брутните приходи от интернет реклама през 2011 г. са с 4,1% по-високи в сравнение с предходната година и достигат 42,5 млн. лева. Трите компании, които са най-големите интернет рекламодатели у нас, са съответно "M-Тел", "Райфайзенбанк" и "Уникредит Булбанк". Данните като абсолютна стойност на дадените средства за реклама са конфиденциални, но на тяхна база е изготвен индекс, съобразен с най-големия рекламодател. Като цяло банките са сред най-активните в интернет рекламата - общо 12 трезора са в списъка с 50-те най-големи рекламодатели. Много активни са и автомобилните компании - общо 7 от тях (представляващи 15 автомобилни марки) са в топ 50 на рекламодателите. По сектори все още най-много пари за онлайн реклама се дават от финансовите компании. Те обхващат 15,2% от общите брутни приходи през 2011 година или близо 6,5 млн. лева. За сравнение през 2010 година процентът е бил 14 на сто. На второ място влизат потребителските стоки, които се равняват на 8,2%, което е спад с 1% на годишна база. Трети се класира секторът на развлекателната индустрия и медиите със 7,3% от общите брутни приходи, което е ръст от 2% спрямо 2010 година. От IPSOS посочват, че доста са се активизирали автомобилните компании - 5,7% дял от приходите, което е с 1,8% повече от 2010 година.
Като рекламна среда, Интернет предоставя изключително големи възможности за комуникация с потребителските аудитории. Могат да бъдат използвани различни рекламни формати, за да се предаде определено рекламно послание към потребителите. Възможностите за създаване на новаторски, оригинални и хващащи окото реклами са практически неизчерпаеми. Все повече големи и малки компании, които до скоро са рекламирали в традиционните медии прехвърлят голяма част от рекламния си бюджет към on-line рекламама. Интернет, почти непознат преди малко повече от десет години, днес се превърна в съществен елемент при изграждането на рекламните стратегии на организациите.
Основните звена при интернет рекламата са няколко:
-Клиентът, наемодателят-този който поръчва, който дава задачaта, плаща и чака резултати
-Рекламната агенция- тя координира, планира, подготва, провежда една рекламна кампания в нета и не само, защото отделни звена на тaзи агенция анализират ефективността и се явяват известен посредник м/у клиента и публиките, и потребителите на рекламните съобщения
-Медиите-те са структурите, които имат разработен ресурс с информация, с услуги, тези които привличат посетители, които продават и дават своето пространтанство
-Потребителите- тези към които се стремят и клиентите и медиите, тези които имат свои собствени изсиквания и потребности. Тези които искат бързо и точно да получат това което търсят, без да им се досажда с много реклама.
Всеки един от тях има собствени цели и решава къде, с чия помощ ще рекламира. Той точно определя какви средства да изразходва за целите си.
От своя страна агенцията, като начало обслужва процесите на online маркетинга и те могат да се разделят като цяло на традиционните класически агенции, които традиционно работят със средствата на социологията и статистиката и другия вид такива, които имат специализации в online рекламата, към тях спадат основно уеб агенциите(дигитални агенции или он-лайн агенции)
Онлайн рекламата е в разцвет, за разлика от другите медии , но въпреки всичко традиционните маркетинг агенции в българия не обръщат голямо внимание на онлайн рекламата и не я отценяват.
Агенцията независимо дали е он или оф лайн, тя организира целия процес на база получената информация от наемодателя.Тя прави обслужване на реклама, прави проучване на тема потребители, тя прави статистиките за ефективността.
Медиите са преди всичко основният двигател за това да има някакво потребление. Хора онлайн се грижат да има интерес към тях. Медиите са всъщност създателите на причина и допирна точка на двете групи, те са по средата на веригата. От друга страна самите медии като структури се развиват, като съдържание и като рекламни площадки.Въвеждат се постоянно нови формати грижат се за това формите, които предлагат да не се амортизират от потребителя, да не стават банални, а да бъдат ефективни.
Потребителите в нета, хората онлайн постоянно се увеличават, така че с това се променя и техния профил, защото през първите години от появата на нета, основните потребители са учените, военни и след това студентите, ИТ специалистите, докато сега онлайн потребителите са мн разнородни. Поради това сега е трудно да се ограничат групи на които точно да влияят рекламите.
Увеличава се времето което хората прекарват онлайн, но голяма част от потребителите се оказват не особено позитивно настоени към онлайн рекламата. В същото време техните реакции са позитивни.
Видове Реклами в интернет

Рекламата в Интернет е една от най-бързо развиващи се индустрии. И фирми и отделни индивиди използват интернет рекламата като по-евтин начин за популяризиране на своите продукти. Освен това и същността на Интернет позволява да се достигне до много широка аудитория, за разлика от вестници, радио и телевизия. Колкото повече компании инвестират в Интернет реклама, толкова повече тя се разширява и отваря нови хоризонти и възможности. Безкрайни са възможностите на Интернет.

И все пак някои начини за реклама в Интернет са по-добри от други.
Един от тях е "Плащане на клик" . Това е един от най-популярните форми на Интернет реклама. Google в момента има превъзходство на пазара на рекламирането в Интернет. Рекламирането чрез "Плащане на клик" е много успешно, защото е насочено към определена група потребители. Вашите реклами се появяват на уеб страниците, които са свързани с вашия продукт и вие плащате всеки път, когато някой потребител кликне на линка към вашия сайт. Това е една от най-старите форми на Интернет реклама и все още се прилага.
Афилиейт програми са още една възможност, с която можете да популяризирате и улесните продажбата на даден продукция или услуга. Партньорите в тази програма са членове, които се регистрират и рекламират вашия продукт в своя сайт. След осъществяване на продажба афилиейтът получава процент от печалбата. Това наподобява на маниера на търговията и извън Интернет. Афилиейт програмите могат също да връщат периодически и да осигуряват повече трафик към вашия сайт или реклама. При липса на сделка, на партньора се плаща само за осигурения трафик.

Видове реклами в Интернет и цени

Много са вариантите за рекламиране в Интернет, най-популярните видове Интернет реклама са рекламиране чрез статии, имейл и SEM.

Публикуването на статии е един начин за безплатна Интернет реклама. Просто трябва да напишете няколко статии, насочени към желаната от вас аудитория и да ги публикувате в подходящи директории, форуми и социални мрежи. А статията може да има връзка към вашия сайт или продукт, който искате да рекламирате. Този вид реклама е много ефективен и абсолютно безплатен, но изисква много работа и време, докато се достигнат реални резултати.
E-mail рекламата представлява изпращане на писма по електронен път на целеви потребители. Не са големи възможностите за отговор на изпратеното от вас писмо, но все пак си струва да се опита.
Какво е SEM? Интернет реклама, при която се създават кратък текст с определени ключови думи. Интернет потребителите търсейки в Google, например, по тези ключови думи, трябва да попаднат на вашия сайт или реклама.
Няма точно фиксирани цени за Интернет реклама, никой не може да каже колко ще струва днес една ключова дума.
Практика е цените на Интернет рекламите да се определя за един клик или хиляди импресии. Но все пак тези цени също зависят от избраните ключови думи и популярността на продукта, който искате да рекламирате. Ако сте избрали област с голяма конкуренция, цената ще бъде по-висока в рамките на 10-20лв. на клик, а при по-не конкурентна дума може да спадне до лев, два.

Най-популярните видове реклама в интернет
Сподели линка с приятел:

Яндекс.Метрика
Интернет реклама 9 out of 10 based on 2 ratings. 2 user reviews.